Uutisen päiväys

2.3.2013← Takaisin

Miesten 50km taktiikka ja tankkaus tärkeää

Val di Fiemmen MM-kisojen päätöslajina on miesten 50km perinteisen hiihto. Massalähtö, suksien vaihto ja lämmin ilma nousevat keskeiseen asemaan.

Massalähtönä starttaavan miesten perinteisen 50 kilometrin kisa hiihdetään 8,3 kilometrin mittaisella lenkillä. Kisan aikana urheilijoilla on mahdollisuus vaihtaa suksensa kolme kertaa.
- Miehillä on suksien vaihtoon isompi kierros, josta tulee ehkä 10-15 sekuntia lisämatkaa sekä vaihtoon käytetty aika, joten kokonaisuudessaan voi menettää puolikin minuuttia, päävalmentaja Magnar Dalen kertoo.
- Tuo lenkki suksien vaihdon yhteydessä tuli kyllä yllätyksenä. Sitä piti maailmancupissa kokeilla ennen kuin lanseerataan arvokisoissa, Sami Jauhojärvi paljastaa.

Jauhojärven tavoitteet huomiseen kisaan ovat selkeät:
- Mun ainoa tavoite huomenna on voittaa Matti. Sen verran paljon olen sille viidenkympin kisoista naljaillut.

- Nyt olen fyysisesti vahvempi kuin aikaisemmin. Pari viiskymppistä on mulla päättynyt keskeytykseen, pari lääkintähenkilökunnan hoitoon ja välillä tullut vaan totaali katkeaminen. Pari vuotta sitten Kontiolahdella pääsin maaliin, Matti Heikkinen muistelee.

Val di Fiemmessä on viime päivinä saatu nauttia keväisen aurinkoisista päivistä. Joissakin mittareissa luvut ovat nousseet jo yli hellelukemien.
- Ei nämä lämmöt haittaa, tämä on talviurheilua, eikä trikoita tarvitse pilkkoa, mutta ei varmaan tarvitse huomenna pitkiä kalsareita, Jauhojärvi vitsailee.
Heikkinen on samoilla linjoilla.
- Viisikymppiä on sellainen kisapäivä, ettei kannata hirveesti pöljyillä. On tulossa varmaan jäätävä reissu, mutta onneksi lämmin keli.

Lari Lehtonen lähtee hakemaan MM-laduilta viime kevään Kollenin viidenkympin kaltaista ehjää suoritusta. Yli kahden ja puolen tunnin mittaiseksi odotusten mukaan venyvään kisaan on tankattu enerviaa jo pari päivää:
- Ihan tavallista ruokaa ja juomaa. Huomenna tulee nestetasapaino olemaan tärkeässä roolissa.
Vanhaksi sotaratsuksi itseään kutsuva, tällä viikolla 33 vuotta täyttänyt Tero Similä lähtee kuningasmatkalle levänneenä:
- Edellisestä kisastartista on jo aikaa. Kaikki valmistautumiset olen pystynyt hyvintekemään. Oma onnistunein 50km kisa ajoittuu vuoden 2006 Holmenkollenin maailmancupiin, jossa hiihdin kahdeksanneksi. Painajaismaisin on sama Rukan reissu kuin Mustillakin. Vedettiin ilman pitoja,  ja tuli haarakäynnistäkin luistelua.