Uutisen päiväys

12.3.2006← Takaisin

Koivuranta jälleen kolmas, Kircheisen voittoon

Saksan Björn Kircheisen hiihti suvereeniin voittoon yhdistetyn hurrikaanisprintissä Oslon Holmenkollenilla. Anssi Koivuranta oli jälleen hienosti kolmas. Muutkin suomalaiset ylsivät maailmancupin pisteille.

Jaakko Tallus hyppäsi sprinttikilpailun pisimmän hypyn, 123.5 metriä Oslon Holmenkollenin maailmancupin osakilpailussa ja lähti hiihtämään kärkipaikalta. Hän otti neljään vuoteen ensimmäisen kerran mäkiosuuden voiton. Päävalmentaja Jani Klinga on erittäin tyytyväinen Talluksen löytyneeseen hyppykuntoon.

- Vaikka Jaakon hiihtokunto ei ole vielä aivan parasta sairastelun jälkeen, on hienoa, että hyppääminen kulkee, Klinga iloitsee.

Talluksen perään lähti eilisen yllättäjä Jason Lamy Chappuis, joka hyppäsi 123 metriä. Lamy Chappuis lähti 48 metriä Tallusta kauempaa ja kolmantena hiihto-osuuden lähdössä ollut Anssi Koivuranta 54 metriä kauempaa. Koivurannan  hyppy kantoi 122 metriin.

Jouni Kaitainen hyppäsi 109.5 metrin hypyn ja starttasi ladulle 23:nnentena 474 metriä kärkeä kauempaa. Hannu Manninen hyppäsi myös 109.5 metriä ja lähti 12 metriä Kaitaisen perään.

Kircheisenin suksi luisti liukkaimmin, suomalaiset eivät pysyneet vauhdissa

Tallus sai hiihtää 7.5 kilometrin hiihtomatkan alussa rauhassa kärjessä, mutta jo reilun kahden kilometrin hiihdon jälkeen Saksan Björn Kircheisen loikkasi helpon näköisesti kärkeen ja otti samantien kaulaa muihin hiihtäjiin. Hän lähti numerolla yhdeksän, 216 metriä Tallusta jäljessä. Kircheisenin kärkipaikka säilyi loppuun saakka, mutta Norjan Magnus Moan kutisti matkalla syntyneen 15 sekunnin eron 3.7 sekuntiin maalisuoralla. Norjalainen hiihti neljä 1.875 kilometrin lenkkiä toiseksi nopeimmin ja nousi sijalta 16 toiseksi.

Moanin kanssa samassa kahdeksan hiihtäjän ryhmässä hiihtänyt Koivuranta käänsi loppukirin sisukkaasti edukseen ylittäen maalilinjan kolmantena, 5.1 sekuntia kärkeä myöhemmin. Saksan Ronny Ackermann jäi Koivurannalle vain 0.2 sekuntia. Edellispäivän normaalikilpailussa toiseksi hiihtänyt Lamy Chappuis hiihti nyt viidenneksi, 7.2 sekuntia kärjestä jääneenä. Ladulle kärjessä lähtenyt Tallus hävisi loppukiritaistelussa ranskalaiselle 0.4 sekuntia ja oli lopulta kuudes.

Hannu Manninen oli 13:s ja saapui maaliin 44.5 sekuntia kärkeä myöhemmin. Jouni Kaitainen hiihti myös maailmancupin pisteille ollen 29:s, 1.52,7 kärjestä.

Klinga kehuu omiensa panosta viikonloppuna Holmenkollenilla.

- Koivurannalta loistava viikonloppu. Anssi itse oli myös hirmu tyytyväinen saavutukseensa ja erityisesti siihen, että nuoren miehen hiihtovauhti alkaa riittämään muiden huippujen seurassa, Klinga kertoo ja kehuu myös Talluksen viikonloppua.

- Hannu ei vielä ole omalla tasollaan, mikä hieman mietityttää. Pitkä sairastelu ja kilpailutauko vaikuttaa kuitenkin ja uskon, että viikon kuluttua voidaan odottaa taas hyvää viikonloppua, Klinga pohtii.

Kovinta vauhtia hiihtoladulla esitti jälleen Itävallan Felix Gottwald, joka epäonnistuneen mäkiosuuden (106 m) nosti sijoituksensa sijalta 35 yhdeksänneksi. Viimeisenä ladulle starttasi USA:n Todd Lodwick, joka esiintyi viimeistä kertaa kilpaladuilla. Lodwick oli pukeutunut vanhanaikaiseen kilpailupukuun ja hyppäsi mäkiosuudella vanhaan tyyliin. Hiihtoladullakin hän otti rauhallisesti ja tuli maaliin viimeisenä kiitellen yleisöä ja jättäen hyvästit kilpakentille.

Kircheisen nousi voitollaan maailmancupin kokonaiskilpailun kolmanneksi ohi Petter Tanden. Toisena olevalla Magnus Moanilla on nyt 117 pisteen kaula Kircheiseniin. Tande on saksalaisesta 26 pisteen päässä. Myös Saksan Georg Hettich nousi listalla hänen ohittaessaan Felix Gottwaldin. Viidennellä ja kuudennella on eroa vain kolme pistettä.

Yhdistetyssä kilpaillaan vielä kaksi maailmancupin osakilpailua. Ensi viikonloppuna paremmuuksia ratkotaan Japanin Sapporossa sekä yhteislähtökilpailussa että normaalikilpailussa.

Tulokset ja cup-tilanteet: http://www.fis-ski.com
Lisätietoja Holmenkollenin kilpailusta: http://www.skiforeningen.no/hk/

 

Jonna Ahlqvist