Uutisen päiväys

6.3.2006← Takaisin

Hiihtäjät pistejahtiin raviradan maastoon

Maastohiihdon maailmancup jatkuu Vasaloppetin jälkeen Ruotsissa toisenlaisissa ympyröissä, kun pisteistä hiihdetään sprinttikisoissa raviradan maastossa Borlängessä. Naiset kiertävät lähes tasaisen 750 metrin lenkin vapaalla hiihtotavalla kerran, miehet kahdesti.

”Maailmancupin pisteitä on tärkeä saada. Varsinkin miehillä, kun kisoja on jäänyt paljon väliin, tilanne on lähes katastrofaalinen. Muuten tavoite näissä jäljellä olevissa maailmancupeissa on saada hyvät lähtöasetelmat seuraavalle kaudelle”, päävalmentaja Reijo Jylhä kiteyttää.

Tiistain kilpailussa naisia on mukana 51, miehiä 64. Suomen naisista kilpailuun osallistuvat Virpi Kuitunen, Kati Venäläinen, Aino-Kaisa Saarinen, Riikka Sarasoja, Pirjo Manninen ja Riitta-Liisa Lassila. Miehistä mukana ovat Jari Joutsen, Lauri Pyykönen, Keijo Kurttila, Kalle Lassila ja Martti Jylhä.

Ensimmäiseen maailmancupin kilpailuunsa osallistuva Jylhä on tiettävästi kaikkien aikojen nuorin maastohiihdon maailmancupissa kilpaillut suomalainen mieshiihtäjä. Harvinaista suomalaisväriä on kisajärjestäjien puolella, kun Jussi Prykäri toimii kilpailujen teknisenä asiantuntijana.

Falunista parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä sijaitseva Borlänge isännöi maailmancupia kolmannen kerran. Vastaava maailmancupin sprintti on kilpailtu kerran aikaisemmin, vuonna 2003. Tuolloin Norjan Bente Skari ja Ruotsin Tobias Fredriksson voittivat kilpailut, joita seurasi 8000 katsojaa. Vastaavanlaista yleisömäärää odotetaan nytkin, sillä ainakin Björn Lindin ja Ruotsin muiden sprinttihiihtäjien menestys toiminee oivana markkinointivalttina.

Valtaosin maanantaina Ruotsiin matkannut Suomen joukkue majoittuu Falunissa hiihtostadionin kupeessa. Terveystilanne on hyvä muilla paitsi Olli Ohtosella, joka jäi vielä kotimaahan parantelemaan flunssaansa. Ohtonen yrittää kuitenkin saapua Norjaan ja kilpailla Holmenkollenin legendaarisella 50 kilometrillä lauantaina.

Borlängen jälkeen kilpailut jatkuvat Falunissa lyhennetyillä takaa-ajoilla, joissa kilpaillaan normaalia lyheymmillä matkoilla. Naisilla matka on 5+5 kilometriä, miehillä 10+10.

Aikataulu:
18.15 Karsinta
20.00 Puolivälierät
20.50 Välierät
21.10 Finaalit