Martti Kellokummusta Vuoden Muotitaiteilija 2005
Haltin pääsuunnittelija Martti ”Mara” Kellokumpu on valittu Vuoden Muotitaitelijaksi 2005. Muotitaitelijat MTO ry myöntää vuosittain tämän vaatetussuunnittelualan arvostetun tunnustuspalkinnon ansioituneelle suunnittelijalle.
Tänä vuonna Muotitaiteilijat MTO ry:n halusi antaa arvostetun tunnustuksen pitkän uran tehneelle urheiluvaatesuunnittelijalle, Martti ”Mara” Kellokummulle, joka ei koskaan ole pitänyt itsestään tai ansioistaan suurempaa meteliä. Pikemminkin hän on antanut vahvan kokemuksensa ja osaamisensa näkyä Haltin mallistoiden suunnittelussa, joista hän on vastannut pääsuunnittelijana vuodesta 2003. Tänä päivänä hän on myös yksi Haltin osakkaista.
Luontaisesti urheiluvaatteiden pariin
Nuorena kansainvälisen huippu-urheilijan uran tehnyt ”Mara” Kellokumpu voitti freestylehiihdossa kaikkiaan 11 Suomen-mestaruutta. Lisäksi hän voitti MM-kilpailuissa pronssia vuonna 1986 ja maailmancupin -kokonaiskilpailun vuonna 1987. Urheilu-uran jälkeen Kemijärveltä kotoisin oleva innokas urheilija myös opiskeli Helsingissä Taideteollisessa korkeakoulussa pääaineenaan vaatesuunnittelu sekä sivuaineenaan teollinen muotoilu. Taiteen maisterin papereita juhlittiin vuonna 1995.
Jo opintojensa varhaisvaiheessa Kellokumpu toimi suunnittelijana perheensä omistamassa, ulkoiluvaatteita valmistavassa Torstai Oy:ssa. Vanhempien yritys ja oma urheilu-ura antoivat kipinän urheiluvaatetuksen suunnitteluun erikoistumiseen. Myöhemmin Kellokumpu toimi suunnittelijana tunnetuille urheilumerkeille ja -yrityksille kuten Sastalle, Ursukille, Ozon Skiwearille, Pumalle, Top-sportille, Stockmannille ja Nokialle. Työ muotoilutoimisto Creadesignissa antoi Kellokummulle uudenlaista näkökulmaa toiminnallisten vaatteiden suunnitteluun ja ennen kaikkea suunnitteluprosessien hallintaan. Suunnittelutyön ohessa Kellokumpu on toiminut tuntiopettajana Taideteollisessa korkeakoulussa.
Maailmancupin -voittajasta tämän päivän voittajien vaatettajaksi
Haltin pääsuunnittelijana Mara on voinut hyödyntää urheiluvaatetuksen parissa saatua pitkäaikaista kokemusta ja syvällistä tuntemusta. Myös omasta urheilu-urasta on ollut etua etenkin urheiluvaatteiden tuotekehitysvaiheessa, sillä huippu-urheilijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä helpottaa yhteinen kieli ja ymmärrys.
Kellokumpu painottaa Haltin mallistoissa brändin lupausta tarjota aktiivisille lajiharrastajille toimivia, moderneja asuja. Jotain maramaistakin mallistoissa on nähtävissä. Hänen luonteenpiirteistään järkevyys tulee esiin funktionaalisuutena, iloisuus rohkeana värien ja kuosien käyttönä ja konstailemattomuus selkeinä leikkauksina. Kansainvälisesti näkyvimpiä Haltin tuotteita ovat Suomen alppihiihtomaajoukkueen edustus- ja kilpa-asut.
Seuraava näytön paikka on Ruotsin Åressa vuonna 2007 järjestettäviin alppihiihdon maailmanmestaruuskilpailuihin suunniteltu oma Åre-nimikkomallisto. Haltin Active Wear -lasketteluvaatemallistoon kuuluvat mm. ne asut, jotka näkyvät suurelle yleisölle kilpailujen järjestäjien ja vapaaehtoistyöntekijöiden päällä. Åre-malliston vapaa-ajan osa sisältyy Haltin Sportswear-mallistoon, josta välittyy nostalgisina printteinä ja kuviointeina Åressa viimeksi vuonna 1954 pidettyjen MM-kilpailujen tunnelma.
Ulkoiluvaatteiden Suomen markkinajohtaja Halti on tunnettu huippu-urheilun kautta. Haltin päämarkkinat ovat Suomessa, joskin 15 prosenttia liikevaihdosta tulee jo viennistä. Yhtiön liikevaihto oli 20,2 milj. euroa vuonna 2004 ja työntekijöitä yhtiössä on 60. Halti on perinteisesti ollut tunnettu retkeilyvälineistä, mutta yhtiöllä on vaatemallistot erilaisiin vaativiin ulkoilmalajeihin kuten lasketteluun, maastohiihtoon, golfiin, sauvakävelyyn, maastopyöräilyyn, kiipeilyyn ja lumilautailuun. Halti toimii mm. Suomen alppihiihtomaajoukkueen, yhdistetyn- sekä mäkihyppymaajoukkueiden vaatettajana.