Uutisen päiväys

23.4.2006← Takaisin

Maastohiihdon uuden valmennusjohdon linjauksia

Suomen Hiihtoliiton maastohiihdon uuden valmennusjohdon ensiesiintyminen kenttäväelle tapahtui Valmentajakerhon kevätseminaarin päätteeksi. Linjauksia kertomassa olivat lajijohtaja Per-Ole Lindell ja maajoukkueen kakkosvalmentaja Eero Hietanen.

Valintojen läheisyyden takia uusi päävalmentaja norjalais/ruotsalainen Magnar Dalen ei aikaisempien sitoutumistensa takia päässyt paikalle vaan saa ensi kosketuksen joukkoihinsa Saariselällä leirillä 24.-28.4., jolloin paikalla on mm. 15 hiihtäjää ja välinevalmistajien edustajia. Maastohiihdon joukkueet nimetään 17.5.2006.

Valmentajien kesken käytyjen keskustelujen perusteella Hietanen kertoi työnjaon muotoutuvan valmentajien vahvuuksien mukaisesti. Aikaisempaa jakoa naisten ja miesten valmentajiksi ei ole.

- Dalen tulee valmennuksen ohella olemaan aktiivisesti mukana myös suksien valinnassa ja voitelussa, joista hänellä on vankka kokemus niin Ruotsin kuin Norjankin joukkueissa. Ohjelmassa ovat mm. valmennuksen ja huollon kehitysprojektit. Huomiota kiinnitetään myös korkean paikan harjoitteluun, johon Dalenilla ei kuulu alppimajaharjoittelu, Hietanen tiesi. – ”Team work” on Dalenin motto. Tärkeätä on kaikkien osapuolten sitoutuminen ja korkea moraali kaikessa tekemisessä.

Omaksi alueekseen Hietanen kuvaa mm. tekniikat, testauksen ja seurannan, kehitysprojektit ja ennen kaikkea yhteydet kenttään.

- Tiedon siirto suomalaiseen kenttään ja kentältä on äärimmäisen tärkeä. Suomalaista valmennustietoa ei romuteta. Pyrkimyksenä on pikemminkin aikaisemman valmennustietämyksen siirto uusien valmentajien käyttöön. Lähtökohtana suomalaisen ja ruotsalaisen (norjalaisen) huippuosaamisen yhdistäminen Suomen hiihdon parhaaksi. Uudet tuulet ja huippuosaaminen otettava avoimesti vastaan ja sovellettava meidän olosuhteisiimme, kiteytti Hietanen.

Per-Ole Lindell selvitti maastohiihdon uutta organisoitumista niin huippu-urheilun, nuorison kuin kenttätoiminnankin suhteen. Yhtenä tärkeänä haasteena Lindell pitää talouden kuntoon saattamisen.
- A-maajoukkueen päätukijat ovat olemassa vuoteen 2010 Vancouverin talvikisoihin. Haasteena on uusien sopimusten saaminen nuoriso- ja harrastepuolelle. Tavoitteena on myös www-sivujen uudistaminen ja entistä tehokkaampi hyväksikäyttö.
- Valmennuksen laatujärjestelmän aikaansaamiseksi tekee työtä aikaisempi päävalmentaja Reijo Jylhä. Samaan pakettiin kuuluu myös urheilijoiden tavoitejohtamisen suunnitelma, Lindell kertoi.
- Team work -projekti on juuri tällä hetkellä erityisen tärkeä, kun A-maajoukkueen henkilöstö uudistuu kokonaan. Tämän tulee ylettyä myös taustajoukkoihin, jotta tehdään yhdessä työtä yhteisten ja sovittujen tavoitteiden takia ja edestä, Lindell jatkoi.
- Suuri asia on kilpailujärjestelmän uusiminen, mukaan lukien SM-kisat. Tavoitteena on, että SM-kisojen lisäksi nimetään joukko korkeatasoisia kilpailuja ja niissä kilpailee hyviä kilpailijoita, ei välttämättä maailmancupia kiertäviä, vaan sille tasolle pyrkiviä. Lisäksi tulevat Skandinavia-cupit, joissa on mahdollisuus ottaa mittaa toinen toisistaan.