Uutisen päiväys

7.1.2004← Takaisin

Kutsu maailmancupiin oli Ruuskaselle mieluinen yllätys

Mäkihyppääjä Juha-Matti Ruuskaselle kutsu Suomen joukkueeseen maailmancupiin Tshekin Libereciin tuli pienenä yllätyksenä. Ruuskanen, 19, oli vielä sunnuntaina lähdössä jatkamaan continental-cupin kiertuetta Japanin Sapporoon, kun suunnitelmat menivät uusiksi. - Käyhän se näinkin, Ruuskanen myhäili.

Puijon hiihtoseuraa edustava Ruuskanen on ollut hyvässä vireessä lajin kakkostason kilpailuissa continental-cupissa. Tammikuun alun kilpailuissa Ruuskanen oli Seefeldissä kolmas ja viime viikonloppuna Planicassa toinen ja kolmas.
- Kyllä ne (palkintopallisijat) ovat lisänneet reilustikin itseluottamusta, Ruuskanen sanoo.
Suurena yllätyksenä menestys continental-cupissa ei ole kuopiolaiselle tullut, sillä hän on harjoituksissa ollut jo pitempään hyvässä vedossa.
- Kisoissa olen sitten yrittänyt liikaa, Ruuskanen selvittää.
Tänä talvena Ruuskanen pääsi kansalliseen ryhmään avauskilpailussa Kuusamossa, mutta karsiutui täpärästi toiselta kierrokselta ollen 32:s. Se on Ruuskasen uran ainoa maailmancup-kokemus toistaiseksi.
- Sielläkin meni harjoituksissa hyvin. Kisassa sitten sen verran huonompi hyppy, etten toiselle kierrokselle päässyt, Ruuskanen kertaa.
Ruuskanen on aina tiedetty lahjakkaaksi hyppääjäksi. Ruuskanen voitti nuorten SM-kultaa vuonna 2000, oli SM-normaalimäessä 9:s ja kuului samana vuonna Suomen nuorten MM-pronssia voittaneeseen joukkueeseen.  Ruuskasen tuloksellisesti vaisu jakso alkoi kesällä 2000 tapahtuneesta kaatumisesta, joka aiheutti kolmen kuukauden tauon hyppäämiseen. Merkkejä paremmasta ilmeni viime talvena, kun Ruuskanen ylsi continental-cupissa Yhdysvaltain Ishpemingissä toiseksi.
- Kovasti on koitettu treenata, eikä lopettaminen ole käynyt kertaakaan mielessä. Nyt homma on parempaan päin, Ruuskanen tuumii.
Liberec on Ruuskaselle kokonaan uusi tuttavuus. Ruuskanen ei ole suurempia tavoitteita kilpailuun asettanut.
- Lähdetään katsomaan, miltä maailma siellä näyttää, Ruuskanen hymyilee.
Liberecin jälkeen Ruuskanen jatkaa näillä näkymin maailmancupin kiertuettaan Zakopaneen ja Japanin kilpailuihin. Japanissa cup-sirkus piipahtaa Hakubassa ja Sapporossa.