6.3.2005← Takaisin

Matti Hautamäki Salpausselän suurmäen sankari sunnuntaina

Suomen Matti Hautamäki vei komean voiton Salpausselän kisojen suurmäen kilpailussa ennen Norjan Roar Ljökelsöytä ja Itävallan Thomas Morgensternia. Maailmancupia johtava Janne Ahonen oli kisan neljäs.

Salpausselän suurmäen kilpailu käytiin hyvissä olosuhteissa ja runsaan (22 000) yleisön kannustaessa hyppääjiä. Kärjessä olivat tutut maailmancupin kärkeä miehittävät nimet. Matti Hautamäki oli suomalaista paras jo lauantaina joukkuekisassa ja vahvisti saman myös sunnuntain henkilökohtaisessa kilpailussa. Hän johti kilpailua jo ensimmäisen kierroksen jälkeen hypättyään 127,5 metriä ja kerättyään 137,2 pistettä. Toiselle kierrokselle lähdettiin suomalaisten kaksoisjohdossa, kun Janne Ahonen oli toisena 132,7 pisteellä ja 125 metrin hypyllä. Kolmantena oli Morgenstern, neljäntenä Puolan Adam Malysz ja viidentenä Ljökelsöy.

Toisella kierroksella Matti Hautamäki piti pintansa ja otti toisen peräkkäisen maailmancupin voittonsa tällä kaudella keräten 270 pistettä. Hyppy kantoi 124,5 metriä. Tiukan vastuksen antoi Roar Ljökelsöy, joka ponnisti kierroksen pisimmän, 128,5 metriä, ja nousi vain pisteen päähän Hautamäestä. Kolmannen sijansa piti Thomas Morgenstern hypättyään 125,5 metriä. Janne Ahosen toinen hyppy ei ollut paras mahdollinen. Se kantoi 125 metriä, eikä riittänyt tällä kertaa muuhun kuin neljänteen sijaa.

Kisan jälkeen Matti Hautamäki hymyili tyytyväisenä, eikä osannut selittää sitä, mistä hänen loppukauden hyvä kuntonsa, viimevuotiseen tapaan, johtuu.
- Kyllä minä alkukaudestakin olen täysillä yrittänyt, mies hymähti ja lähtee täysillä tavoittelemaan kolmatta perättäistä voittoa kotimäestään Puijolta keskiviikkona ja samalla vahvistamaan asemaansa Lahdesta alkaneen Nordic Tournamentin johdossa.

Janne Ahonen ei kisan jälkeen ollut lainkaan tyytyväinen. Hän harmitteli huonoa ponnistustaan toisella kierroksella ja lupasi tehdä kaikkensa, jotta se saataisiin korjattua kauden viimeisiin viiteen kilpailuun. Maailmancupissa Ahosella on nyt koossa yhteensä  1576 pistettä ja nyt toiseksi nousseella Ljökelsöyllä 1166 pistettä. Ahosen 410 pisteen johto on turvallinen, eikä mikään näyttäisi voivan estää tämän toista perättäistä maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa.

Päivän kilpailussa suomalaisista toiselle kierroksella ja maailmancupin pisteille pääsivät myös Risto Jussilainen (19.), Kalle Keituri (20.) ja Jussi Hautamäki (27.).