18.3.2007← Takaisin

Jouni Kaitainen suomalaisten piristys Holmenkollenin hurrikaanisprintissä

Olosuhteet veivät suurimman huomion Holmenkollenin yhdistetyn maailmancupin hurrikaanisprintissä. Kisan voitti lopulta Ranskan Jason Lamy Chappuis, Itävallan Felix Gottwaild oli toinen ja USA:n Bill Demong kolmas. Suomalaisista paras oli Jouni Kaitainen, joka sijoittui kahdeksanneksi.

Hurrikaanisprinttikisan alkua jouduttiin säätämään useaan otteeseen, kun Kollenin hyppyrin ylämäkeä ei saatu kuntoon. Lopulta kisa siirrettiin alkavaksi vasta mäkihyppykisan jälkeen, jolloin ilma oli viilentynyt.
Aivan priimakuntoon mäkeä ei saatu tuolloinkaan, ja hypyt jäivät järjestäen lyhyiksi. Vain viisi miestä pääsi lopulta yli 100 metriä. Suomalaisista Jouni Kaitainen oli paras 6. sijallaan ja 98,5 metrin hypyllään.
Hiihto-osuudella mäen jälkeen toisena ollut Jason Lamy Chappuis kiskoi tarvittavan eron voittoon. Felix Gottwald osoitti jälleen hyvän hiihtokuntonsa ja nousi 19:nneltä sijalta toiseksi. Bill Demong kiri 7:nneltä sijalta myös palkintopallille.
Kaitainen taisteli tiukasti palkintopallista seuraavista sijoista. Hän jäi 5:nnestä sijasta vajaat 2 sekuntia ja joutui lopulta taipumaan loppukirissä Itävallan Christoph Bielerille taistelussa 7:nnestä sijasta.
- Sijoitus oli hyvä ja se tyydyttää, sillä en ole pitkään aikaan ollut näin korkealla. Mutta muuten oliko tässä kisassa hirveästi järkeä? Täyttä pelleilyä tämä oli. Todella huonoa mainosta lajille, Kaitainen päivitteli.
Hän löysikin mäkiosuudesta yhden ainoan hyvän asian: hän selvisi siitä hengissä. Hiihto-osuuskaan ei ollut Kaitaiselle helppo.
- Vedin sen kuitenkin läpi. Sellainen keskiarvohiihto se oli, hän arvioi.
Suomen joukkueen kakkosvalmentaja, mäkihypystä vastaava Kimmo Savolainen ei myöskään säästellytkään sanojaan, kun hän arvioi kisan kulkua.
- Todella huono fiilis jäi tästä viikonlopusta. Tällä tämänpäiväisellä ei ollut mitään tekemistä urheilun kanssa. Suorastaan vaarallista touhua, hän puuskahti.
Suomalaisilla oli ongelmia etenkin ylämäen asennon kanssa, ja tämä näkyi erityisesti Ville Kähkösen tuloksessa. Holmenkollenin ensikertalainen oli lopulta 26:s jääden Lamy Chappuis'ta 1.44,6. Koko viikon sairastellut Hannu Manninen mietti pitkään osallistumistaan hiihto-osuudelle, mutta päätti lopulta viedä kisan läpi. Mannisen hyppyä vaikeutti kesken kisan alkanut lumisade, mikä pudotti hänen suksien vauhtiaan huomattavasti. Rovaniemeläinen jäi lopulta 1.56,3 voittajasta ja sijoittui 29:nneksi. Jaakko Tallus ei startannut enää hiihto-osuudelle. Hän oli mäen jälkeen sijalla 42 ja 2.57 kärkeä jäljessä.