Uutisen päiväys

7.1.2007← Takaisin

Mäkiviikon voitto Norjan Jacobsenille – Lappi kuudes

Anders Jacobsen vei nimiinsä 55. mäkiviikon. Bischofshofenin kilpailun voiton nappasi puolestaan 17-vuotissyntymäpäivänään Gregor Schlierenzauer. Arttu Lappi putosi yhteistuloksissa kuudenneksi.

 

 Mäkihyppykauden uudet tulokkaat ottivat jälleen komennon, kun Keski-Euroopan mäkiviikon voitosta taisteltiin Itävallan Bischofshofenissa. Kolmen osakilpailun jälkeen 10,7 pistettä Arttu Lappia edellä ollut Norjan Anders Jacobsen pystyi säilyttämään mäkiviikon piikkipaikan, mutta viimeisen etapin ykkönen oli fanaattisen kotiyleisön edessä syntymäpäiväänsä viettänyt Gregor Schlierenzauer. Innsbruckin kilpailua ennen mäkiviikon kärjessäkin keikkunut Schlierenzauer nousi voittonsa myötä seitsemänneltä sijalta turneen kakkoseksi tänään toiseksi sijoittuneen Jacobsenin perään. Kolmannen sijan sekä tänään kuin koko mäkiviikolla otti Sveitsin Simon Amman.

 Itävaltalaisyleisö sai nauttia jännittävästä kilpailusta ja pitkistä hypyistä. Schlierenzauer hyppäsi 139,5 ja 141 metriä keräten 291,9 pistettä. Vaikka Jacobsen jäikin toisellaan mäkiennätyksestä vain metrin (137,5 ja 142 m), kertyi eroa voittajaan 2,8 pistettä. Amman jäi Schlierenzauerista jo yli 16 pinnaa.

 

 Suomen joukkueen suoritus ei sen sijaan Bischofshofenin luonnonmäessä ollut paras mahdollinen. Arttu Lappi joutui taipumaan mäkiviikon toiselta sijaltaan kuudenneksi. Päätöskilpailun hypyt eivät osuneet aivan nappiin, vaan Lappi oli vasta 12:s ja pettymys paistoi kilpailun jälkeen miehen kasvoilta. 131 ja 128 metriä kantaneet hypyt eivät sattuneet kuitenkaan parhaisiin mahdollisiin olosuhteisiinkaan.

 - Tuurit eivät olleet tänään puolella. Olisi kuitenkin vaadittu uskomattomia suorituksia, vaikka erot olosuhteissa olivat varsin pieniä. Nykymäkihypyssä se tekee helposti 5 metriä, arvioi Lappi pettyneen oloisena.

 - Tänään tai huomennakaan fiilis ei varmaan ole hyvä tämän päivän takia, mutta eiköhän se ennen Vikersundin kisoja parane, kun tietää olevansa hyvässä ja tasaisessa kunnossa, mietiskeli Lappi katse jo seuraavissa kilpailuissa.

 

 Päivän paras suomalainen oli tällä kertaa kokenut konkari Janne Ahonen, joka ei kuitenkaan hänkään mahtunut kymmenen parhaan joukkoon, vaan oli 11:s hypättyään 128 ja 130,5 metriä. Mahataudin uhriksi Innsbruckin kilpailun jälkeen joutunut Matti Hautamäki oli kahdella vaisuhkolla 124-metrisellään 25:s. Harri Ollin suoritukset riittivät tänään 28. sijaan. Jussi Hautamäki, Janne Happonen ja Veli-Matti Lindström eivät läpäisseet edes eilistä karsintakilpailua. 

 Ahonen oli mäkiviikon kokonaiskilpailussa 8:s, Hautamäki 20:s ja Olli 21:s.

 Päävalmentaja Tommi Nikusenkaan tunnelmat eivät olleet kilpailun jälkeen katossa, vaan Nikunen totesi päivän olleen karmea.

 - En tiedä mitä pahaa on tehty, kun koko alkukauden olosuhteet ovat olleet meille huonoja, ihmetteli Nikunen, mutta ei lähtenyt syyttelemään pelkkiä tuuliaolojakaan. – Hypyt eivät myöskään ole meidän pojilla vielä sellaisia kuin kärjessä, vaikka Arttu pystyykin olosuhteiden suosiessa taistelemaan kärkisijoista. Ahosen Janne on menossa samaan suuntaan, summasi Nikunen.

 Arttu Lapin tapaan päävalmentajan katse on suunnattuna jo ensi viikonloppuun ja Norjan Vikersundiin, jossa maailmancupin pisteistä taistellaan lentomäessä.

 - Pitää unohtaa tämä päivä ja pettymys eikä jäädä suremaan. Lentomäessä toivottavasti nähdään pitkiä hyppyjä, sanoi Nikunen.

 

Tulokset ja tilastot: http://www.fis-ski.com/

 

Katariina Karjalainen