3.12.2005← Takaisin

Küttel yllätti mäkiennätyksellä, Ahonen viides

Mäkihypyn kauden kolmas maailmancup-osakilpailu päättyi sveitsiläisiin juhliin Lillehammerin HS131 mäessä. Andreas Küttel venytti toisen hyppynsä uuteen mäkiennätykseen, 139 metriin. Suomalaisittain kisa oli pettymys.

Trondheimista Lillehammeriin huonojen olosuhteiden vuoksi siirretty mäkikilpailu oli suomalaisodotuksia täynnä. Kaikki kuusi suomalaishyppääjää olivat selviytyneet karsinnasta itse kilpailuun. Norjassa juhlivat kuitenkin sveitsiläiset, tsekkiläiset ja norjalaiset. Janne Ahonen oli parhaana suomalaisena viides. Toiseksi hypännyt Tsekin Jakub Janda nousi maailmancupin kärkeen ohi Ahosen ja slovenialaisen Robert Kranjecin.

- Kyllä tästä aika hapan maku jäi. Parhaimpaan emme pystyneet, harmitteli valmentaja Tommi Nikunen kilpailun jälkeen.

Nikunen odotti suomalaismenestystä Lillehammerin ensimmäisestä kisasta, olihan edellisillan karsintakilpailu mennyt erittäin hyvin. Suurimmat odotukset kohdistuivat Ahoseen ja Matti Hautamäkeen. Ahonen oli ensimmäisen kierroksen jälkeen vielä hyvissä asemissa neljäntenä, 5.3 pistettä johtavasta Norjan Lars Bystölistä. Ahonen hyppäsi 136.5 metriä. Vaikka Hautamäkikin ylsi puoli metriä yli 130 metrin, oli hänen sijoituksensa vasta 13:s ensimmäisen kierroksen jälkeen, jääden lähes kymmenen pistettä viidenteen sijaan.

Kun kumpikaan suomalaistoivo ei pystynyt parantamaan toisella kierroksella, oli tulos pettymys. Ensin Hautamäki latisti toiveita jääden 128 metriin ja myöhemmin Ahonen vei hyppynsä 134 metriin jääden voittajan hypystä viisi ja puoli metriä. Hautamäen sijoitus 15:s ja Ahosen viides.

Tuuliolosuhteen vaihtelivat odotetusti kilpailun aikana ja Küttelille osuvat loistovirtaukset eivät aivan osuneet suomalaisille, mutta huonoon rakoon hekään eivät joutuneet hyppäämään.

- Näihin rakoihin olisi pitänyt pystyä parempaan. Olosuhteita ei voi syyttää, Nikunen myöntää.

Sveitsiläisvoittaja kolmeen vuoteen

Voittaja Andreas Küttel otti ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa. Näin saatiin jälleen sveitsiläisvoittaja Norjassa. Viimeksi sveitsiläinen on voittanut maailmancupissa vuonna 2002 - olympiavoittaja Simon Amman Oslossa. Nyt Amman oli kilpailun 21:s.

Küttel nousi ensimmäisen kierroksen viidenneltä sijalta voittoon komealla uudella mäkiennätyksellä, 139 metriä. Ensimmäisellä kierroksella Ahosen nimissä ollutta mäkiennätystä (137.5m) sivusi Norjan Lars Bystöl, joka vei ensimmäisen kierroksen nimiinsä. Küttelin ensimmäinen hyppy kantoi 135 metriin.

Nuorisoketjulle puhtaat paperit

Vaikka Ahonen ja Hautamäki eivät aivan parhaaseensa yltäneet, oli kisassa suomalaisittain paljon hyvääkin. Nuoret Janne Happonen ja Joonas Ikonen hyppäsivät tasaisen kisan, molemmat maailmancupin pisteille. Myös Risto Jussilainen saalisti kaksi tärkeää pistettä 123.5 ja 116 metrin hypyillään. Tami Kiuru oli ainoa suomalainen, joka ei yltänyt toiselle kierrokselle. Hän hyppäsi 120.5 metriä.

- Nuorisoketjulle on kyllä annettava täysin puhtaat paperit, valmentaja Nikunen kehuu.

Happonen ja Ikonen olivat ainoat suomalaiset, jotka eivät heikentäneet tulostaan toisella kierroksella, johon lähtöpuomia laskettiin yksi lava alaspäin. Ikonen hyppäsi molemmillaan 125 metriä ja sijoittui 20:nneksi. Myös Happonen oli tasainen ja liiteli hypyt 125.5 ja 127 metriä. Hän oli 17:s.

Liikettä cupin kärjessä

Küttelin kaveriksi palkintopallille saatiin Tsekin Jakub Janda (toinen) ja ensimmäisen kierroksen venyttäjä Bystöl (kolmas). Janda nousi voitollaan koko maailmancupin kärkeen, 216 pisteeseen. Ahonen on toisena 205 pisteellä.

Keltaista liiviä tässä kilpailussa pitänyt Kranjec sijoittui kilpailussa seitsemänneksi ja pitää nyt kokonaiskilpailun kolmatta sijaa 196 pisteellä. Küttel nousi cupin neljänneksi ja Saksan Michael Uhrmann putosi sijoituksen alaspäin viidenneksi. Kuudennella, itävaltalaisella Thomas Morgensternilla on kärkisijaan jo yli sata pistettä matkaa.

Seuraavan kerran mäkihypyn maailmancupissa kilpaillaan jälleen huomenna Lillehammerissa. Kilpailu alkaa kello 14.45. Karsinta hypätään kello 13.00.