16.12.2006← Takaisin

Kuitunen ja Roponen kaksoisvoittoon La Clusaz’ssa

Suomen maastohiihtäjät ottivat lauantaina Ranskan La Clusaz’ssa ilahduttavan, mutta harvinaisen kaksoisvoiton, kun Virpi Kuitunen oli ykkönen ja Riitta-Liisa Roponen kakkonen 15 kilometrin yhteislähtökilpailussa.

Edellisen kerran suomalaishiihtäjät veivät maailmancupissa kaksi ensimmäistä sijaa Nove Mestossa tammikuussa 1995, kun Harri Kirvesniemi voitti ja Jari Isometsä oli toinen.Ensimmäistä kertaa vapaalla hiihtotavalla ykköseksi yltäneelle Kuituselle voitto oli uran seitsemäs ja kolmas peräkkäinen, Roposelle kakkossija puolestaan oli uran ensimmäinen palkintopallisija. Vahvaa suomalaispanosta täydensi Aino-Kaisa Saarinen, joka oli seitsemäs ja otti näin uransa parhaan sijoituksen vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Kuitunen nujersi Roposen 0,3 sekunnilla ja Saarinenkin jäi Kuitusesta vain 2,8 sekuntia. Kolmas peräkkäinen voitto oli pieni yllätys vapaalla hiihtotavalla.
”Ei ole totta! En ajatellut, että voitan. Tiesin, että jos lopussa (loppusuoralla) on vapaa kaista, hyvin yleensä menee ja voin olla vahva. Tiesin, että olen hyvässä kunnossa ja luotin kuntooni, mutta näistä vapaan kisoista ei oikein tiedä. Eilen mietimme vähän tekniikkaa Jampan (valmentaja Jarmo Riski) kanssa ja pystyinkin hiihtämään niin, ettei ollut mitään kipua missään. Oli itselle tärkeää, että kipu pysyi kurissa”, Kuitunen tuumi.
Alussa kanssakilpailijansa kolhimaksi joutunut, toisella kierroksella piilolinssinsä pudottanut ja muutamaan otteeseen polvillaan käynyt Roponen oli kakkossijastaan ”tavallaan yllättynyt, tavallaan ei”.
”Tavoite oli kyllä jossain kisassa tällä kaudella hiihtää palkintopallille. Alun jälkeen Pystyin nousemaan, kun täällä on leveät radat ja minulla oli hyvä suksi. Kolmannellakin kierroksella kävin vähän polvillaan, mutta sellainen kuuluu tähän kilpailuun.”
Saarinen oli iloinen uransa parhaasta luisteluhiihdosta, mutta hieman harmiteltavaakin jäi.
”En päässyt oikein omaa hiihtoa tekemään, kun jäin pussiin. Se oli vähän epätasainen hiihto. Muuten olen tyytyväinen, mutta ei vaan paukut riittäneet lopussa kamppailuun.”

Lallukka parhaana suomalaismiehenä 21:s

Suomen mieshiihtäjillä ei mennyt lauantaina yhtä hyvin, sillä Juha Lallukka oli parhaana 21:s, Teemu Kattilakoski 24:s, Sami Jauhojärvi 26:s ja Tero Similä 39:s. Kilpailun voitti Saksan Tobias Angerer.

”Olen kohtalaisen tyytyväinen. Rankka kisa, jäin alussa tosi huonoihin asemiin, mutta pystyin sieltä nousemaan. Alku oli kyllä sellaista rynnimistä ja tönimistä, oikeastaan vihaan näitä yhteislähtöjä. Kuitenkin, 30 km korkealla ja pisteille, ei se huono ole. En usko, että parempaankaan olisin tänään pystynyt, kaiken sain irti”, Lallukka tuumi.

”Olen pettynyt, odotin selvästi parempaa. Hiihto oli helpon ja hyväntuntoista 20-22,5 kilometriin asti, sitten rupesi hyytymään. Mutta ei kun uutta matoa koukkuun”, Kattilakoski sanoi.