Uutisen päiväys

6.4.2017← Takaisin

MM-kisojen perintö konkretisoituu - Lahti nousi merkittävästi urheilukaupunkien ranking-listalla

Lahden MM-kisojen vaikuttavuustutkimuksen ensimmäiset tulokset on julkaistu kansainvälisten urheilutoimijoiden huipputapaamisen SportAccord Conventionin yhteydessä. Lahti nosti sijoitustaan 17:llä sijalla kaupunkien välisellä ranking-listalla.

Globaalisti johtava urheilumarkkinoiden tiedon välittäjä Sportcal julkaisee vuosittain listoja eri maista ja kaupungeista ja niiden sijoituksesta urheilun globaaleilla markkinoilla. Tapahtumat ovat yksi arvioitava mittari vertailussa. Lontoo arvioitiin jälleen kerran kaupunkien ykköseksi ja Yhdysvallat oli ensimmäinen maiden välisessä rankingissa.

- Lahti nousi menestyksekkäiden MM-kisojen vuoksi kaupunkien listalla 17 sijaa ylöspäin ja on nyt ensimmäistä kertaa sadan joukossa. Sijoitus on 86. Ensi vuonna Lahdessa ei ole MM-kisoja, joten säilyttääkseen asemansa tällä listalla kaupungille on tärkeää saada maailmanluokan tapahtumia jatkossakin. Suomi on maiden välisessä kisassa sijalla 21, missä ei ole muutosta aikaisempaan, kertoo tutkimuksesta vastaava Sportcalin toimitusjohtaja Mike Laflin.

Sportcal vastaa Lahti2017 MM-kilpailujen vaikuttavuustutkimuksesta, joka toteutetaan yhteistyössä Lahden kaupungin, Lahti Regionin, Suomen Olympiakomitean sekä opetus-ja kulttuuriministeriön kanssa. Tehtävä työ on osa Sportcalin Global Sports Impact (GSI)-projektia. Aarhusissa esiteltiin tutkimuksen ensimmäiset tulokset ja kokonaisuus valmistuu kesään mennessä.

- Tämän tason vaikuttavuustutkimus on ensimmäinen, joka Suomessa järjestettävistä tapahtumista on tehty. Jo nyt on selvää, että Lahti2017 menestyi usealla osa-alueella.  Näitä olivat mm. Lahden seudun taloudelliset vaikutukset, kisojen ympäristöohjelmat sekä tapahtuman sosiaalinen vaikuttavuus.  Julkisuus median välityksellä oli myös erittäin kattavaa, kiteyttää Laflin.

- On hienoa, että Sportcal on huomioinut ympäristöohjelmiimme liittyvät panostukset sekä uudentyyppiset työkalut ja konseptit kisakokemuksen rakentamisessa. Näistä olemme itsekin saaneet positiivista palautetta. Odotamme toukokuussa valmistuvaa osa-aluetta, jossa käydään läpi MM-kisojen taloudelliset vaikutukset koko Lahden alueelle, jatka Lahti Region Oy:n toimitusjohtaja Raija Forsman.

Urheilutapahtumien vaikutusten mittaaminen on entistä merkityksellisempää. Hakijakaupungit ja lajiliitot arvioivat jo hakuvaiheessa tapahtumien vaikutuksia aiempaa tarkemmin. Nyt työn alla oleva vaikuttavuustutkimus toimii pilottina tuleville suomalaistapahtumille. Sportcalin tarjoamat työkalut tarjoavat myös uudenlaisen pohjan vaikuttavuuden mittaamisessa ja arvioinnissa.

Juhlavuoden tapahtumatarjonta esillä urheilutoimijoiden tapaamisessa

Vuosittainen kansainvälisten urheilutoimijoiden SportAccord Convention järjestetään tänä vuonna Tanskassa Aarhusissa ja se kerää yhteen kansainvälisiä lajiliittoja, urheilutapahtumien järjestäjiä sekä isäntäkaupunkeja. Osallistujille esiteltiin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumatarjontaa, joka luo aivan poikkeuksellisen kokonaisuuden.

- Vuosi 2017 tullaan muistamaan tietysti siitä, että juhlimme 100-vuotista itsenäisyyttä. Kansainvälisesti vuosi näyttäytyy isosti urheilun suurtapahtumien kuten hiihdon ja taitoluistelun MM-kisojen sekä elokuussa järjestettävän koripallon EM-turnauksen osalta. Näiden lisäksi meillä on useita pienempiä tapahtumia, jotka tuovat oman lisänsä urheilun supervuoteen, hehkuttaa SportAccord Conventionissa puhunut opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastajaHannu Tolonen

Suomessa järjestetyt tapahtumat ovat saaneet kiitosta urheilijoilta, valmentajilta sekä kansainvälisiltä toimijoilta. Viimeksi Kansainvälisen Olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach antoi tapahtumien järjestämisestä positiivista palautetta osallistuessaan taitoluistelun MM-kisoihin Helsingissä.

Kuva: SHL/Teemu Moisio