Uutisen päiväys

1.12.2016← Takaisin

Lidl Cup alkaa itsenäisyyspäivänä Taivalkoskelta

Mäkihypyn ja yhdistetyn junioreiden kansallinen kilpailusarja, Lidl Cup, starttaa tiistaina. Lasten luontaiseen kilpailuviettiin vastaava "junnujen maailmancup" antaa Lidl Juniorit -ryhmän vastuuvalmentajille mahdollisuuden nähdä nuorten toiminnallinen ja urheilullinen taso.

Kuten aikuisillakin, myös nuorten kansallisista kilpailuista valitaan ranking-järjestelmän perusteella urheilijoita kansainvälisiin kisoihin.

"Ranking-järjestelmä helpottaa Hiihtoliiton valmentajia urheilijoiden valinnoissa kansainvälisiin kilpailuihin (FIS Youth Cup ja Pohjoismaiden mestaruuskilpailut) sekä seuraavan vuoden valmennusryhmävalinnoissa", mäkihypyn Lidl Juniorit -ryhmän vastuuvalmentaja Kari Pätäri sanoo.

Kilpailu on kovaa jo nuoresta lähtien
Kilpaurheilussa aina joku pettyy toisen iloitessa. Pätärin mukaan myös 11-15-vuotiaille kilpaileminen on luontainen tarve tai vietti mahdollisista pettymyksistä huolimatta. Alkavalla kaudella Lidl Cupin ohjelmassa on neljä kisaviikonloppua Taivalkosken taistojen lisäksi.

"Onnistumiset palkitsevat ja pettymykset pitää oppia käsittelemään jo nuorten kilpailuissa. On tärkeää, että valmentajat ja vanhemmat osaavat auttaa urheilijaa näiden tunnetilojen käsittelyssä."

"Cupin myötä juniorit oppivat kisailemaan kovemmissa kisoissa ja saavat harjoitella erilaisten tunteiden käsittelyä. Tämä palvelee tulevaisuudessa isommissa kisoissa kilpailemista, kun kilpailemista on "harjoiteltu" jo lapsena", tyttöjen Lidl-ryhmän valmentaja Heli Pomell puolestaan pohtii.

lidltalvi_oikea.png
Liikkuminen yli lajirajojen hyvästä
Nuorten liikunnassa - oli kyse kilpaurheilusta tai kuntoliikunnasta - on toiveena, että lapset harrastaisivat monia pelejä lajirajoihin katsomatta. Lidl Cupissa tämä ajatus toteutui viime kaudella hienosti, sillä totaalimäärä oli noin 100 nuorukaista, joista noin 80 kilpaili yhdistetyssä. Pätäri kannustaakin monipuolisuuteen.

"Toivomme, että tiettyyn ikäluokkaan asti (vaikea rajata) molemmat lajit olisivat mukana harjoittelussa ja kilpailemisessa. Hiihto tuo monipuolisuutta toimintaan ja kehittää erinomaisesti taitotekijöitä. Tästä on meilläkin hyviä esimerkkejä aikuisurheilun puolella (mm. Anssi Koivuranta)."

"Mäkihyppy on hyvin pitkälle taitolaji, jossa monipuolinen liikemallivarasto aivoissa on tärkeä työkalu jatkossa tavoiteltaessa huippuvaihetta. Mitä monipuolisemmin lapsi taidollisten herkkyyskausien aikana harrastaa, sitä paremmat edellytykset on kehittyä hyväksi mäkihyppääjäksi tai yhdistetyn urheilijaksi", Pätäri huomauttaa.

Myös Pomell liputtaa yhdistetyn puolesta sen vuoksi, että jatkossa nuori voisi valita mieluisamman lajin.

"Lisäksi taidot kehittyvät erilailla, kun on toinenkin laji siinä mukana. Kuitenkaan lapsia ei voi pakottaa mihinkään, mitä hän ei itse halua tehdä, että innostus säilyy. Näitä asioita voi kuitenkin sisällyttää päivittäiseen seuravalmennukseen", Pomell päättää.

Linkit:
Taivalkosken aikataulu ja kilpailukutsu tässä
Kiertueen aikataulu tässä

Lisätietoja:
Kari Pätäri - 040 586 4542
Heli Pomell - 050 465 7107

Lidl Juniorit some-kanavissa:
Facebook
Instagram

Yläkuvassa Tomas Kuisma ja Tomi Viljanen Lahden leirillä. Alemmassa kuvassa Lidl-juniorin kanssa nuorten maajoukkueen hyppääjä Eetu Nousiainen, joka on ponnistanut huipulle Lidl Junioreista.