Uutisen päiväys

9.4.2019← Takaisin

Miska Poikkimäen menestys on tuonut taloudellisia resursseja - nuoren urheilijan vuosibudjetti 10 000-15 000 euroa

Havuttaja-kampanja on vastaus nuoren urheilijan valmentautumishaasteille. Jo lukioikäisenä huipulle tähtäävän nuoren vuosibudjetti liikkuu yli 10 000 eurossa.

Kaudella 2018-2019 läpimurtokauden hiihtäneen nuorten maajoukkueurheilija Miska Poikkimäen taloudelliset resurssit ovat tällä hetkellä vakaat

”Tällä hetkellä olen siinä mielessä hyvässä asemassa, että saan katettua urheilukulut tulonlähteilläni ja olen pystynyt säästämään osan tuloista urheilijarahastoon. Vuokattiin lukioon siirtyessäni vuosibudjetti oli noin 12 000 euroa, mikä sisälsi asunnon vuokran, välinekulut, kilpailu- ja leirimatkat, omavastuut ja vakuutukset”, kertoo taloudestaan tarkka Poikkimäki.

Suurin rahoittaja Poikkimäen uralla vielä lukioiässä ovat olleet hänen vanhempansa. Kilpaileminen ja menestys ovat tuoneet kumppanisopimuksia, seuran tukea sekä stipendejä. Yhteistyökumppani- ja varainhankinnasta Poikkimäki vastasi pitkään itse vanhempiensa tuella - nyt taustalla on enemmän toimijoita muun muassa seuran kautta.

Menestys on auttanut Poikkimäkeä myös talousresurssin kasvattamisessa ja sitä kautta uralla eteenpäin.

”Minulle on tullut menestystä jo aika nuoresta asti ja tämä on helpottanut kovasti varainhankinnassa ja sponsorineuvotteluissa. Kaikilla nuorilla ei ole tällainen tilanne. Jos ja kun haluaa harjoitella jo nuorena laadukkaasti, nousee vuosibudjetti varmasti yli 10 000 euroon”, miettii Poikkimäki.

Jotta urheilijan taloudellinen tilanne helpottuisi, kaivataan yleisesti Poikkimäen tavoin lisäresurssia nuorten valmennusleirien kulujen kattamiseksi. Leirien ja kilpailumatkojen omavastuiden poistuessa, rahaa jäisi muuhun elämiseen. Poikkimäkeä helpottaisi oman auton hankinta.

Miska Poikkimäki on myös tietoinen eri rahoituslähteistä.

”Olen hakenut nyt keväällä urheilija-apurahaa olympiakomitealta. Tämä auttaisi minua itsenäistymisessä  ja toisi varmuutta talouteen. Vaikka oma tilanteeni on tällä hetkellä hyvä, lisäresurssia nuorille urheilijoille tarvitaan varmasti, jotta laadukasta harjoittelua voidaan toteuttaa jo ennen A-maajoukkuetoimintaa”, kohti kansainvälistä maastohiihdon huippua harjoitteleva Poikkimäki sanoo.

Kuva: SHL/Aku Mattila