Uutisen päiväys

10.3.2006← Takaisin

Morgenstern hallitsi Lillehammerin mäen, Happonen 9:s

Janne Happonen oli mäkihypyn maailmancupin osakilpailussa Lillehammerissa ensimmäisen kierroksen jälkeen hienosti toisena, mutta taipui lopulta yhdeksänneksi. Voiton norjalaismaisemissa vei Itävallan Thomas Morgenstern. Happonen oli paras suomalainen.

Lähtöasetelmat Nordic Tournamentin kolmanteen osakilpailuun eivät olleet suomalaisittain kovin odotuksia herättävät. Torstain karsinnassa suomalaiset olivat jääneet kärkeä jälkeen useita metrejä eikä koekierroskaan mennyt ihan toivotulla tavalla. Karsinnan paras, Nordic Tournamentia johtava sveitsiläinen Andreas Küttel, hyppäsi 129 metriä. Pisimmälle ponnistanut suomalainen, Matti Hautamäki jäi vain 118,5 metriin. Joonas Ikonen (108,5 m) ja Risto Jussilainen (105 m) karsiutuivat kilpailusta. Koekierroksella epäonnistuivat Kuopion kisan väliin jättänyt Janne Ahonen (115 m) ja Tami Kiuru (77 m), mutta Hautamäki ylsi 130 metriin ja Happonenkin 126,5 metriin. Näistä vain Happosen vire jatkui ensimmäiselle kilpailukierrokselle.

Ensimmäisen kierroksen tuulet suosivat keskiryhmää

Erinomaisissa olosuhteissa hypätty Lillehammerin mäkikilpailu oli ensimmäisellä kierroksella erityisen onnekas keskiryhmän hyppääjille. Loppulennon vastaiset tuulet antoivat lisämetrejä muun muassa numerolla 23 hypänneelle Slovenian Jernej Damjanille (134 metriä), numero 26:lle, norjalaiselle Henning Stensrudille (132 metriä) sekä numero 30 rinnassaan hypänneelle Itävallan Martin Kochille (135 metriä). Kochin perään hyppäsi Venäjän Dmitry Vassiliev, joka ponkaisi jaetulle sijalle viisi 134,5 metrin hypyllään. Vitossijan jakoi Japanin Daiki Ito, joka hyppäsi suotuisiin tuuliin peräti 137 metriä, mutta horjahti alastulossaan.

Tuore olympiavoittaja Thomas Morgenstern esitti jo ensimmäisen kierroksen parhaan hypyn, 138 metriä ja johti kisaa kuudella pisteellä hienosti toiseksi sijoittuneeseen Janne Happoseen nähden. Happonen hyppäsi ensimmäisellään upeat 135,5 metriä. Norjan Roar Ljökelsöy oli ensimmäisen kierroksen kolmas (134 m) ja Saksan Georg Spaeth neljäs (135 m). Hautamäki jäi 128 metriin ja oli 21:s, Harri Olli 23:s, Kiuru 26:s ja Ahonen 124,5 metrin hypyllään vasta 27:s.

Toisella kierroksella lähtölavan nostotalkoot – Damjan yllätti

Kilpailun toinen kierros aloitettiin kolmeen kertaan, kun vastaiset tuulet olivat kääntyneet myötäisiksi ja lähtölavan todettiin olevan liian alhaalla kerta toisensa jälkeen. Ensimmäinen kierros hypättiin lavalta neljä ja toiselle kierrokselle sitä nostettiin kolme pykälää ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan lavaa siirrettiin viiden hyppääjän jälkeen kohtaan 9 ja vielä muutaman hyppääjän jälkeen kohtaan 11. Näin muiden joukossa neljä suomalaista hyppäsi kaksi kertaa toisella kierroksella.

Toisen kierroksen pisimmän hypyn venytti Norjan Björn Einar Romören, 135 metriä. Hyppy riitti nostamaan hänet seitsemänneltä sijalta kakkoseksi. Molemmilla kierroksilla 132,5 metriä hypännyt Itävallan Andreas Kofler vei palkintopallin kolmannen paikan. Ljökelsöy jätettiin neljänneksi toisen kierroksen 131,5 metrin hypyn jälkeen. Kilpailun todellinen yllättäjä löytyi sijalta viisi: Slovenian Jernej Damjan sivusi maailmancupissa kaikkien aikojen parasta sijoitustaan hypättyään 134 ja 132 metriä. Hän on aikaisemmin tällä kaudella yltänyt vain kerran kymmenen joukkoon, kun oli Puolan Zakopanessa 8:s.

Suomalaiset henkisesti väsyneitä

Suomalaisten toinen kierros ei ollut juhlaa. Ainoastaan Happonen onnistui pitämään itsensä kymmenen joukossa. Happonen onkin ainoa, joka jaksaa tuoda päävalmentaja Tommi Nikusen ilmeeseen iloa loppukaudesta.

- Melkoista taapertamista tämä nyt on. Mäkihypyssä suorituksesta 70% koostuu henkimaailman jutuista ja jos luotto hyppäämiseen on mennyt, on sen takaisin saavuttaminen todella vaikeaa, Nikunen kuvailee suomalaisten kärkihyppääjien tunnelmia.

- Ainoastaan Happonen on ollut iloinen yllättäjä tässä loppukaudella. Hän on kasvanut paljon tämän kauden aikana, Nikunen kehuu hakien lohtua muuten harmaan kilpailun jälkeen.

Jopa Nordic Tournamentin voitosta Andreas Küttelin kanssa taistellut kuopiolainen Happonen hyppäsi toisellaan 127,5 metriä ja sijoittui lopulta yhdeksänneksi. Küttel oli kisan kuudes ja rakoa miesten välillä on nyt 9,1 pistettä. Harmillista on se, että Morgenstern kipusi kiertueen kärkeen Küttelin ja Happosen ohi – piste-eroa Kütteliin 3,6 ja siis Happoseen 12,7 pistettä. Maailmancupin johtaja Jakub Janda on kiertueen neljäs 10,7 pisteen päässä Happosesta ja Romören viides vain 0,4 pistettä Jandasta.

- Jos Janne (Happonen) on viiden kärkimiehen joukossa, on se erittäin hyvä saavutus, Nikunen pohtii Nordic Tournamentin sijoituksista.

Ahosen mahdollisuuksia maailmancupin voittoon Nikunen pitää enää minimaalisina, mutta lupaa, että niin kauan, kun on mahdollisuuksia, niin kauan myös yritetään. Lillehammerin kilpailun jälkeen Janda vahvisti asemiaan maailmancupin kokonaiskilpailun kärjessä. Hänellä on nyt 1104 pistettä ja toisena olevalla Ahosella 952 pistettä. Kolmannella olevalla Küttelilla on 879 pistettä. Osakilpailuja on enää kolme jäljellä – Nordic Tournamentin päätöskilpailu Oslossa sunnuntaina ja Planican lentomäen kaksi osakilpailua ensi viikonloppuna.

Lillehammerin kilpailussa kaikki viisi suomalaista pääsivät maailmancupin pisteille kirkkaimman menestyksen puutteesta huolimatta. Kiuru oli 20:s, Hautamäki 23:s, Ahonen 25:s ja Olli 28:s.

Nikunen vahvistaa, että koko joukkue on seitsemän miehen voimin matkustamassa kohti Osloa, jossa Nordic Tournamentin viimeisen ja maailmancupin kolmanneksi viimeisen osakilpailun karsintakilpailu käydään lauantaina kello 18.15 ja itse kilpailu sunnuntaina kello 15.00 alkaen.

Tulokset ja tilanteet maailmancupissa sekä Nordic Tournamentissa: http://www.fis-ski.com/

Lisätietoja Lillehammerin kilpailusta: http://www.wclillehammer.no/

Jonna Ahlqvist