Uutisen päiväys

19.3.2006← Takaisin

Kuningas on palannut – Hannu Manniselle Sapporosta voitto ja kakkossija

    Suomen Hannu Manninen otti jälleen paikkansa maailman yhdistetyn kärjessä, kun finaalikilpailut käytiin Sapporossa, Japanissa. Maailmancupin ykköselle voitto ja kakkossija.

    Maailmancupin finaalipäivä oli joukkueille työntäyteinen. Oikukkaiden tuulten takia lauantailta sunnuntaille siirretty yhteislähtöyhdistetyn mäkiosuus aloitti kisapäivän. Hannu Manninen lähti hyppäämään oivallisista asemista, kakkossijalta vain reilun pisteen (1,3 p.) päässä hiihdon voittaneesta Itävallan Felix Gottwaldista. Kahden pisteen päässä Mannisesta oli viimeisimmissä kisoissa kärkeä pitänyt Saksan Björn Kircheisen.

    Aamun mäkikilpailu osoitti, että Hannu Manninen on sairastelun jälkeen jälleen täydessä iskussa, eivätkä puheet pelkästään hiihtäjä-Mannisesta pidä paikkaansa, myös hyppääjä-Manninen on kova sana. Hienot 124,5 ja 122,5 metriä kantaneet hypyt nostivat rovaniemeläisen kahdeksan pisteen voittoon, joka oli miehen 12:s tällä kaudella.
    – On ilo katsoa Hannun hyppäämistä. Nyt kaikki on kohdallaan, iloitsi päävalmentaja Jani Klinga samalla kun joukkueen tavaroita pakattiin autoon kotimatkaa varten.

    Yhteislähtöyhdistetyn toinen oli Björn Kircheisen ja kolmas hiihdon jälkeen kymmenentenä ollut Itävallan Christoph Bieler. Hiihdon voittaja Felix Gottwald painui sijalle yhdeksän.
    Mäkiosuudella asemiaan komeasti paransivat Suomen Anssi Koivuranta ja Jaakko Tallus. Koivuranta paransi 16 sijaa ja oli viides oltuaan hiihdossa 21:s. Tallus nousi sijalle 10 oltuaan hiihdon jälkeen 32:s. Janne Ryynänen oli 21:s.

    Sprinttiyhdistetty

    Finaalisunnuntaille alun perin suunniteltu Gundersen-yhdistetty muutettiin sprintiksi, jotta päivän ohjelma pystyttiin viemään läpi, kun olosuhteet edelleen olivat hyvinkin haastavat. Sapporon mäki on tunnettu vaihtelevista tuulistaan ja tämän tästä miehet joutuivatkin odottelemaan puomilla lähtövuoroaan.

    - Se kuuluu Sapporossa asiaan, tuuliolot ovat vaihtelevat. Suhteellisen hyvin mäkikisat kuitenkin sujuivat, Klinga arvioi.
    - Hannulle olisi voinut sprintin hypyssä sattua parempikin tuuliväli, hyvin hän kuitenkin hyppäsi, Klinga jatkoi. Manninen oli mäen jälkeen 12:s hypättyään 121,5 metriä. Eroa ykköseksi hypänneeseen Ranskan Jason Lamy Chappuisiin oli 1.06 minuuttia. Ranskalainen hyppäsi huimat 134 metriä ja toiseksi hypännyt Saksan George Hettich peräti 135,5 metriä. Samaan tuulirakoon hyppäsivät mäen kolmas Itävallan Christoph Bieler (133,5 m) ja neljäs Norjan Petter Tande (130 m).
    Erinomaisen hypyn leiskautti myös Suomen Janne Ryynänen, 127,5 metriä, mikä toi hänelle hienosti viidennen sijan mäkiosuuden jälkeen. Jaakko Tallus oli 123,5 metrin hypyllään seitsemäs. Anssi Koivurannan hyppääminen ei sujunut totuttuun tapaan, hän oli mäen jälkeen vasta 25:s (114,5 m).

    Sapporossa olosuhteet olivat keväiset, lämmintä kymmenisen astetta, mikä kuitenkin yhdistetyn hiihto-osuudelle lähdettäessä hieman kylmeni.

    Hannu Manninen yhdessä kymmenen sekuntia peräänsä lähteneen Saksan Björn Kircheisenin kanssa lähti heti rajuun takaa-ajoon. Yksinäisenä kärkenä hiihti Jason Lamy Chappuise ja hänen perässään ryhmä Georg Hettich, Christoph Bieler ja Petter Tande. Siitä ryhmästä hyytyi ensimmäisenä olympiavoittaja Hettich. Manninen ja Kircheisen kirivät kaiken aikaa ryhmää kiinni ja lopulta edelle jäi vain ranskalainen, joka otti uransa ensimmäisen maailmancupin voiton. Manninen oli toinen ja Tande kiristi Kircheisenin edelle kolmanneksi.
    – Lamy Chappusin voitto oli erinomainen asia lajille. Jos voittoa ei Suomeen saatu, oli iloinen asia että se meni ranskalaiselle, kommentoi päävalmentaja Klinga.

    Suomalaisten kokonaispanos Sapporon toisessakin kilpailussa oli erinomainen. Jaakko Tallus oli 11:s ja uransa parhaaseen mc-sijoitukseen yltänyt Janne Ryynänen 13:s ja Anssi Koivuranta 20:s.

    Sapporon finaalikilpailut jättivät Suomen yhdistetyn joukkueelle hyvät tunnelmat kauden päätteeksi.
    – Tämä oli hyvä viikonloppu. Oli upeata nähdä, että Hannu on saanut kuntonsa takaisin pitkän sairastelun jälkeen ja muutkin edelleen olivat hyvässä vireessä. Janne Ryynäsen hyppääminen on viime aikoina mennyt eteenpäin ilahduttavasti ja tänään hiihtokin sujui. Hän pystyi pysymään ryhmän vauhdissa hyvin.

    Näkymät ensi kautta ja Sapporossa pidettäviä MM-kisoja varten ovat hyvät.
    - Tämä on mukava paikka kilpailla. Olosuhteet tunnemme hyvin. Yllätyksiä ei pitäisi olla odotettavissa, kitetytti päävalmentaja Jani Klinga.

    Maailmancupin lopputilanteesa Hannu Manninen oli ylivomainen. Hän voitti kokonaiskilpailun ja sprintticupin. Mannisen pisteet kokonaiscupissa olivat 1500 ja toiseksi sijoittuneen Norjan Magnus Moanin 961. Kolmas oli Björn Kircheisen 888 pisteellä. Anssi Koivurannan sijoitus oli 10:s (597 pistettä) ja Jaakko Tallus oli 12:s 471 pisateellä. Jouni Kaitainen keräsi 117 pistettä, Janne Ryynänen 112 ja Antti Kuisma 65.

    Tulokset ja cuptilanteet: www.fis-ski.com