Uutisen päiväys

22.3.2009← Takaisin

Maailmancup päättyi Ollin juhliin – ”Schlieri” sai kristallipallonsa

Harri Olli voitti mäkikauden viimeisen osakilpailun Planican HS215-lentomäessä. Puolan Adam Malysz oli toinen ja Sveitsin Simon Ammann sekä Slovenian Robert Kranjec jakoivat kolmannen sijan. Ensimmäistä kertaa kauden aikana kisa aloitettiin kahdesti uudestaan.

Muista suomalaisista Kalle Keituri oli 25:s, Matti Hautamäki 27:s ja Ville Larinto 33:s.

Kisaan tuli pitkiä taukoja tuuliolosuhteiden vuoksi. Kun viisi hyppääjä oli jäljellä, avauskierros pistettiin uusiksi. Lähtölavaa laskettiin neljä pykälää alaspäin.
Venäjän Dimitri Vassiljev aloitti uusitun avauskierroksen ensimmäisenä, räväyttäen 217,5 metriä. Olli leiskautti seuraavaksi 225 metriä. Ammann hyppäsi huikeat 233 metriä, mutta hän tuli alas tasajalkaa ja kädet hipoivat maata.
Ammanin jälkeen kierros uusittiin jälleen, lähtölavaa laskettiin vielä pykälällä. Joten maailmancupin voittaja Gregor Schlierenzauer sai kunnian aloittaa kisan ensimmäisenä, hän hyppäsi 210 metriä.
Uusitulla avauskierroksella Keituri hyppäsi 185,5 metriä ja Hautamäki liiteli vaatimattomasti 181 metriä. Keituri oli kierroksen 17:s ja Hautamäki 22:s.
Larinto ponkaisi hurjannäköisesti 96 metriä. Hän lähti heti ponnistuksen jälkeen kaatumaan eteenpäin, jolloin hyppy oli lähellä karata hallinnasta. Nuori suomalainen sai onneksi tuotua hypyn alas turvallisesti, mutta hän oli ulkona toiselta kierrokselta.
Olli täräytti 211 metriä, häviten kierrosta johtaneelle Malyszille vain 0,3 pistettä. Malysz hyppäsi 210 metriä. Avauskierroksen kolmas Ammann täräytti myös 210 metriä, hän oli puolalaista jäljessä 0,5 pistettä.

”Väsyneitä miehiä tuli alas. Harria lukuun ottamatta muilla ei tuntunut enää olevan intoa taistella, kun kyseessä oli vielä viimeinen maailmancupin osakilpailu. Kallen suoritus oli positiivinen, mutta Matistakin näki väsymyksen. Väsyneitä miehiä oli muillakin joukkueilla”, Väätäinen totesi.

Toinen kierros takasi suomalaisjuhlat

Toisella kierroksella Hautamäki hyppäsi 180,5 metriä ja Keituri liiteli vaikeissa olosuhteissa 171 metriä.
Ammann leiskautti 208 metriä, mutta Olli täräytti 219,5 metriä. Malyszin 209,5 metrin hyppy ei vienyt Ollilta voittoa, joten kausi päättyi iloisiin suomalaisjuhliin.
”Hieno päätös kaudelle, ei voi olla kuin tyytyväinen. Harri hyppäsi koko ajan paremmin. Ei ollut epäilystäkään, että kuka oli tänään Planican ykkönen ”, Väätäinen hehkutti.
Mäkimiehet pääsevät nyt suunnistamaan ansaitulle kesätauolle. Gregor Schlierenzauer oli tällä kaudella paras mäkimies, kun Harri Olli sijoittui maailmancupissa parhaana suomalaisena neljänneksi. Schlieri voitti myös lentomäkicupin ja Olli oli toinen.
Matti Hautamäki oli maailmancupissa 12:s, Ville Larinto 14:s ja Kalle Keituri 21:s. Lentomäkicupissa Hautamäki oli yhdeksäs, Larinto 17:s ja Keituri 24:s.
Kauden ylivoimaisesti paras mäkihyppymaa oli Itävalta, mutta Suomi sijoittui hienosti toiseksi.
”Todella hyvä kausi, vaikka lähtökohdat eivät olleet helpot. Kukaan meistä tai mäkihypyn seuraajista eivät ehkä uskoneet, kuinka hyvin suomalaisten hypyt voivat kulkea . Realistisesti ajatellen Suomi olisi voinut sijoittua 4-6 joukkoon, mutta ylitimme odotukset olemalla toisia, joten ei voi olla pettynyt suorituksiimme”, Väätäinen tuumasi.
Tulokset 22.3.: 1. Harri Olli 424,6 pistettä, 2. Adam Malysz POL -12,2, 3. Simon Ammann SUI, Robert Kranjec SLO -15,0, 5. Gregor Schlierenzauer AUT -25,5, 6. Dimitri Vassiljev RUS – 29,2 … 25. Kalle Keituri – 98,3, 27. Matti Hautamäki – 99,3
Lisää tuloksia ja maailmancupin loppupisteet www.fis-ski.com