Uutisen päiväys

29.11.2007← Takaisin

Joukkuekristalli on Suomen yhdistetyn maajoukkueen kauden tavoite

"Huomenna pitää olla parempi kuin tänään," on mottona, kun Suomen yhdistetyn joukkue lähtee uuteen kauteen, jonka päätavoite on menestyminen maailmancupin kilpailussa.

Viime kaudella Suomi oli maailmancupin kokonaiskilpailun kakkonen ja Suomen joukkue voitti molemmat kilpailtavina olleet joukkuekilpailut, toisen niistä Sapporon MM-kisoissa. Voitto on tavoitteena alkamassa olevalla kaudella. "Se vaatii jatkuvaa onnistumista, mutta muuta vaihtoehtoa emme voi ajatella," sanoi mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtaja Janne Marvaila yhdistetyn maajoukkueen kauden avausinfossa Kuusamossa.

 

Koko joukkueella on takana harjoituskausi, joka on sujunut suunnitelmien mukaisesti, joiltain osin jopa odotettua paremmin. "Lokakuun Ramsaun leirillä lumi tuli yllättäen alas kyläkorkeuteen (1200 m) ja pääsimme hiihtämään siellä. Parin päivän tauko hiihtämiseen tuli mäkiharjoittelusta Sloveniassa, Kranjssa, jossa on erinomainen mäki ja hyvät olosuhteet," kertoi päävalmentaja Jouko Karjalainen. "Sama hyvä taso jatkui, kun pääsimme kotimaassa harjoittelemaan lumella heti marraskuun alussa. Pääsimme hiihtämään Rovaniemellä 7.11. ja hyppäämään 8.11."

 

Myös Kuusamossa on päästy harjoittelemaan ja siihen onkin tarvetta, kun Rukan HS142 mäen profiilia on muutettu. Tästä muutoksesta niin yhdistetyn kuin erikoismäenkin hyppääjät näyttävät olevan yksimielisiä: "Miksi muuttaa hyvä mäki huonommaksi?"  Suomen yhdistetyn joukkueen Anssi Koivurantakaan ei ole kovin tyytyväinen FIS:n uuden linjan mukaan tehtyihin muutoksiin kotimäessään. "Profiili on sellainen, että hyvät ja huonot hyppääjät tulevat kaikki samoille pituuksille. Hiihtäjä Sami Jauhojärvi voisi vaikka tulla yhdistettyyn. Hyvänä hiihtäjänä hän olisi vahvoilla," Koivuranta spekuloi. Jauhojärvi itse ei tosin ole kovin innostunut ideasta, eikä lupaa kokeilla hyppäämistä Rukan suurmäestä. "Siitä en ainakaan aloittaisi," hän kuittasi.

 

Anssi Koivurannalle kauden aloituskilpailun päivämäärä on erityisen merkityksellinen. "Jos ei huomiselta muuta muistettavaa tule, muistan sen ainakin siitä, että saan sotilaspassin eli armeija-aika on takanapäin. Olo Puolustusvoimain Urheilukoulussa ei pahemmin haitannut valmistautumista tähän kauteen," hän arvioi.

 

Janne Ryynänen otti viime kaudella kehityksessään aimo harppauksen eteenpäin ja nuoren miehen ajatuksissa on edetä suunnitelmallisesti. "Aina vain ylöspäin on tavoite. Kahden, kolmen vuoden päästä on tarkoitus olla huipulla", hän sanoi.

 

Jaakko Talluksen valmistautumista ovat jalkavaivat haitanneet. "Nyt on ongelmaa kantapään kanssa. Se ei kuitenkaan estä kilpailemista. Sen kivun kanssa voi elää. Katsotaan sitten keväällä, mitä asian kanssa tehdään," Tallus kertoi.

 

Ville Kähkönentoivoo kaudelle positiivista aloitusta. "Toivon, että kausi lähtee käyntiin ilman sählinkiä. Tavoite on päästä maailmancupin pisteille."

 

Jouni Kaitaisen haasteena on harjoituskaudella ollut treenien ja koti-isän roolin yhdistäminen. "Kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan ja usko omiin kykyihin on pilvissä vielä tässä vaiheessa."

 

Hannu Mannisen terveiset

 

Maailman yhdistetyn kilpailija Numero Yksi, Hannu Manninen ei torstaina kuulunut Suomen yhdistetyn maajoukkueen vahvuuteen. Siihen hänellä oli hyvä syy, kun hän oli Tuusulassa Maanpuolustuskoulun tiloissa osallistuakseen testeihin päästäkseen Suomen Ilmailuopistoon ammattilentäjän opintolinjalle. Maailmancupin avaukseen hän osallistuu normaalisti perjantaina.

 

Manninen toimitti medialle omat kuulumisensa, joihin sisältyi sama arvio Rukan mäen uudesta profiilista kuin muillakin hyppääjillä. "Rukan isossa mäessä ponnistuksen ajoittaminen ja ponnistuksen aloittaminen oikeaan aikaan on tuottanut ongelmia," hän kuvaili. "Hiihdon harjoittelu on toteutunut erittäin hyvin. Harjoittelua eivät ole haitanneet sairastumiset eivätkä flunssat kuten ennen viime kauden aloitusta. Uutta hiihtosuksikalustoa en ole päässyt testaamaan kokonaisuudessaan vielä riittävän hyvin, joten joudun suurelta osin turvautumaan viime kauden kilpasuksiin. Todennäköisesti vasta joulutauon aikana saan selvyyden siitä, onko uudessa kalustossa kilpailukykyisiä suksia verrattuna viime kauden kalustoon."