Uutisen päiväys

11.3.2005← Takaisin

Matti Hautamäki jälleen paras – kokonaiscupin voitto varmistui Ahoselle

Matti Hautamäen voittoputki sai jatkoa tällä kertaa Norjasta. Hautamäki oli kirkkaasti paras Lillehammerin illassa, ottaen jo 4. peräkkäisen voittonsa maailmancupissa. Päivän toinen suomalainen ilonaihe oli Janne Ahonen, joka varmisti maailmancupin kokonaisvoiton ollen 4:s.

 Nordic Tournament ja mäkisirkus siirtyivät Suomesta Norjan Lillehammeriin, mutta kärkinimi pysyi samana. Matti Hautamäki nousi ensimmäisen kierroksen 6. sijaltaan voittajaksi hypäten toisella kierroksella 135 metriä edellä olleiden norjalaisten epäonnistuessa. Ensimmäisellään Hautamäki pääsi 131 metriä. Erot seuraaviin olivat jälleen suuret, sillä toiseksi paras Norjan Sigurd Pettersen jäi 10,3 ja kolmanneksi hypännyt - niin ikään norjalainen - Lars Bystöl 10,9 pistettä.
- Tein vain omat suoritukset niin kuin Lahdessa ja Kuopiossakin. Annoin vain mennä, enkä jännittänyt turhia, voittaja hymähti. – Nyt on hyvä kierre päällä ja vähän tuuriakin matkassa.

 Hautamäki kasvatti johtoaan myös Nordic Tournamentin kokonaistilanteessa, jonka kaikki kolme osakilpailua ovat päättyneet hänen edukseen. Toisena oleva ja tänään kuudenneksi jäänyt Roar Ljökelsöy on jo 31,1 pisteen päässä turneen voitosta. Janne Ahonen on kolmantena, mutta eroa Hautamäkeen on 50,5 pinnaa. Turneen neljäs ja viimeinen kisa kisataan sunnuntaina legendaarisella Holmenkollenin stadionilla Oslossa.
- Lähden Osloon hyvillä mielin, toivottavasti hyppy kulkee sielläkin, sanoi Hautamäki.

 Suomalaisten päivä oli täydellinen, kun Janne Ahonen varmisti viimeinkin maailmancupin kokonaiskilpailun voiton, mikä parasta, pahimman vastustajansa Ljökelsöyn kotimaisemissa. Ahonen oli neljäs 13,7 pistettä Hautamäelle hävinneenä.
- Ei tässä mitään paniikkia cupin tilanteen kanssa ollutkaan, vaikka hyppy olikin aika sekaisin. Eroa oli kuitenkin niin paljon, Ahonen sanoi kilpailun jälkeen. Ahonen johti kilpailua ensimmäisen kierroksen jälkeen upealla 137-metrisellään, joka oli myös Lillehammerin mäkiennätys.
- Ensimmäisessä oli paljon tuuria mukana, tuulirako oli loistava. En ole niin hyvässä kunnossa, kuin hyppy osoitti, Ahonen tokaisi.

 Muista suomalaisista maailmancupin pistetiliään kartuttivat myös Tami Kiuru (24.), Kalle Keituri (29.) ja Janne Happonen (30.). Mukana olivat myös takatuulten uhriksi joutunut Risto Jussilainen (47.) ja Jussi Hautamäki (34.).

 Teksti: Katariina Karjalainen

 Tulokset: www.fis-ski.com