Uutisen päiväys

18.3.2007← Takaisin

Matti Hautamäki tynkäkisan kolmas Holmenkollenilla

Matti Hautamäki hyppäsi palkintopallille Oslossa. Adam Malyszin kilpailu kaatui tuuliin, mutta puolalainen voitti Nordic Tournamentin.

 

 Suomalaishyppääjät pääsivät pitkästä aikaa nauttimaan palkintopallisijoista, kun Matti Hautamäki hyppäsi Holmenkollenilla kolmanneksi. Hautamäen hypylle tuli mittaa 113 metriä ja ero kärkeen oli 11,4 pistettä. Yhden kierroksen kilpailuksi typistyneessä Nordic Tournamentin finaalissa voiton vei Sveitsin Simon Amman hypättyään 118,5 metriä. Kilpailun kakkonen itävaltalainen Martin Koch jäi Ammanista 115,5-metrisellään 7,9 pisteen päähän.

 Turneen voittaja oli puolestaan tämän päivän vaikeuksista huolimatta Adam Malysz. Malyszin oli tänään tyytyminen 54. sijaan, kun tuulet riepottelivat vaarallisennäköisesti piskuista puolalaista. Hypylle tuli pituutta 89 metriä ja taistelu maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta Anders Jacobsenin kanssa kiihtyy. Jacobsen palasi punaisen liivin haltijaksi ollen tänään seitsemäs. Eroa miesten välillä on nyt 14 pistettä.

 Suomen päävalmentajalla Tommi Nikusella ei ollut selkeää käsitystä, mitä Malyszin hypyn aikana tapahtui.

 - Olot vaihtelivat paljon koko kilpailun ajan. Ilmeisesti hänelle ei sattunut hyvä väli, arveli Nikunen.

 Kilpailuun kokonaisuudessaankaan päävalmentaja ei kuulostanut tyytyväiseltä.

 - Semmoinenhan se oli, tokaisi Nikunen kysymykseen epätasaisuudesta. – Toki hyvä että vietiin läpi, kun tuli yksi palkintopallipaikkakin, mutta tuli myös todella paljon turhia epäonnistumisia, kuvaili Nikunen ja kertoi myös, että päätös toisen kierroksen perumisesta oli oikea ratkaisu.

 Matti Hautamäen hyppyäkään päävalmentaja ei suitsuttanut liiemmin.

 - Matin hyppääminen on ollut polven takia vaikeaa. Hyppy ei ollut ihan huono, etenkin kun sattui myös hyvät olosuhteet. Jalka pitää kuitenkin saada kuntoon, ennenkuin voidaan alkaa puhua kunnon hyppäämisestä, valotti Nikunen Hautamäkeä tällä kaudella kiusanneen hyppääjänpolven tilannetta.

 

 Janne Ahonen oli eiliseen tapaan kymmenes 107,5 metrin hypyllään. Nordic Tournamentin kokonaistuloksissa Ahonen oli parhaana suomalaisena neljäs. Tami Kiuru (103,5 m) oli 18:s, Veli-Matti Lindström (103,5 m) 22:s ja Harri Olli (102 m) 29:s. Arttu Lappi oli pahoissa vaikeuksissa ilmalentonsa aikana, joka tyssäsi jo 93,5 metriin. Lappi oli 50:s.

 Janne Ahosen lisäksi myös Matti Hautamäki mahtui kymmenen parhaan joukkoon Nordic Tournamentin tuloksissa, eikä Tami Kiurukaan ollut kaukana. Hautamäki oli 7:s ja Kiuru 11:s.

 - Hyvin keskinkertaista hyppäämistä, luonnehti Nikunen kiertuetta kokonaisuutena. – Lähdimme hyppäämään positiivisin mielin, mutta hyppääminen ei onnistunut kilpailutilanteissa. Sijoitukset kokonaispisteissä ja Matin palkintopallisija eivät kuitenkaan olleet huonoja.

 

 Mäkihyppymaailman kerma pääsee perjantaista alkaen nauttimaan pitkistä siivuista, sillä maailmancup huipentuu maailman suurimmassa lentomäessä Slovenian Planicassa kolmeen kilpailuun.

 - Kokoonpanosta ei ole vielä keskusteltu, mutta lähdetään nautiskelemaan toivottavasti pitkistä hypyistä ja kauden viimeisistä kisoista, kuvaili Nikunen joukkueen tunnelmia lentomäkiviikonloppua odotellessa.

 

Tulokset ja tilastot: http://www.fis-ski.com/

 

Katariina Karjalainen