10.2.2005← Takaisin

Hermann Maier palasi voittajaksi - Palander suurpujottelun neljäs

Itävalta otti kaksoisvoiton miesten suurpujottelussa Bormion MM-kisoissa torstaina. Kultamitalille laski Hermann Maier ennen Benjamin Reichia ja USA:n Daron Rahlvesia. Suomen Kalle Palander oli kilpailun neljäs.

Kalle Palanderille keskiviikolta torstaille siirtynyt suurpujottelu oli etukäteen MM-kisojen tärkein kilpailu. Mitali oli tavoitteena.

Kilpailun jälkeen Palander pidätteli harmitustaan. Neljäs sija on huippu-urheilijalle juuri se pahin mahdollinen.

- Jo etukäteen siitä oli puhetta. Neljäs sija on se eniten hävitty sija. Eipä tässä kuitenkaan kannata selitellä, olisi pitänyt laskea kovempaa. Laskut olivat aivan luokattomia, sätti torniolainen itseään, vaikka myönsi tarkemmin ajateltuaan, että neljäskin sija merkitsee, että mies kuuluu lajin eliittiin.

- Varmaan tämä myöhemmin sitten tuntuu paremmalta, hän myöntyi.

Palander oli ensimmäisen laskun jälkeen neljäntenä, 0.99 sekuntia kärjessä olleen USA:n Rahlvesin perässä, mutta vain 0,11 sekuntia palkintosijasta, jota piti kanadalainen yllättäjä Jean-Philippe Roy. Kakkosena olleen Maierin etumatka Palanderiin oli 0,39 sekuntia. Palander manasi maalissa pieleen mennyttä laskun loppuosaa. Kuitenkin kaikki oli vielä mahdollista.

Toisen laskun sankariksi nousi Itävallan Benjamin Raich, jo kaksi mitalia ottanut mies, jonka oli kerrottu olleen sairaana. Hän laski seitsemänneltä sijalta hurjan laskun ja jäi odottamaan perässä tulevia. Toisen kierroksen nopeimmaksi osoittautuva aika kesti ja kesti. Kalle Palander oli yksi niistä, joka jäi Raichin taakse ja lopulta myös kisaa johtanut Daron Rahlves, joka otti pronssia. Edelle jyräsi vain yksi alppihiihdon legendoista, Hermann "Herminaattori" Maier, joka osoitti täydellisesti toipuneensa vuoden 2001 pahasta moottoripyöräonnettomuudesta. Maierin voittoa voidaan pitää melkoisena yllätyksenä ja hän itsekin oli maalissa voitostaan todella innoissaan.

Kalle Palander oli toisen laskun kahdeksanneksi nopein. Hän kuvaili laskun alun ja lopun sujuneen hyvin, mutta radan keskiosalla tuli takapakkia. Tuloksena oli neljäs sija josta mitali jäi 0,36 sekunnin päähän.

Suomen nuori Jouni Kaitala oli sivulajissaan hienosti 25:s. Jukka Rajalan kohtalona oli ulosajo ensimmäisellä kierroksella. Kouvolalainen oli väliajoissa tosi hyvässä vauhdissa, mutta... Harmi. Toinen harmi oli Sami Uotilan sairaus. Joukkueen lääkäriltä Eero Hyväriseltä ei tullut starttilupaa. Keuhkokuumeen jälkeen ei kannata ottaa riskejä.