Uutisen päiväys

1.1.2011← Takaisin

Lähteenmäki lensi maailman huipulle

Krista Lähteenmäki lennähti hiihtomaailman huipulle Oberhofissa lauantaina. Juuri 20 vuotta täyttänyt Lähteenmäki kiri Tour de Skin toisessa osakilpailussa toiseksi hurjalla loppurutistuksellaan.

 Katso lähetys YLE Areenasta (1.2. asti)

Ikaalisten Urheilijoiden hiihtäjälle maailmancupin startti oli vasta 16. ja palkintosijoitus luonnollisesti ensimmäinen.

- Ihan mieletön fiilis, kaikki toimi todella hyvin. Vikaan nousuun lähdin vielä täysillä ja siitä loppuun asti. Huomenna lähdetään taistelemaan. Sprintti on minulle vähän vaikea, mutta hyvistä sijoituksista kisataan, kommentoi Krista Lähteenmäki.

Muutenkin suomalaispäivä oli naisten 10 kilometrin perinteisen tyylin kilpailussa loistokas. Kovasti koko matkan töitä tehnyt Aino-Kaisa Saarinen oli neljäs ja kovan loppurutistuksen tehnyt Riitta-Liisa Roponen kuudes.

- Alussa oli vähän hermostunutta hiihtoa, mutta lopussa alkoi löytyä omaa hiihtoa. Sukset olivat tänään hyvät, pitoa ja luistoa löytyi. Hiihdon suhteen koko ajan parempaan suuntaan ollaan menossa. Tästä sitten täysillä huomiseen sprinttiin, kertoi Aino-Kaisa Saarinen

Ykkösenä maaliin hiihti paalulta myös lähtenyt Puolan Justyna Kowalczyk. Kowalczyk on voittanut maailmancupurallaan kaikkiaan 16 starttia: 13 osakilpailua ja 3 erilaista Tourin etappia.

Puolalainen kasvatti etumatkaansa pahimpiin haastajiin selkeästi ja omaa bonuksineen 32,5 sekunnin eron kahden osakilpailun jälkeen Lähteenmäkeen ja 40,5 sekunnin eron Italian Marianne Longaan. Longa oli päivän nopein ja nousi upeasti sijaluvulta 24. kisan kolmanneksi.

Myös muut suomalaisnaiset paransivat osakkeitaan huimasti keskimäärin 20 sijaluvun verran prologin jälkeisestä lähtötilanteesta.

Riikka Sarasoja lohkaisi lähtösijoituksestaan puolet sijoittuen 18:ksi 1.29,0 Kowalczykille jääneenä.

- Koska lähdin taaempaa niin paljon siinä sai väistellä oikealta ja vasemmalta.  Sukset liukuivat hyvin. Huomenna lähdetään napsimaan bonussekunteja ja hakemaan hyvää kisaa, kommentoi Riikka Sarasoja.

Anne Kyllönen hiihti myös erinomaisen kilpailun tullen maaliin sijalla 21. (-1.36,0) ja nousua teki vahvasti myösi Kerttu Niskanen ollen 26. (-1.42,5).

- Erittäin hyvä fiilis jäi kisasta. Eilen lääkäri kielsi hiihtämästä tänään, mutta onneksi pidin uudessa tarkastuksessa oman pääni ja lähdin kuitenkin kisaamaan. Hiihto sujui hyvin ja nyt on hyvä olo. Huominen katsotaan terveydentilan mukaan. Toivottavasti pääsisin hiihtämään, sillä huominen on minulle mieluinen matka, kertoi Anne Kyllönen.

- Vaikea kisa, en oikein löytänyt rytmiä hiihtoon. Suksissa oli heikompi pito kuin tytöillä, vaikea päivä kaiken kaikkiaan. Mutta huomenna sitten sprinttiin, katsotaan miten palaudun tästä kisasta. Kristan menestyminen antaa hyvää fiilistä ja tsemppaa paljon myös muita!, kommentoi Kerttu Niskanen.

Tour de Skin naisten kolmas osakilpailu hiihdetään sunnuntaina parin tunnin ajomatkan päässä Oberstdorfissa ja kyseessä on perinteisen hiihtotavan sprintti. Voittajalle on luvassa 60 sekuntia bonushyvistystä, kakkoselle 56, kolmannelle 52 ja niin edelleen aina sekunnilla hyvitettävään 30. asti.

Kowalczykin lehdistötilaisuusvideo (FIS)

Tour de Ski
Oberhof, naisten 10 km ( p ):

1) Justyna Kowalczyk Puola 27.08,5, 2) Krista Lähteenmäki Suomi -27,5, 3) Marianna Longa Italia -30,5, 4) Aino-Kaisa Saarinen Suom -31,6, 5) Petra Majdic Slovenia -34,5 , 6) Riitta-Liisa Roponen Suomi -34,8...18) Riikka Sarasoja -1.29,0, 21) Anne Kyllönen -1.36,0, 26) Kerttu Niskanen -1.42,5.
Kowalczykille 15 sekuntia bonushyvitystä, Lähteenmäelle 10 ja Longalle 5.

Naisten palkintorahatilanne Tourilla:
1) Kowalczyk  15000 Sveitsin frangia, 2) Lähteenmäki ja Kalla 3000, 4) Jacobsen ja Longa 2000.

Maastohiihdon tiedotus - tiedotus@maastohiihto.fi