Uutisen päiväys

24.3.2006← Takaisin

Kaataako kipeä jalka Riston SM-kisaunelman?

    Tulehtunut akillesjänne uhkaa estää Risto Kaskilahden startin Kotkan 50 km SM-kisassa

    ”Nyt ahdistaa”, sanoo Elixirin maajoukkuekuntoilija Risto Kaskilahti sellaisella äänenpainolla, ettei kuulijalle voi jäädä epäselväksi, että tällä kertaa koomikko ei pilaile. On torstaiaamu ja Kotkan 50 km SM-kisoihin on enää kolme päivää aikaa. Riston pitäisi olla herkistelemässä ladulla tulevaa huipennusta varten, mutta kipeytynyt akillesjänne on pakottanut miehen Mehiläisen Urheiluklinikalle ortopedi Eero Hyvärisen vastaanotolle.

    Hyvärinen tutkii akillesjänteen, kysyy Riston tuntemuksia ja antaa tuomionsa. ”Minä en kiellä sinua hiihtämästä, mutta sen verran sanon, että itse en lähtisi tuolla jalalla hiihtämään. Urheilijana teet kuitenkin itse päätöksen”, kiteyttää Hyvärinen.

    Riston ilme vakavoituu. Voi vain kuvitella, millaisia ajatuksia hiihtomaajoukkueen kuntourheilijamaskotin päässä liikkuu. Puoli vuotta on treenattu vain tätä yhtä päivää varten. Risto on psyykannut muuta maajoukkuetta syksyn Itävallan leiristä asti sillä, että hän tulee Kotkassa starttaamaan samassa kisassa.

    ”En löydä sanoja”, huokaa Risto.

    Lääkäri Hyvärinen neuvottelee puhelimitse myös maajoukkuevalmentaja Reijo Jylhän kanssa. ”Odotamme miltä jalka lauantaina tuntuu. Teemme päätöksen vasta silloin, tai sunnuntai-aamuna”, toteaa Jylhä.

    Riston vasemman jalan akillesjänne tulehtui maaliskuun alussa. Kipu paheni, ja pari viikkoa sitten Risto marssi  Mehiläisen Urheiluklinikalle Eero Hyvärisen vastaanotolle ensimmäisen kerran. Eerohan on tunnettu ja tunnustettu urheilulääkäri. Mm. Suomen alppimaajoukkue on hänen hoivissaan.

    Ensimmäisellä kerralla Eero pisti jalkaan kortisonipiikin. Toivo eli, että kortisonipiikki ja säännöllinen jalan kuntouttaminen toisivat avun jännevammaan. Ei edes puhuttu sellaisesta vaihtoehdosta, etteikö maestro starttaisi kuninkuusmatkalle Kotkan Honkavaarassa sunnuntaina 26.3.

    Risto vähensi hiihtämistä, mutta ongelmaksi osoittautuikin vaativa näyttelijän työ, joka ei suonut kipeälle jalalle lepoa. Ristolla on nyt Helsingin kaupunginteatterissa pari erittäin fyysistä roolia päällä, ja sairaslomalle siirtymisen ja näytösten perumisen kynnys on tunnetusti Ristolla – kuten muillakin näyttelijöillä – erittäin korkea. Risto on konkannut roolinsa läpi kipeälläkin jalalla, mikä on osaltaan ylläpitänyt tulehdusta.

    -          Perinteisen hiihtohan ei juuri akillesjännettä rasita. Toinen selkeä syy Riston vaivaan on mielestäni Riston salibandyharrastus. Hän on yrittänyt käydä joukkueensa peleissä, ja lajihan on tunnetusti myrkkyä kipeille akillesjänteille, päävalmentaja Reijo Jylhä tuumaa.

    Riston kohtalo Kotkan SM-kisoissa ratkeaa lopullisesti sunnuntai-aamuna Kotkassa. Paikalle saapuvien katsojien tulee kuitenkin varautua siihen, että Risto ei hiihdä. Näyttelijä-perheenisällä on liian paljon pelissä, että kipeää jalkaa kannattaisi vaarantaa SM-kisahiihtotempauksen takia. Risto aikoo joka tapauksessa mennä Kotkaan sunnuntaina, vaikkapa juottomieheksi tai ajanottajaksi muille maajoukkuehiihtäjille.