15.3.2009← Takaisin

Ilkka Tuomisto taisteli maailmancupin voittoon

Hämeenkyröläinen Ilkka Tuomisto on voittanut vammaishiihdon pystyhiihtäjien luokassa maailmancupin kokonaiskilpailun. Tuomisto varmisti voiton viimeisen maailmancupin osakilpailun kuudennella sijalla 20 kilometrin matkalla

Kanadan Mt. Washingtonissa käydyn osakilpailun voitti Norjan Nils Erik Ulset. Kokonaiskilpailun voitosta kilpaillut Japanin Yoshihiro Nitta oli kahdeksas ja jäi lopulta 22 pistettä Tuomiston taakse.

-Cupin voitto tuli hyvällä ja tasapainoisella hiihdolla. 20km vapaan kisa oli tiukka, kuudes sija oli tänään jo sellainen sija mitä itse odotinkin, tiesin että voittokamppailuun ei tänään ollut saumoja ja eroa kärkeen tuli rankasti. Hyvällä nousujohteisella hiihdolla pystyin tekemään hyvän suorituksen, kertoo Tuomisto tyytyväisenä.

Taistelu maailmancupin kokonaiskilpailun voitosta meni jännäksi, kun puolivälin jälkeen Tuomisto oli vielä yli puoli minuuttia perässä Nittaa. Lopussa eroa oli Tuomiston hyväksi yli 20 sekuntia. Tuomiston vahvuus tämän kauden aikana on ollut tasaisuus: kuudessa kilpailussa hän oli neljä kertaa neljän parhaan joukossa.

-Tämän kauden saldona on maailmanmestaruus ja cupin voitto, ei yhtään osakilpailuvoittoa. Kuudessa osakilpailussa oli viisi eri voittajaa, se kertoo tasaisesta kisasta jossa kukaan ei ole ylivoimainen, mielenkiintoinen kausi takana, analysoi Tuomisto.

Määrätietoinen urheilija tähtää Vancouverin paralympialaisiin

Ilkka Tuomisto on 25-vuotias Ylöjärven Urheilijoita edustava urheilija. Tuomisto voitti tammikuussa ensimmäisen arvokilpailumitalinsa, kun hän voitti maailmanmestaruuden 20 kilometrin matkalla Vuokatin MM-kilpailuissa. Viime vuoden maailmancupissa hän oli kokonaiskilpailun toinen. Tuomisto harjoittelee hiihdon A-maajoukkueen kanssa ja hänen henkilökohtainen valmentajansa on ollut keväästä 2008 asti Mikko Virtanen.

Tuomisto tunnetaan ahkerana harjoittelijana ja viime aikojen menestys on nostanut urheilijan itseluottamusta. Hämeenkyröläisen seuraava iso tavoite on vuoden kuluttua käytävät Vancouverin paralympialaiset. Tänä keväänä kilpailukalenterissa ovat muun muassa Kontiolahden SM-hiihdot, jossa Tuomisto osallistuu viestiin. Tuomisto valmistuu tänä keväänä rakennustekniikan insinööriksi, mutta tulevaisuuden ajatuksissa on myös jatkaa työtä kotitilalla.

Ilkka Tuomisto saapuu päävalmentaja Toni Myllylän kanssa Helsinki-Vantaan lentoasemalle maanantaina 16. maaliskuuta noin kello 21.05.