3.12.2005← Takaisin

Manninen ylivoimainen ykkönen

Yhdistetyn maailmancupin kolmannen osakilpailun voittaja Lillehammerissa ratkaistiin jo mäkiosuudella. Hannu Manninen hyppäsi kaksi hyvää hyppyä ja lähti ladulle neljäntenä 49 sekuntia kärjestä.

Mannisen jäädessä vain 49 sekuntia kärjestä mäkiosuuden jälkeen, oli jo melko varmaa, että tämä olisi voittaja myös hiihto-osuuden päätyttyä. Näin myös tapahtui. Manninen oli kärjessä jo viiden kilometrin hiihdon jälkeen. Tästä eteenpäin hän hiihti maaliin asti ylhäisessä yksinäisyydessä ohittaen viimeisellä 2.5 kilometrin lenkillä kierroksen jälkeen jääviä.

Myös valmentaja Jani Klinga oli varma Mannisen voitosta mäkiosuuden jälkeen - Jos oikealla ladulla hiihtää eikä mitään haavereita satu, niin voitto on varma, Klinga pohti ennen hiihto-osuutta.

Eroa toiseksi hiihtäneeseen Itävallan Felix Gottwaldiin syntyi maalissa 1.18 minuuttia. Toinen sija oli Gottwaldille tämän kauden paras saavutus. Hän hiihti erinomaisesti 22. sijalta palkintopallille. Kolmantena maaliin hiihti myös hienon hiihdon tehnyt saksalainen Ronny Ackermann. Hän lähti ladulle numero 16 rinnassaan.

Mäkeä hallinneet jäivät ladulla jälkeen

Anssi Koivuranta hallitsi kilpailua mäkiosuudella. Hän hyppäsi ensimmäisen kierroksen pisimmän hypyn, 121.5 metriä. Toisellaan Koivuranta ponnisti peräti 126 metriin. Häntä paremmin hyppäsi vain Norjan Havard Klemetsen, jonka hyppy kantoi 127.5 metriin.

Hiihtoladulle lähdettäessä Koivurannalla oli 13 sekuntia etumatkaa Klemetseniin. Kolmantena hiihtämään pääsi hienoja hyppyjä esittänyt ranskalainen Jason Lamy Chappuis. Eroa Koivurantaan oli 38 sekuntia. Neljäntenä ladulle lähtenyt Manninen starttasi Koivurantaa 49 sekuntia myöhemmin.

Yksitoista sekuntia aikaisemmin lähtenyt Lamy Chappuis oli ajettu Mannisen toimesta kiinni jo ensimmäisten satojen metrien aikana. Ensimmäisen 2.5 kilometrin kierroksen jälkeen Manninen oli enää 20 sekuntia kärjestä ja viiden kilometrin kohdalla hän oli jo ohittanut sekä Klemetsenin että Koivurannan. Koivuranta ei pysynyt Mannisen vedossa ja oli pudonnut puolimatkassa jo lähes 40 sekuntia Mannisesta. Viimeisen viiden kilometrin matkan Koivuranta hiihti yhdeksän miehen ryppäässä, jossa myös yhdeksäntenä ladulle lähtenyt Jaakko Tallus eteni. Toisesta sijasta syntyi viimeiselle kierrokselle tiukka kamppailu, kun koko yhdeksän hiihtäjän ryhmä oli jo lähes kaksi minuuttia Mannisesta jääneenä.

Viimeisellä kierroksella ryppäästä irrottautuivat Ackermann ja Gottwald. Loppukirin vei nimiinsä Gottwald. Parivaljakon jälkeen jäivät USA:n Todd Lodwick (neljäs), Saksan Georg Hettich (viides) ja Itävallan Mario Stecher. Heidän jälkeensä sijoituksista maaliviivalla kamppailivat Tallus ja Koivuranta. Maalikameratarkistuksen jälkeen sijoitukset jaettiin seuraavasti: Tallus seitsemäs ja Koivuranta kahdeksas. Molemmat 1.49.1 Mannisesta jääneenä.

Klinga on Koivurannan ja Talluksen esitykseen tyytyväinen. - Ei ihan parasta Koivurantaa, mutta ihan hyvä hiihto nuorelta pojalta. Tallukselta oli hyvä, tasainen kilpailu.

Mäen kakkonen Klemetsen jäi hiihto-osuuden jälkeen 15:nneksi, Lamy Chappuis sijoittui kaksi sijaa korkeammalle ja mäkiosuuden viides, Norjan Petter Tande heidän väliinsä 14:nneksi.

Antti Kuisma oli kilpailun 32:s lähes viisi minuuttia kärjestä jääneenä. Janne Ryynänen hävisi Manniselle hieman yli viisi minuuttia, sijoitus 34:s. Jouni Kaitainen keskeytti kilpailun.

- Kaitainen ei ollut ihan parhaassa hiihtoiskussa ja mäessä tuli epäonnistuminen, joten hän katsoi parhaaksi aloittaa keskittymisen huomiseen kilpailuun, selvittää Klinga keskeytyksen syitä.