Uutisen päiväys

15.3.2009← Takaisin

Janne Ryynänen paras suomalainen päätöskilpailussa - Maailmancupin kokonaisvoitto Koivurannalle

Janne Ryynänen oli parhaana suomalaisena viides yhdistetyn viimeisessä maailmancupin osakilpailussa Norjan Vikersundissa. Yhdysvaltojen Bill Demong oli hiihtoladulla nopein mies. Norjalaisista Petter Tande oli toinen ja Mikko Koksilien oli kolmas.

Muista suomalaisista Anssi Koivuranta oli kahdeksas, Jaakko Tallus 26:s ja Ville Tuppurainen 40:s. Koivuranta varmisti samalla maailmancupin kokonaisvoiton. Entinen yhdistetyn urheilija Hannu Manninen voitti viimeksi suomalaisista maailmancupin kaudella 2006–2007.

Mäkiosuuden voitti Itävallan Christoph Bieler, joka leiskautti 115,5 metriä. 112 metriä hypännyt Koivuranta oli mäen jälkeen neljäs. Norjan Magnus Moan hyppäsi 101,5 metriä, joka riitti 43. sijaan. Ryynänen oli mäkiosuuden kymmenes (0.44), Tallus 13:s (0.52) ja Tuppurainen 38:s (1.35).
Koivuranta lähti ladulle 31 sekuntia Bielerin jälkeen. Kuusamolaisen edellä starttasivat myös Japanin Taihei Kato ja Itävallan Bernhard Gruber. Moanilla oli eroa kärkeen 1.44 minuuttia.
”Loppupään hyppääjille oli hieman heikommat olosuhteet kuin muilla. Anssi myös totesi jännittäneensä enemmän kuin koskaan tällä kaudella. Janne ja Jaakko onnistuivat myös hyvin mäessä ”, päävalmentaja Kimmo Savolainen kommentoi.
Kymmenen kilometrin hiihto-osuudelle Koivuranta sai tällä kertaa vetoapua ranskalaisesta Francois Braudista ja itävaltalaisesta Gruberista. Bieler sai hiihtää pitkään yksin, kunnes reilun viiden kilometrin kohdalla iso joukko hiihtäjiä, Koivuranta ja Ryynänen mukaan lukien, saavuttivat hänet.
Demong lähti ohituksen jälkeen viemään letkaa eteenpäin. Demong ja Tande kamppailivat pitkään kilpailun voitossa, mutta yhdysvaltalainen veti pidemmän korren viimeisessä nousussa. Maailmancupin kakkosmies Norjan Magnus Moan oli tänään vasta 13:s.
”Tuntuu tosi hyvältä. Anssi teki hyvää työtä tänäänkin hiihtoladulla. Jannella myös uskomattoman hienoa hiihtoa. Olipa mukava päättää kausi näissä tunnelmissa”, Savolainen hehkutti.
”Jaakon kanssa en ole vielä ehtinyt jutella, että mikä hiihdossa oli vikana. Keli oli aika sohjoinen, joten voi olla ettei sukset olleet parhaan mahdolliset. Ville on onnistunut positiivisen hyvin, ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin”, päävalmentaja lisäsi.
Kuusamon Erä-Veikkojen Anssi Koivurannalle, 21, kausi on ollut hieno, vaikka mukaan on mahtunut myös epäonnea ja sairasteluja. Suomalainen voitti kauden aikana kaiken kaikkiaan seitsemän osakilpailua, joista viimeisimmän hän saavutti lauantaina Vikersundissa.
Koivuranta voitti maailmancupin 111 pisteen erolla ennen toiseksi jäänyttä Moania. Demong oli kokonaispisteissä kolmas. Kuusamolainen palkittiin sunnuntaina kristallipallolla, joten mies oli syystäkin yhtä hymyä.
Yhdistetyn pitkään kauteen mahtui 23 kilpailua, mutta kaksi kilpailua jouduttiin perumaan lumipulan vuoksi.
”Kesällä alkanut valmistautuminen sujui Anssilta erinomaisesti. Anssi on tehnyt koko ajan hyvää ja nöyrää työtä, josta syntyy voittajapaketti ”, Savolainen totesi Koivurannasta.
Tulokset 15.3.: 1. Bill Demong USA 26.31,6, 2. Petter Tande NOR + 9,8, 3. Mikko Kokslien NOR +10,3, 4. Jason Lamy Chappuis FRA + 15,6, 5. Janne Ryynänen +22,9, 6. Francois Braud FRA +25,0 … 8. Anssi Koivuranta +31,4, 26. Jaakko Tallus +1.49,9, 40. Ville Tuppurainen +2.53,6
Lisää tuloksia ja maailmancupin pistetilanne www.fis-ski.fi