3.3.2009← Takaisin

MM-Liberec toi paitsi mitaleja, myös miljoonayleisöjä tv:n ääreen

Miljoonan katsojan raja ylittyi neljässä lähetyksessä: pikkumäen kisassa lauantaina 21.2., naisten 30 kilometrin yhteislähtökisassa 28.2., joukkuemäen kisassa lauantaina 28.2. ja miesten 50 kilometrin yhteislähtökisassa sunnuntaina 1.3.

Parhaimmillaan yli 950 000 katsojaa oli myös kolmella muulla lähetyksellä:
miesten yhdistelmähiihdolla sunnuntaina 22.2., yhdistetyn hiihto-osuudella sunnuntaina 22.2. ja miesten viestillä perjantaina 27.2.

Suomi saavutti kisoissa yhteensä kahdeksan mitalia, jotka kaikki tulivat maastohiihdosta. Aino-Kaisa Saarinen oli kisojen paras naishiihtäjä kolmella kultamitalillaan ja yhdellä pronssillaan. Virpi Kuitunen oli mukana kahdessa kultaa tuoneessa viestijoukkueessa (parisprintti ja naisten viesti) ja Pirjo Muranen hiihti mitaleille voittoisan viestijoukkueen lisäksi myös sprintissä. Riitta-Liisa Roponen oli viestijoukkueen neljäs lenkki, ja sijoittui naisten vapaan 30 kilometrin hiihdossa parhaana suomalaisena kuudenneksi.
Matti Heikkinen nousi 15 kilometrin perinteisen kisassa yllätyspronssille.
Sami Jauhojärvi ja Ville Nousiainen hiihtivät kolmanneksi parisprintissä ja viestijoukkue: Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski ja Ville Nousiainen taisteli myös pronssimitalille. Suomen mieshiihto ei ole yltänyt mitaleille sitten Ramsaun MM-hiihtojen 1999.

Miljoonayleisöt mäkihypyssä sekä naisten ja miesten hiihdossa

Lauantaina 21.2. pikkumäen ensimmäisen kierroksen jälkeen kisaa johtaneen Harri Ollin toista hyppyä ja kisan huipennusta jännitti parhaimmillaan, toisen kierroksen lopussa, 1 142 000 katsojaa YLE TV2:lla. Lähetys mäkikilpailusta esitettiin TV2:ssa klo 16.50-19.00, ja sillä oli keskimäärin 868 000 katsojaa. Tuolloin tv:tä katselleista mäkikisaa seurasi 63 prosenttia. Olli jäi lopulta kilpailussa 13:nneksi ja paras suomalainen oli Ville Larinto seitsemännellä sijallaan.

Riitta-Liisa Roposen kuudenteen ja Aino-Kaisa Saarisen seitsemänteen sijaan päättynyttä 30 kilometrin yhteislähtökisaa seurasi lauantaina 28.2. TV2:ssa parhaimmillaan, kisan loppuhetkillä, 1 113 000 suomalaista. Klo 13.50-16.30 välillä esitetyllä kilpailulla oli keskimäärin 879 000 katsojaa.

Katsojaosuus oli 73 prosenttia.

Mäkihypyn joukkuemäen kisassa lauantaina 28.2. suomalaiset pettyivät ja jäivät kuudenneksi. Suomalaisten menestystä TV2:n ääressä toivoi kuitenkin parhaimmillaan 1 061 000 katsojaa. TV2:n lähetyksellä klo 16.50-19.00 oli keskimäärin 823 000 katsojaa katsojaosuuden ollessa 58 prosenttia.

MM-kisojen päätöstapahtuma, miesten 50 kilometrin hiihtokisa keräsi sekin sunnuntaina 1.3. miljoonayleisön, parhaimmillaan 1 058 000 katsojaa. Teemu Kattilakosken kahdeksanteen sijaan päättyneellä kilpailulla oli TV2:ssa klo 13.50-16.45 välillä keskimäärin 787 000 katsojaa. Tuolloin tv:tä katselleista TV2:lla oli 63 prosenttia katsojista.

Yli 950 000 katsojaa yhdistetyssä,
miesten yhdistelmäkisassa ja miesten viestissä.

Lähellä miljoonan katsojan rajaa käytiin myös laskiaissunnuntaina 22.2. yhdistetyn hiihto-osuudella Anssi Koivurannan taisteltua mitaleista.Koivurannan kisojen toiseen nelossijaan päättyneellä kilpailulla oli TV2:ssa hiihto-osuudella parhaimmillaan lähes miljoona katsojaa, 997 000. Klo 16.05-17.00 välillä käytyä hiihto-osuutta seurasi keskimäärin 899 000 katsojaa, lähetyksen katsojaosuus kokonaiskatsojamäärästä oli 65 prosenttia.

Laskiaissunnuntaina miesten maastohiihdon yhdistelmäkisallakin oli parhaimmillaan lähes miljoonaa katsojaa, 951 000. Sami Jauhojärvi sijoittui parhaana suomalaisena kisassa kahdeksanneksi. TV2:n lähetyksellä klo 13.50-15.30 oli keskimäärin 823 000 katsojaa ja katsojaosuus oli 70 prosenttia.

Miesten 4 x 10 kilometrin hiihtoviestissä perjantaina 27.2. Suomen kvartetti oli mukana mestaruustaistossa loppusuoralle asti, joukkue päätyi lopulta pronssille. Suomalaisten menestystä jännitti perjantai-iltapäivällä kisan loppuhetkillä parhaimmillaan lähes miljoona katsojaa, 997 000 suomalaista. TV2:n lähetystä klo 13.50-15.50 seurasi keskimäärin 829 000 katsojaa katsojaosuuden ollessa 81 prosenttia.

yle.fi/urheilu –sivuilla lähes 2,2 miljoona kävijää kisojen aikana

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat käytiin Tshekin Liberecissä 19.2.-1.3.

YLE välitti kisoista erikoislähetyksiä TV:ssä, Radio Suomessa, internetissä osoitteessa yle.fi/urheilu ja teksti-tv:ssä otsikkosivulta 625 alkaen.

YLE Urheilun internetsivuilla osoitteessa yle.fi/urheilu välitettiin suorina paitsi kaikki kisatapahtumat, myös kaikki ne palkintojenjaot, joissa suomalaisia oli mukana. Kisojen aikana sivuilla vierailtiin lähes 2,3 miljoonaa kertaa.

TV:n puolella hiihtoselostuksista vastasivat Jussi Eskola ja Jarmo Punkkinen kun taas Hannu-Pekka Hänninen yhdessä Jyri Pelkosen kanssa teki selkoa tapahtumista mäkihypyssä ja yhdistetyssä. Tapio Suominen (hiihto) ja Teemu Niikko (mäkihyppy) toimivat haastattelijoina ja lähetysten juontajina. Radio Suomessa Jarmo Lehtinen, Heikki Pusa, Kimmo Porttila ja Arto Teronen pitivät kuuntelijat ajan tasalla MM-kisojen tapahtumista.

Ruotsiksi kisat selostivat Leif Lampenius, Glenn Lindholm ja Niklas Henrichson.