Uutisen päiväys

10.12.2014← Takaisin

Kolmelle hiihtourheilijalle Pro Urheilu -tunnustus

Tämänvuotisen Pro Urheilu -palkinnon ovat saaneet keihäänheittäjä, olympiavoittaja Tapio Korjus, moninkertainen paralympiamitalisti Heikki Miettinen, hiihtosuunnistaja, MM-kultamitalisti Mirja Puhakka, jääpalloilija, MM-mitalisti Veikko Niemikorpi ja hiihtäjä, olympia- ja MM-mitalisti Senja Nuolikivi. Pro Urheilu -palkinto on tunnustus urheilijoille, jotka ovat lajeissaan saavuttaneet kansainvälistä menestystä. Arvioinnissa on otettu erityisesti huomioon menestys olympialaisissa tai paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kisoissa.

 

Senja Nuolikivi (omaa sukua Pusula) toimi myös Suomen Hiihtoliiton johtokunnan jäsenenä 1978-1982. Teräsnainen nauraakin, että urheilu on niin olennainen ja jokapäiväinen osa hänen elämäänsä, ettei hän edes koe urheilevansa. 
- Se on niin tavallista kuin syöminen, se on jäänyt elämäntavaksi ja siitä minä olen onnellinen, että olen sen saanut tyttäriini tartutettua.
Pro Urheilu –tunnustustuspalkinto oli Nuolikivelle entuudestaan tuttu.
- Minä olen ihaillut tätä alusta saakka. Minä olin onnellinen, kun Siiri (Rantanen) sai tämän palkinnon, että  tällä tavalla urheilijoita palkitaan. Minä olen seurannut tätä mielenkiinnolla ja nyt minut palkittiin. Kyllä minä olin niin täpinöissäni, kun sain kuulla tästä palkinnosta, että sydän hakkasi ja jännitti niin hirveesti, ettei mikään urheilusaavutustaan ole pannu  mua näin sekaisin. Minä ihmettelin, että ihanasti laittoi sekaisin.

Heikki Miettinen saavutti urallaan 12 paralympiamitalia, joista viisi hiihdossa ja seitsemän kesäkisoista.
- Tämä on varmasti suurin mahdollinen tunnustus, mitä on mahdollista saada ja olen tästä todella otettu, Miettinen kertoo.
Omista talvikisamitaleistaan mieleen ovat painuneet erityisesti viestikullat.
- Meillä oli Innsbruckissa 84 niin kova porukka, että piti karsia viestijoukkueeseen pääsystä ja me otettiin siellä viestissä kaksoisvoitto, mikä oli ainutlaatuista, että saatiin kaksi joukkuetta samasta maasta.
Kisalatuja ja tavoitteellista treenaamista mies ei ole vieläkään lopettanut.
- Seitsemäs vuosikymmen menossa, kun oon urheillut numerolappu rinnassa. Se alkoi vuonna 1955 kansakoulussa ja juuri palasin Leviltä treenamasta, kun tammikuussa lähden hiihtämään Marcialongan.

Hiihtosuunnistaja Mirja Puhakka on iloinen saamastaan tunnustuksesta.
- Todella hienolta tämä tuntuu, että vuosien jälkeen muistetaan tällä tavalla. Tämä on rahallisesti merkittävä summa.  Urheilu ja suunnistus, siitä ei ole päässyt eroon vieläkään, kun siihen on kerran lähtenyt. Vaikka en ole vuosikausiin kilpaillut, niin mukana olen ollut seuratehtävissä, talkoissa ja järjestämässä. Samanhenkistä porukkaa, missä on ite pyörinyt aikoinaan. Vaikka on ihmiset vaihtuneet, niin se on jäänyt veriin.

Puheessaan palkituille ministeri Haglund kertoi pitkään valmistellun, urheilijaeläkettä koskevan järjestelmän vihdoin toteutuvan.

- Valtioneuvosto antoi syksyllä eduskunnalle lakiesityksen laiksi ylimääräisistä urheilijaeläkkeistä. Lakiesityksen valiokuntakäsittely on saatu valmiiksi ja asia tullaan lähiaikoina eduskunnan täysistunnossa käsittelemään. Tältä osin olemme saamassa asian 15 vuoden valmistelun jälkeen onnistuneesti maaliin.