Uutisen päiväys

2.12.2006← Takaisin

Moan vei Lillehammerin yhdistetyn - Manninen kolmas

Yhdistetyn maailmancup Norjan Lillehammerissa oli tasainen kilpailu, jossa voiton vei isäntien Magnus Moan ennen Saksan Sebastian Haseneyta ja Suomen Hannu Mannista.

Tuuli pyöri lauantainakin Lillehammerin olympiamäkien montussa. Yhdistetyn mäkikilpailu saatiin kuitenkin vietyä kunnialla läpi. Mäkiosuuden voiton vei Norjan Espen Rian ennen Suomen Jaakko Tallusta, Norjan Petter Tandea ja Suomen Anssi Koivurantaa. Suomalaisista Janne Ryynänen oli 13:s, Jouni Kaitainen 14:s ja Hannu Manninen 18:s 124 ja 127 metriä kantaneilla hypyillään. Mannisen ero kärkeen oli 1,50 eli vajaa puolet siitä, mitä viikko sitten Rukalla.

Päävalmentaja Jouko Karjalainen antoi joukoilleen mäkiosuudesta hyvä arvosanan.
- Lillehammerin mäkien profiilia on muutettu ja kilpailuhypyt olivat meille ensimmäiset tässä HS138 mäessä. Hannu Mannisen hypyt olivat hyvät keulalla, mutta loppua hän ei vielä osannut ottaa oikein ja pisteet jäivät alhaisiksi, Karjalainen arvioi.
Antti Kuisma ei päässyt mäkikilpailun toiselle kierrokselle yhdistetyn uudesta mäkisäännöstä johtuen. Vain ensimmäisen kierroksen 35 parasta saa jatkaa mäkikilpailun loppuun asti. Uuden säännön "uhreiksi" joutui jälleen kovia takavuosien yhdistetyn nimiä, mm Ronny Ackerman, Felix Gottwald ja Georg Hettich.

Gundersen-yhdistetyn 15 km:lle lähdettäessä erot olivat pienet, yli 20 kilpailijaa oli kahden minuutin sisällä.
- Kaikki oli vielä mahdollista, kiteytti Karjalainen. 
Jo etukäteen oli odotettavissa, että Rukalta tuttu kolmikko Manninen, Norjan Magnus Moan ja Saksan Sebastian Haseney lähtisi tiukasti ajamaan takaa edellä meneviä. Miehet olivat lähdössä viiden sekunnin sisällä sijoilla 16, 17 ja 18. Kun vajaa seitsemän kilometriä oli taivallettu kolmikko täydennettynä Saksan Björn Kircheisenilla oli ottanut kaikki muut kiinni ja mennyt ohi.  Reilun kymmenen miehen ryhmä pysyi jonkin aikaa koossa, mutta takaa tullut nelikko jätti vähitellen muut taaksensa, lukuun ottamatta Rukalla voiton ottanutta Ranskan Jason Lamy Chappuisia, joka iskeytyi kärkiporukkaan.

Vaikka samat miehet olivat asialla, poikkesi Lillehammerin hiihto Rukan vastaavasta. Kun Hannu Manninen teki Rukalla kaiken aikaa töitä silloin kärjessä ollutta Lamy Chapuisia takaa ajaneessa ryhmässä, nyt vetovastuuta otti myös Magnus Moan. Yhdessä ryhmä pysyi loppuun asti. Viimeisillä sadoilla metreillä kärkeen ryntäsi Haseney ja Manninen jäi huolestuttavasti kolmannelle sijalle. Lillehammerin 100 metriä pitkä loppusuora ei tarjoa paljon ohittamisen mahdollisuuksia ja niin vain kävi, että viime viikonlopun ylivoimainen hiihtäjä, Hannu Manninen, joutui loppukirissä antautumaan. Voiton vei isäntien Magnus Moan ja Sebastian Haseney oli toinen. Mannisen jälkeen neljänneksi tuli Jason Lamy Chappuis ja saa näin edelleen pitää päällään maailmancupin voittajan keltaista paitaa, kuitenkin niin että samanlaiseen on oikeus myös tasapisteisiin yltäneellä Moanilla. Kolmannen sijan jakavat puolestaan Manninen ja Haseney.
- Ei Hannulla aivan paukut riittäneet ohittamiseen ahtaissa paikoissa, Karjalainen kuittasi.

Tilanne on mahdollista korjata jo sunnuntaina, kun Lillehammerissa jälleen kilpaillaan perinteinen yhdistetyn kilpailu.

Lauantaina Jaakko Talluksen sijoitus oli 10:s ja Anssi Koivurannan 11:s. Jouni Kaitainen oli 28:s ja Janne Ryynänen 35:s.

- Toivottavasti saadaan huomenna tasapuolinen kilpailu. Olosuhteisiin on ainakin luvattu muutosta. Pakkasta pitäisi hiihtopaikalla olla koko päivän, Karjalainen kertoi.

Maailmancupin tilanne:
1. Magnus Moan NOR 150
1. Jason Lamy Chappuis FRA 150
3. Hannu Manninen  140
3. Sebastian Haseney GER 140
6. Anssi Koivuranta 63
14. Jaakko Tallus 37
24. Janne Ryynänen  15
29. Jouni Kaitainen 11
35. Ville Kähkönen 1 

Lisää Lillehammerin maailmancupista: http://www.wclillehammer.no/
Tulokset: http://www.fis-ski.com/