Uutisen päiväys

27.9.2007← Takaisin

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin: Dopingista kansantauti?

    Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on huolestunut dopingkäytön yleistymisestä kuntourheilun parissa. Ministeri haluaa nostaa kuntourheilun dopingongelmat keskusteluun ja samalla hän lupaa lisärahoitusta antidopingtyöhön.

    - Dopingin käyttö ja sen aiheuttamat ongelmat ovat laajasti tunnettu kilpaurheilun parissa. Ongelmaa pidetäänkin lähinnä kilpaurheilun riesana. Harva onkin tietoinen siitä että doping on kasvava ongelma kuntourheilun parissa, toteaa Wallin kolumnissaan tämän päivän Turun Sanomissa.

    Dopingin käyttö kuntoliikunnassa on jäänyt huippu-urheilun dopingtapausten varjoon. On viitteitä siitä, että dopingaineiden käyttö kuntoilussa on nousemassa todelliseksi terveydelliseksi ongelmaksi. Arkaluontoisesta asiasta kertojia on kuitenkin vähän ja käyttäjämäärää osataan vain arvioida. Varmaa kuitenkin on, että dopingin käyttäjiä löytyy huomattavasti enemmän kuntoilun kuin huippu-urheilun piiristä, kirjoittaa Wallin.

    Wallin on erityisesti huolestunut nuorten dopingkäytöstä. Yhä useammalle doping on oikotie haluttuun ulkonäköön ja sitä kautta sosiaaliseen pärjäämiseen. Varhainen päihteiden käytön aloittaminen millä tahansa haitallisella aineella saattaa altistaa minkä tahansa aineen ongelmakäytölle. Terveyshaitat voimistuvat, jos esimerkiksi murrosiässä omaksuttu steroidien käyttö jatkuu vuosia. Media on kaveripiirin ohella merkittävä dopingtietouden levittäjä - niin hyvässä kuin pahassa. Ongelmallisinta on, että dopingaineiden käytöstä on vaikea löytää yhteiskunnan tai terveydenhuollon ammattilaisten ylläpitämää tietoa. Erityisen tärkeää on panostaa nuorten medialukutaidon eli oman kriittisen arvion kehittämiseen.

    Opetusministeriön puolesta panostetaan lähivuosina antidopingtyön kehittämiseen.

    - Olen itse aktiivisesti puhunut työn puolesta ja ministeriön toimesta ensi vuonna dopingtestejä lisätään yli 25 prosentilla vuoteen 2006 verrattuna. Tarkoitus on aktiivisesti lisätä testien määrää myös tulevina vuosina. Tavoite on päästä Eurooppaneuvoston suosittelemalle tasolle. Kiinnijäämisen riski on usein tehokas pelote. Testien lisääminen toimii myös tärkeänä yhteiskunnallisena viestinä - dopingaineiden käyttöä ei tule hyväksyä, toteaa ministeri Wallin.

    OPM 26.9.2007