Uutisen päiväys

5.1.2008← Takaisin

Kuitunen siirtyi Tour de Skin johtoon – Saarinen päivän nopein

2.1.2008

Tour de Skin viides etappi päättyi iloisiin suomalaisjuhliin, sillä Nove Mesto na Moravessa hiihdetyn perinteisen kympin jälkeen Virpi Kuitunen siirtyi kokonaiskilpailun johtoon. Kuitunen oli päivän etapilla toinen häviten vain 2,6 sekunnilla joukkuekaveri Aino-Kaisa Saariselle.

Kokonaiskilpailussa toisena on Ruotsin Charlotte Kalla (25 sekuntia Kuitusesta) ja kolmantena Puolan Justyna Kowalczyk (-42,1). Saarinen nousi kuudenneksi (-1.17,6) ja hyvissä asemissa on myös keskiviikkona 22:nneksi sijoittunut Riitta-Liisa Roponen, joka on 13:ntena. Pirjo Muranen oli viidennessä osakilpailussa 12:s ja jatkaa Tour de Skissä 21:ntenä.

Kilpailussa jaettiin myös bonussekunteja kolmelle parhaalle sekä 2,2 kilometrin väliajoissa että maalissa. Myös 2,2 kilometrin väliajoissa kärkipari oli Saarinen-Kuitunen, joten Saarinen kahmi kilpailusta täydet 30 bonussekuntia ja Kuitunen vastaavasti 20.

”Ei ollut ihan niin helppoa, kuin olisin toivonut, mutta ei nyt huonosti mennyt (nauraa). Yritin 2,2 kilometriin mahdollisemman kovaa bonussekunteja tavoitellen, oli tarkoitus poimia siitä niitä sekunnit. Hyvä rutistus tämä oli, Aino-Kaisalla (Saarinen) oli tänään liukkaampi suksi. Toisella kierroksella nousun päällä olin sekunnin jäljessä ja alhaalla kymmenen jäljessä. Kaikkeni annoin, enkä huonolle hävinnyt”, Kuitunen tiivisti.

Saarinen ei ole onnistunut vapaalla hiihtotavalla toivotusti, mutta perinteisen kympillä sisuuntunut hollolalainen oli hyvässä iskussa.
”Tänään piti onnistua. Uskon että tästä nousen niin kuin olen koko ajan uskonut. En hengästynyt vapaalla (ti), niin jäi energiaa perinteiselle. Suksi oli tänään loistava. Lähdin hiihtämään kolmea tasaista kovaa kierrosta. Hyvää potkua tämä antaa ja totta kai se nostattaa mielialaa, kun kisa menee hyvin. Antaa lisää itseluottamusta. On mukava jo lähteä täältä Nove Mestosta pois, tuo alkaa olla jo niin tuttu lenkki että huhhuh. Kroppa tuntuu yllättävän hyvälle, ei ole vielä mitään pahempaa rasitusta. Otan Fiemmeen pertsan sukset mukaan ja hiihtelen jos tuntuu että pitää hiihdellä tai sitten ihan vaan lepäilen ja hengailen. Sprintti on vapaalla parempi, pystyn siinä sen tekniikan pitämään”, Saarinen tuumi.

Naishiihtäjät suuntasivat välittömästi kisan jälkeen kohti Val di Fiemmeä, jonne arvioitu saapumisaika on puolen yön kieppeillä. Torstaina Tour de Skissä on välipäivä, seuraavaksi kilpaillaan Asiagossa perjantaina. Ohjelmassa on sprintti vapaalla hiihtotavalla. Hyvillä mielin Tshekistä Italiaan kolmeen viimeiseen osakilpailuun siirtyvät myös Roponen ja Muranen.

”Pahalta tuntui, mutta siitä huolimatta jaksoin pitää tahtia yllä. Suksi toimi hyvin, välillä lipsahteli, kun siellä oli taas sitä irtolunta. Kyllä on jo liiankin tutuksi tullut tämä 3,3:nen (3,3 km lenkki) täällä, mukava päästä vähän toisiin maisemiin ja kiva päästä taas sprinttiä hiihtämään. Pientä säpinää tiedossa siellä”, Muranen viittasi Asiagon seuraavaan osakilpailuun.

”Olen ihan tyytyväinen omaan hiihtooni, muut menivät vaan turhan kovaa minun tämän päivän kunnolleni. Tekniikka vähän hyytyi, mutta suksessa oli hyvä pito”, Roponen sanoi.

Suomalaishiihtäjät käyvät Asiagossa viime vuotiseen tapaan päiväseltään Predazzosta käsin.