Uutisen päiväys

8.1.2011← Takaisin

Muotka paras suomalainen lentomäessä

Mäkihypyn maailmancup jatkui Harrachovin lentomäessä. Olli Muotka oli parhaana suomalaisena 18:s Matti Hautamäen epäonnistuttua toisella hypyllään vaikeassa kelissä. Myös Continental cupia hypättiin tänään sekä miesten että naisten sarjoissa.

 

Mäkikotkat pääsivät ensimmäistä kertaa tällä kaudella lentomäkeen Tshekin Harrachovissa. HS 205-mäessä lähtöpuomia siirreltiin molemmilla kierroksilla tiuhaan tahtiin tuulen pyöriessä. Kärkisijat miehittivät lentomäissä viihtyvät hyppääjät Martin Kochin johdolla. Itävaltalainen hyppäsi 211,5 ja 213 metriä jättäen maamiehensä Thomas Morgensternin 3,3 pisteen päähän. Mäkiviikon voittoa vastikään juhlineen Morgin hypyt kantoivat 196,5 ja 190,5 metriä. Kolmas oli Adam Malysz 197,5 ja 189 metrin hypyillään. Puolalainen jäi Kochista 8,6 pistettä. 

Suomalaisia ei nähty tänään kärjessä. Matti Hautamäki oli ensimmäisen kierroksen jälkeen yhdeksäntenä hypättyään 182,5 metriä, mutta toisen kierroksen 141,5-metrinen tiputti kuopiolaisen kärkikahinoista. Parhaasta suomalaissijoituksesta vastasi siis tänään Olli Muotka. Muotka oli ensimmäisen kierroksen jälkeen sijalla 25 hypättyään 168 metriä, mutta nousi toisen kierroksen mainiolla 196-metrisellään 18:nneksi. Hautamäki oli 23:s.

”Kaiken kaikkiaan melkoinen kisa. Ollin suoritukseen voi olla tyytyväinen, hänen elämänsä paras maailmancupsijoitus ja nousujohtoinen tekeminen jatkui. Matilla oli vastoinkäymisiä. Toiseen hyppyyn tuli yksi kisan heikoimmista raoista ja kova sivutakatuuli rankaisi. Onnea ei ollut mukana tänään”, totesi päävalmentaja Pekka Niemelä.

”Mitään romahdusta ei ole Matin hyppäämisessä tapahtunut. Romahdus tapahtui tuloksissa, mutta olosuhteet vaikuttivat tänään merkittävästi tuloksiin, kun tuuli pyöri. Matti on yksi parhaista lentomäkihyppääjistä ja taistelee hyvistä sijoituksista huomenna, jos parempi rako sattuu”, korosti Niemelä.

”Vastoinkäymisiä tulee urheilussa ja elämässä ja tänään ei ollut onneakaan mukana. Toivottavasti Matti saisi huomenna onnistumisen rankan turneen päätteeksi ja kelit olisivat paremmat. Parhaamme teemme, että tekeminen kääntyisi paremmaksi.”

Myös Continental cupia hypättiin tänään sekä miesten että naisten sarjoissa. Sapporossa hypättiin tänään kaksi kisaa, koska eiliselle kaavailtu kilpailu siirrettiin sääolojen vuoksi tälle päivälle. Suomen joukkueesta kilpailuihin osallistui vain Harri Olli. Ollin hypyt eivät riittäneet tänään pisteille, vaan saldoksi jäivät sijat 32 ja 37.

Julia Kykkänen puolestaan ponkaisi pisteille naisten Continental cupissa Saksassa. Kykkänen oli Schonachin HS 106-mäessä 15:s 89,5 ja 86,5 metrin hypyillään. Parempikin sijoitus olisi ollut tarjolla, mutta ensimmäisellä kierroksella alastulo ei mennyt nappiin.

”Hyvä kisa, Julia on edistynyt tällä kaudella. Ekassa alastulo horjahti ja käsi osui maahan. Tyylissä hävittiin, pituuden puolesta olisi ilmeisesti riittänyt viidenteen sijaan. Toisella sijoitus kuitenkin nousi pari pykälää”, kertoi valmentaja-isä Kimmo Kykkänen.

”Eka hyppy oli hyvä, mutta alastulo meni miten meni. Toinen oli sellainen, mitä hypyt ovat olleet tällä kaudella. Huomenna paremmat alastulot, niin pitäisi olla hyvät mahdollisuudet paremmille sijoille”, pohti Julia itse.

Mäkihypyn maailmancup jatkuu huomenna Harrachovissa ja myös miesten ja naisten Continental cupia hypätään huomenna Sapporossa ja Schonachissa. Maailmancupia voi seurata suorana kello 14.35 alkaen MTV3 MAXilta sekä Katsomo.fi:ssä.

 

 

Tuloskooste:

FIS Mäkihypyn maailmancup

8.1.2011 Harrachov, CZE HS 205

1. Martin Koch AUT 425,2

2. Thomas Morgenstern AUT 421,9

3. Adam Malysz POL 416,6

18. Olli Muotka FIN 352,8

23. Matti Hautamäki FIN 329,5

 

Tulokset ja kalenteritiedot: www.fis-ski.com