12.3.2006← Takaisin

Malysz valloitti Holmenkollenin, Morgenstern Nordic Tournamentin

Puolan Adam Malysz hyppäsi yllättäen mäkihypyn maailmancupin osakilpailun voittoon Holmenkollenilla. Paras suomalainen, Matti Hautamäki, oli seitsemäs. Janne Happonen saavutti Nordic Tournamentin kolmannen sijan.

Oslon Holmenkollenilla käydyssä mäkihypyn kolmanneksi viimeisessä maailmancupin osakilpailussa saatiin yllätysvoittaja. Puolan Adam Malysz kiipesi yli vuoden tauon jälkeen korkeimmalle palkintokorokkeelle 130.5 ja 124.5 metrin hypyillään. Hänen parhaat sijoituksensa aikaisemmin tällä kaudella ovat kolmas Kuopiossa ja neljäs Zakopanessa. Kilpailu oli samalla myös päätöskisa Nordic Tournamentille, jonka voiton vei Itävallan Thomas Morgenstern.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kilpailua johti Itävallan Martin Koch, joka hyppäsi 133.5 metriä - puolen metrin päähän Holmenkollenin mäkiennätyksestä. Adam Malysz oli ensimmäisen kierroksen kakkonen 130.5 metrin hypyllä. Morgenstern hyppäsi 129 metriä ja oli kolmas, Janne Happonen oli komeasti seuraava 128.5 metrin hypyllään.

Muut suomalaiset eivät onnistuneet parhaimpaansa ensimmäisellä kierroksella, mutta kaikki selvisivät mukavasti toiselle kierrokselle. Harri Olli hyppäsi 117.5 metriä (28:s), Joonas Ikonen 122 metriä (19:s), Tami Kiuru 122.5 metriä (16:s), Matti Hautamäki 122 metriä (19:s) ja Janne Ahonen 121.5 metriä (22:s).

- Olosuhteet ratkaisivat tässä kisassa aika paljon ja jouduimme antamaan vähän tasoitusta ensimmäisellä kierroksella niin, ettemme päässeet enää taistelemaan korkeimmista sijoituksista, päävalmentaja Tommi Nikunen harmitteli kilpailun jälkeen.

Toiselle kierrokselle jäi jännitettävää sekä maailmancupin kokonaiskilpailun että Nordic Tournamentin suhteen. Morgenstern oli aika varma Tournamentin voittaja, koska Andreas Küttel oli vasta kymmenes ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kiertueen kolmatta sijaa pitävä Happonen oli 9.1 pistettä Küttel'a jäljessä ja 10.7 pistettä edellä neljäntenä olevaa Jakub Jandaa. Janda oli ensimmäisen kierroksen jälkeen viidentenä. Maailmancupin kokonaiskilpailu ratkeaisi Holmenkollenilla, jos Janda olisi neljän joukossa eikä Ahonen mahtuisi 28:n joukkoon.

Toisella kierroksella toivon suomalaiskipinöitä

Toinen kierros jouduttiin aloittamaan kahden hyppääjän jälkeen uudestaan, koska lähtölava oli liian korkealla. Lavan laskemisen jälkeen kierroksen aloitti Olli. Hän hyppäsi 112.5 metriä ja säilytti 28:nnen sijansa. Ikonen hyppäsi toisellaan 117 metriä ja oli lopulta 21:s. Hautamäki, Kiuru ja Ahonen pystyivät parantamaan merkittävästi. Ahonen hyppäsi 125.5 metriä ja johti kisaa, kunnes Hautamäki tuli vuoroon. Tämä hyppäsi toisen kierroksen pisimmän hypyn, komeat 129.5 metriä ja otti kärkipaikan. Lisäksi, kun Kiuru hyppäsi toisellaan 124.5 metriä, oli suomalaisten kolmoisjohto Hautamäki-Kiuru-Ahonen valmis.

Kun tuulista ei ollut apua suomalaistrion jälkeen hyppääville, nousivat suomalaisten sijoitukset merkittävästi. Ahonen oli lopulta 12:s, Kiuru 11:s ja Hautamäki seitsemäs. Neljänneksi viimeisenä hypännyt Happonen venytti toisen hyppynsä 121 metriin ja jäi lopulta kahdeksanneksi. Hän kuitenkin säilytti Nordic Tournamentin kolmannen sijansa, joka on upea saavutus nuorelta mieheltä.

- Kyllä Happosen kolmas sijoitus kiertueella lämmittää mieltä. Mies itsekin on hyvillä mielin hienosti menneen kauden lopulla, Nikunen kehuu.

Päävalmentaja oli muutenkin jo hieman valoisammalla mielellä Holmenkollenin kisan jälkeen.

- Toisella kierroksella oli jo kohtuulliset olosuhteet ja suorituksetkin hyviä. Ihan hyvä fiilis tästä kisasta jäi, Nikunen näki vähän valoa taapertelun keskellä, jota on jatkunut olympiakisoista lähtien.

Toisen kierroksen venyjiä olivat myös itävaltalaiset Andreakset Kofler ja Widhölzl. Kofler hyppäsi 126.5 metriä ja nousi kahdeksannelta sijalta kolmanneksi. Widhölzl ponnisti toisen kierroksen toiseksi pisimmän hypyn, 128 metriä, ja nousi viisi pykälää neljänneksi.

Janda säilytti viidennen sijan ja näin maailmancupin kokonaiskilpailun voittajan ratkeaminen siirtyi kahteen viimeiseen osakilpailuun Planican lentomäkeen. Käytännössä Ahosella on kuitenkin enää minimaaliset mahdollisuudet kokonaiskilpailun voittoon.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen kolmantena ollut Morgenstern hyppäsi toisellaan 124 metriä ja meni kilpailun kärkeen. Hänen jälkeensä Malysz ponnisti puoli metriä pidemmälle ja ohitti itävaltalaisen. Tornissa oli jäljellä enää Itävallan Martin Koch. Hän ei kuitenkaan onnistunut kilpailun viimeisessä hypyssä, joka tippui jo 118.5 metrin kohdalla ja Koch jäi näin kuudenneksi.