Uutisen päiväys

21.9.2007← Takaisin

Matti Hautamäki täysillä tulevaan kauteen

Puijon Hiihtoseuraa edustava mäkihyppääjä Matti Hautamäki on kauden alkaessa jälleen täydessä tikissä.

Siihen hän uskoo itse ja siihen luottavat myös valmentajat ja muut lajia seuraavat. Hautamäellä on takana poikkeuksellinen harjoituskausi, osaksi pakon sanelemana, osaksi vanhojen rutiinien rikkomiseksi.

Hautamäelle viime kausi oli tuskien taivalta huolimatta siitä, että maailmancupista tuli palkintopallisijoja ja muita kohtuullisen hyviä sijoituksia. Matti Hautamäki joutui viemään kauden läpi hammasta purren, koska taustalla oli polven loukkaantuminen marraskuussa.

Kuntoutusta

- Fysiikkaa en viime kaudella päässyt treenaamaan ollenkaan, pystyin pelkästään hyppäämään, Hautamäki muistelee.

- Keväällä asioita käytiin läpi ja todettiin, että polven lisäksi lihastasapaino oli vuosien saatossa mennyt pieleen. Sen korjaamiseksi fysioterapeutti teki minulle kahden kuukauden kuntoutusohjelman, jolla asiaa lähdettiin korjaamaan. Ensin kuitenkin levättiin. Sitten ohjelmaan sisältyi lähes joka päivälle venyttelyjä erilaisilla liikesarjoilla ja sellaisia liikkeitä, joista en ollut koskaan kuullutkaan. Aika nopeasti tulosta alkoi tulla, Hautamäki arvioi ja kertoi päässeensä mäkeen harjoittelemaan kesäkuussa ja tekemään kevyesti fysiikkaharjoitteita heinäkuussa.

- Vieläkään ohjelmassa ei ole maksimivoimaa eli punttia isoilla painoilla. Voisi sen ehkä jo kestääkin, mutta ei kannata hötkyillä, Matti Hautamäki sanoo ja arvioi olevansa fysiikankin osalta kilpailukykyisessä kunnossa sitten kun kausi alkaa.

- Onneksi tätä on niin pitkään tehty, että pohja oli sen verran vahva että se kesti reilun puolen vuoden tauonkin.

Akkujen lataamista Coruchevelissa

Siihen, että Matti Hautamäki kesä-SM-kisoissa Lahdessa ja viime aikojen harjoituksissa on esittänyt hyppyjä, joihin hän itsekin on suhteellisen tyytyväinen ja jotka ovat saanet valmentajien suut maireeseen, on muitakin syitä kuin kuntoutuksen onnistuminen. Mies lähti elo-syyskuun vaihteessa omalle leirille Ranskan Courcheveliin. Siellä vietetty kolmeviikkoinen ylitti kaikki odotukset.

- Kun on vuosikausia takonut Puijon mäen monttuun, on aika lähteä hakemaan jotain vaihtelua, rikkomaan rutiineja. Jo talvella sitä suunniteltiin ja lopulta päätettiin, että lähden omin päin harjoittelemaan Ranskaan Courcheveliin. Järjestelyissä sain apua oman valmentajani lisäksi mm. Ranskan päävalmentajana toimivalta Pekka Niemelältä. Apuna oli myös paikallisten mäkiharjoitusten vetäjänä nykyisin toimiva Nicolas Dessum, joka on minulle aktiiviajoiltaan tuttu. Hän lupautui katsomaan hyppyjäni, Hautamäki kertoo.

- Kolme viikkoa Courchevelissa vastasi kahta kuukautta Puijolla, mies arvioi ja sanoo viihtyneensä hyvin itsensä kanssa vaikka paikka on aika eristäytynyt, eikä paljon virikkeitä löydy.

- Oli silti ihan mukavaa puhua välillä suomea, kun valmentajani Jarkko Saapunki ja Arttu Lappi tulivat vajaaksi viikoksi, Hautamäki sanoo ja suunnittelee tekevänsä samankaltaisen reissun myös ensi kesänä, jos ja kun seuraavallakin kaudella taas hypätään.