2.12.2006← Takaisin

Hymyilevä sveitsiläiskaksikko Lillehammerin mäkikilpailun kärjessä

Sveitsin Simon Amman otti maailmancupin johtopaikan voittamalla Lillehammerin HS138 mäen lauantain kilpailun. Joukkuetoveri Andreas Küttel oli toinen ja Itävallan Thomas Morgenstern kolmas.

Salt Lake Cityn kaksinkertainen olympiavoittaja, mäkimaailman ikioma harrypotter on palannut huipulle. Simon Amman on aloittanut kauden vakuuttavasti ja kantaa nyt mäkihypyn maailmancupin johtajan keltaisesta punaiseksi muutettua liiviä. Amman hyppäsi Lillehammerin illassa 128,5 ja 138 metriä ja keräsi 265,9 pistettä. Uran toinen maailmancupin osakilpailuvoitto veti nuorukaisen naaman leveään hymyyn, eikä iloista hymyä puuttunut myöskään Sveitsille kaksoisvoiton hypänneeltä Andreas Kütteliltä, jonka pisteet olivat 260,6 ja hypyt 129 ja 133,5 metriä.

Vaikka voittajien asemaa ei ole syytä vähätellä, kuuluu Lillehammerin kilpailun sensaatioihin neljänneksi sijoittunut itävaltalainen, Gregor Schlierenzauer. Vain 16-vuotias tulokas on harjoituksissa hätyytellyt mäkiennätyksiä ja hyppäsi nytkin toisella kierroksella kilpailun pisimmän hypyn 141 metriä. Se nosti hänet ensimmäisen kierroksen 14:nneltä sijalta kymmenen sijaa ylemmäksi. Kun kokemusta tulee lisää, nuorukainen antaa ajattelemisen aihetta hyppääjälle kuin hyppääjälle.

Suomen ykköskotkiksi palasivat jälleen Janne Ahonen ja Matti Hautamäki. Miehet olivat ensimmäisen kierroksen jälkeen, Hautamäki kolmantena ja Ahonen neljäntenä. Toisella he eivät pystyneet aivan huimiin pituuksin yltäneiden kilpakumppaneittensa hyppyjen metreihin. Sijoitukset olivat: Ahonen kuudes ja Hautamäki seitsemäs. Veli-Matti Lindström osoitti 12. sijallaan kuuluvansa hänkin vankan paluun tehneisiin hyppääjiin.

Rukan maailmancupin voittaja Arttu Lappi oli epäonninen ja joutui siihen huippuhyppääjien ryhmään, jolle Lillehammerin mäkimontun koppurainen alastulorinne teki tepposet. Lappi hyppäsi ensimmäisellään 128 metriä, taisteli pitääkseen hypyn pystyssä, mutta suistui kuitenkin lumeen ennen kaatumisen rajaa. Ilman kaatumista hän olisi ollut kärkitaisteluissa eikä lähelläkään sijaa 22. Lapin lopullinen sija oli 21. Kaatuneita kisassa oli Lapin lisäksi mm. Puolan Adam Malysz ja Anders Jacobsen, joka istui ylipitkän toisen hyppynsä.

Kalle Keituri oli 33:s ja Lauri Hakola 42:s ja he tekevät sunnuntain kisassa tilaa Janne Happoselle ja Tami Kiurulle.