Uutisen päiväys

11.3.2006← Takaisin

Julia Tchepalova kestävin Holmenkollenilla - Aino-Kaisa Saarinen paras suomalainen

Venäjän Julia Tchepalova taisteli voittoon Holmenkollenin naisten kolmellakympillä. Tsekin Katerina Neumannova joutui loppumatkasta antautumaan toiseksi. Suomalaisista Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Lassila ja Katja Ruotsalainen saivat maailmancupin pisteitä.

Holmenkollenin maailmancupin osakilpailu käytiin tänä vuonna vapaalla hiihtotavalla ja perinteisiin kuuluen väliaikalähdöllä. Naisten matka hiihdettiin 12,5 ja 16,7 kilometrin lenkkeinä.

Julia Tchepalova ja Katerina Neumannova starttasivat matkaan peräkkäin ja erottuivat joukosta alkuhetkistä lähtien. Neumannova johti 20 kilometriin asti, mutta sen jälkeen Tchepalova pystyi takaa-ajoasemansa ansiosta pitämään parempaa vauhtia. Maalissa naisten eroa oli 17 sekuntia venäläisen hyväksi. Voitto oli Tchepalovalle kauden toinen maailmancupissa.

Saksan Evi Sachenbacher hiihti tasaisesti koko matkan ja sijoittui lopulta kolmanneksi. Eroa kärkeen tuli yli minuutti. Sachenbacher joutui taistelemaan palkintopallisijastaan vain Kanadan Beckie Scottin kanssa, joka pääsi puolimatkassa Katerina Neumannovan peesiin. Scott ei kuitenkaan kestänyt tsekin vauhtia loppuun asti ja jäi neljänneksi.

Olympialaisten jälkeisissä maailmancupeissa hyvin hiihtänyt Norjan Marit Björgen keskeytti kymmenen kilometrin jälkeen. Hän säilytti paikkansa maailmancupin kokonaiskilpailun kärjessä, mutta kakkosena oleva Beckie Scott kavensi eron 46 pisteeseen.

Suomalaisista parasta luisteluvauhtia esitti Aino-Kaisa Saarinen. Hollolalainen sijoittui 18:nneksi viisi minuuttia Tchepalovaa hitaampana. Saarinen sai matkalla hyvää vetoapua Venäjän Natalia Baranovalta sekä Viron Kristina Smigunilta, mikä auttoi vauhdin säilyttämisessä loppuun asti.

Riitta-Liisa Lassila oli 20:s (-5.59,8) ja Katja Ruotsalainen 28:s (-7.17,3). Marjo Korander joutui keskeyttämään.

Holmenkollenin raskaassa maastossa naiset hiihtivät ensin 12,5 kilometrin lenkin, jonka jälkeen taitettiin vielä 16,7 kilometrin kiekka.

”Ihan kiva kokemus. Alku oli kyllä aivan hirveää, (Natalia) Baranova meni ohi varmaan kolmen kilometrin kohdalla”, Saarinen kertoi puoli minuuttia myöhemmin lähteneestä venäläisestä.

”Sen jälkeen tuolla takana noin kymppi ennen maalia (Kristina) Smigun (lähti kaksi minuuttia myöhemmin) meni ohi ja ajattelin kokeilla, että jaksanko siinä peesissä. Hyvin jaksoin maaliin asti”, Saarinen iloitsi.

Saarinen hiihti Kanadan Beckie Scottin kanssa ainoana pisteille kaikissa Ruotsin ja Norjan hiihtokiertueen kilpailuissa Vasaloppetissa, Borlängen sprintissä, Falunin takaa-ajossa, Drammenin sprintissä ja Holmenkollenin 30 kilometrillä.

”Tyytyväinen olen, että jaksoin kaikki. Olihan se vähän, kun Drammenissa ehdittiin olla vain 19 tuntia, ettei edes vuorokauttakaan”, Saarinen kuvasi urakkaansa.

Maastohiihdon maailmancup jatkuu Kiinan Changchunissa sprintillä keskiviikkona, mutta sinne ei lähde suomalaisia naishiihtäjiä. Saarisen osalta cup-kausi jatkuu ja päättyy Sapporon MM-esikisoissa viikonloppuna.

Tulokset ja cup-tilanteet: www.fis-ski.com

Lisätietoja: www.holmenkollen-worlcup.no

 

Salla Kekki

(Kommentit Heidi Lehikoinen)