Uutisen päiväys

24.5.2006← Takaisin

Maailmancupit järjestetään Suomessa odotusten mukaisesti kaudella 2006-07

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) kokoukset Portugalin Vilamourassa jatkuvat kuluvan viikon lauantaihin asti. Tähän mennessä on pidetty runsas määrä FIS:n eri komiteoiden ja alakomiteoiden kokouksia.

Tulevan kauden kalenterit on lajikomiteoissa hyväksytty. Viimeisen siunauksensa kalentereille antaa FIS:n hallitus viimeistään lauantaina. Jo nyt voidaan kuitenkin pitää varmana, että Suomeen suunnitellut maailmancupin kilpailut pidetään kaudella 2006-07 odotusten mukaisesti.

Maailmancupit ja muita lajikomiteoiden käsittelemiä asioita:

Alppihiihto

Levin maailmancup hyväksyttiin maailmancupkomiteassa pidettäväksi 11.-12.11.2006. Levillä lasketaan sekä miesten että naisten pujottelun maailmancupin avauskisat. Levi on samalla ohjelmalla mukana myös seuraavan kauden alustavassa kalenterissa 10.-11.11.2007. Alppilajien lajijohtaja Janne Leskinen oli tyytyväinen kovan väännön jälkeen syntyneisiin päätöksiin. Levin kilpailun johtaja Tapio Kokko totesi kotiin viemisten olevan parasta mahdollista laatua ja kiitos vuosien satsauksista alppihiihdon olosuhteiden luomiseen Suomessa.

Pujottelun porttisäännöt muuttuvat siten, että porttien määrä on riippuvainen rinteen korkeuserosta eikä enää kiinteää porttimäärää vaadita. Tämä muutos helpottaa kisajärjestelyjä Suomen pikkurinteissä.

Alppiväkeä on Portugalissa puhuttanut ja huolestuttanut suuri loukkaantuneiden laskijoiden, erityisesti nuorten määrä. Asiaa tulee selvittää ja joitakin sääntömuutoksia onkin jo tulossa koskien mm. siteen ja monon pohjan korkeutta.

Maastohiihto

Kilpailukalenterit hyväksyttiin esitetyssä muodossa ja siten Suomessa kisataan sekä Kuusamossa että Lahdessa maastohiihdon maailmancupeja. Kuusamossa 25. ja 26.11.2006 on ohjelmassa sprinttikilpailut perinteisellä hiihtotavalla sekä naisten 10 ja miesten 15 km vapaalla hiihtotavalla. Lahdessa hiihdetään 10.-11.3.2007 samat matkat, mutta päinvastaisilla hiihtotavoilla. Myös kauden 2007-08 ohjelmarungossa ovat mukana sekä Kuusamo että Lahti. Näin ollen Salpausselän Kisojen maastohiihtokatkos jäi onneksi vain vuoden mittaiseksi.

Maastohiihdon Tour de Ski toteutuu ensimmäisen kerran ensi talvena. Vuoden vaihteessa hiihdetään kymmenen päivän aikana 8 kilpailua. Ollakseen mukana Tourin pistelaskussa ja kokonaiskilpailun rahapalkintoja tavoittelemassa tulee urheilijan osallistua kaikkiin osakilpailuihin, joiden pituudet vaihtelevat sprintin 1 km:stä 30 km:iin. Tour huipentuu "Viimeinen nousu" -nimiseen kisaan, jossa nimensä mukaisesti viimeinen 8 km on pelkkää nousua.

Yhteislähtöjen suuri määrä puhutti maastohiihtoväkeä tiistaina Portugalissa ja mielipiteet jakautuvatkin aika lailla siten, että pohjoismaat ja Venäjä haluaisivat enemmän väliaikalähtöjä muun hiihtomaailman ollessa yhteislähtöjen kannalla.

Sprinttihiihdossa siirrytään kokonaan 30 jatkoon pääsijän malliin ja jatkoeriin tulee jatkossa pääsemään aina 6 urheilijaa A- ja B-finaalit mukaan lukien.

Mäkihyppy

Kilpailukalenterit kaudelle 2006-07 hyväksyttiin esitetyssä muodossa ja näin ollen Suomessa hypätään ensi talvena jälleen viisi mäkihypyn mc-osakilpailua ( 24. ja 25.11.2006 kaksi Kuusamossa, 10. ja 11.3-2007 kaksi Lahdessa ja 13.3.2007 yksi Kuopiossa).

Sääntöihin tulee pieniä tarkennuksia koskien mm. painoindeksin ja sitä kautta mäkisuksen pituuden määrittelyä.

Naisten mäkihyppy tulee aikuisten MM-kisojen ohjelmaan mukaan joko 2009 tai viimeistään 2011 riippuen kumman vuosiluvun puoleen FIS:n hallitus päätyy. Jouko Törmäsen johtama mäkihyppykomitea oli päätöksessään yksimielinen esittäessään naisten mäkihypyn ottamista aikuisten MM-ohjelmaan. Naisten mäkihyppy oli viime talvena mukana nuorten MM-kisojen ohjelmassa.

Nuorten MM-kisojen mäkihypyn ikäraja nousee 18 vuodesta 20 vuoteen.

Mäkihypyn suosio maailmalla on kasvussa ja uusina maina mukaan ovat tulossa Latvia, Pohjois-Korea ja Turkki.

Yhdistetty

Yhdistetynkin mc-kalenterit hyväksyttiin esitetyssä muodossa ja siten Suomessa kilpaillaan ensi kaudella samalla ohjelmalla kuin viime talvenakin eli 25.-26.11.2006 Kuusamossa  ja 9.-10.3.2007 Lahdessa on molemmissa ohjelmassa sekä sprinttikilpailu että Gundersen-kilpailu. Lahden sprintti käydään hurrikaanimuodossa. Lisäksi Rovaniemellä kilpaillaan yhdistetyn B-maailmancupissa.

Yhdistetyssä ollaan kokeilemassa jälleen uutta kilpailumuotoa eli kahden miehen joukkuesprinttiä, jossa hiihdetään ensin 7,5 + 7,5 km ja sen jälkeen hypätään mäkeä 2 kierrosta. Kilpailumuotoa kokeiltaneen ensi talvena jossain kansainvälisessä kilpailussa, ei kuitenkaan vielä maailmancupeissa.

Yhdistetyn "assistant race directorin" tehtävää esitetään lisättäväksi sääntöihin ja näin tehtävä saataisiin pitkäjänteisesti hoitoon. Tällä hetkellä tehtävästä on päätetty vuosittain. Kuluneella kaudella tehtävää hoiti suomalainen Jarkko Laine.

Lahti 2013

Lahden delegaatio poistui kokouspaikkakunnalta keskiviikkoaamuna tyytyväisinä näkemäänsä ja oppimaansa. Lahden kaupunginjohtaja Tarmo Pipatti totesi, että puolivaloilla ei MM-isännyyttä ole mitään mahdollisuutta saada. Lahti tulee tekemään kaiken voitavansa kamppailtaessa vuoden 2013 MM-hiihtojen isännyydestä. Kovia vastustajia tulee varmasti olemaan mukana, sillä nyt 2011 kisaisännyyttä tavoittelevista kolmesta kandidaatista kaksi jatkaa hakemista ja lisäksi mukaan saattaa tulla käytäväkeskustelujen perusteella myös Kiina. Lahti 2013 hakukomitea aloittaa varsinaisen työnsä heti kesälomien jälkeen ja ensimmäisenä työnä onkin hakustrategian luominen.

Nopeuslasku

Nopeuslaskun mc-kilpailut järjestetään taas muutaman vuoden tauon jälkeen Suomessa, kun Sallassa kilpaillaan 27.-29.3.2007. Nopeuslaskukomitean puheenjohtajuuden Portugalissa jättävä Kalevi "Häkä" Häkkinen oli tyytyväinen päätökseen, sillä Sallassa on investoitu paljon nopeuslaskun olosuhteisiin. "Häkän" seuraajaksi nopeuslaskukomitean puheenjohtajaksi on nousemassa englantilainen Richard Taplin.

Lumilautailu

Romanian hiihtoliitto on tiedustellut Suomen halukkuutta ottaa järjestettäväkseen lumilautailun nuorten MM-kilpailut ensi talvena. Romanialla itsellään on suuria vaikeuksia saada kisajärjestelyt hoidetuiksi ja sen vuoksi he pyrkivät löytämään korvaavan kisajärjestäjän syksyyn mennessä. Suomen Lumilautaliitto on ilmoittanut tavoitteekseen saada maailmancupin finaalit Suomeen keväällä 2008.