Uutisen päiväys

16.11.2005← Takaisin

Maailmancupin avaus pidetään - Ruka selvisi säikähdyksellä

Pohjoismaisten lajien maailmancupien yhteisavaus Ruka Nordic Opening pidetään suunnitelman mukaisesti 25.-27. marraskuuta.

Pitkään jatkuneet leudot säät koko Euroopassa ehtivät aiheuttaa myös lumivarmana tunnetun Kuusamon kilpailunjärjestäjille harmaita hiuksia. Vaikka marraskuun alku olikin tilastollisesti lämpimin 40 vuoteen, ei kisakoneisto ole pysähtynyt hetkeksikään.  – Lumetus päästiin aloittamaan viime vuonna suunnilleen samaan aikaan, joten meillä on tiukasta aikataulusta kokemusta, kilpailun pääsihteeri Seppo Linjakumpu selvitti luottavaisena.

Kuusamo sai 10 senttimetrin lumipeitteen maanantaina ja lämpötilat pysyvät pitkäntähtäimen ennusteen perusteella pakkasella kisoihin saakka. Kilpailun hiihtoladut tehdään Rukakeskus Oy:n tykkikapasiteetilla ja hyppyrimäki lumetetaan Hiihtostadionin omalla kalustolla. Rukakeskus tekee keinolunta 5 kilometrin kilpalatua varten yhteensä viisituhatta kuutiota. Lumi tehdään Vuosselin alueella, jossa Rukalla on oma veden pumppaamo ja eniten tykkikapasiteettia saatavilla. Hiihtostadion saadaan lumetettua kokonaisuudessaan viikonlopun aikana ja suorituspaikat pyritään saamaan valmiiksi maanantaihin mennessä. Vuosseliin tehty lumi siirretään 15 ajoneuvon voimin kilpailupaikoille. Työtä tehdään useassa vuorossa kuorma-autoilla, traktoreilla ja rinnekoneilla.

Kaikki valmista, kun kisat alkavat

Mikäli sääennuste pätee, päästään mäessä harjoittelemaan jo alkuviikosta. Harjoittelu toteutetaan kuitenkin kilpailuiden ehdoilla niin, että paikat ovat huippukunnossa, kun maailmancupin avaus käynnistyy. Nordic Opening järjestetään nyt neljättä kertaa ja Torinon olympialaisiin valmistautuvat urheilijat pääsevät ensimmäistä kertaa kunnon suorituspaikoille. Kauden avaus on tärkeää myös lukuisten peruutusten vuoksi, sillä nyt urheilijat pääsevät kilpailemaan normaalioloissa. Rukan hiihtostadionilla kilpaillaan kahdeksan maailmancupin osakilpailua: kaksi mäessä, kaksi yhdistetyssä ja neljä hiihdossa. Tapahtumaan odotetaan 20 000 kävijää kolmen päivän aikana.  

Lisätietoja: www.nordicopening.com