19.3.2006← Takaisin

Happonen päätti kauden voittoon

Janne Happonen oli Planican lentomäessä (HS215) paras molemmilla kierroksilla. Pitkä mäkikausi päättyi siis upeaan suomalaisvoittoon. Maiden välisessä maailmancupissa Suomi oli kolmas Itävallan ja Norjan jälkeen.

Maailmancupin finaalissa nähtiin vain kokonaistilanteissa 30 parhaan joukossa eilisen jälkeen olleet hyppääjät, eli alun pienistä viivästyksistä huolimatta Planicassa nähtiin tasokas kilpailu. Jos tuulet eivät olleet ensimmäisellä kierroksella kaikille tasaiset, niin toinen kierros päästiin sentään hyppäämään erittäin hienoissa olosuhteissa, ja se huipentuikin upeisiin hyppyihin.

Läpimurtonsa tällä kaudella maailmancupin kisoissa tehnyt Janne Happonen nappasi Planican jättiläismäessä uransa toisen maailmancupin osakilpailuvoiton. Salpausselän voitto sai Planicasta jatkoa komeasti, sillä Happonen vastasi molempien kierrosten parhaista hypyistä. Kuopiolaisen leiskautukset kantoivat peräti 225,5 ja 226,5 metriä, ja nuoren miehen oma pituusennätyskin parani lentomäkiviikonlopun aikana useaan otteeseen. Happonen lunasti näin olleen voitollaan päävalmentaja Tommi Nikusen lupaukset kirkkaammista sijoista, joita Nikunen eilen lupaili, jos yli-innokkuus jää pois hyppäämisestä.
- Hieno suoritus. Enempää ei olisi voinut tänään saavuttaa, kun tuli voitto ja oma pituusennätyskin parani monta kertaa, Nikunen iloitsi.
Jos joku ei osannut olettaa, että Janne Happosesta olisi kilpailun voittajaksi, niin myös muut palkintopallisijat menivät hivenen yllättäviin osoitteisiin. Itävallan Martin Koch oli toinen häviten Happoselle 9,9 pistettä, ja Robert Kranjec onnistui slovenialaisen kotiyleisönsä edessä, ja oli kolmas. Kranjec jäi Happosesta 10,3 pistettä.

Eilen maailmancupin kokonaiskilpailun voiton varmistanut Tshekin Jakub Janda jätti tämän päivän kilpailun kokonaan väliin, mutta Jandan kanssa kauden aikana kovaa vääntöä käynyt Janne Ahonen taisteli toisen sijan itselleen kunnialla ollen 10:s 204 ja 217,5 metriä kantaneilla siivuillaan. Ennen tämän päivän kilpailua 40 pistettä Ahosen perässä ollut Sveitsin Andreas Küttel kukistuikin paitsi maailmancupin pisteissä, niin myös tämän päiväisessä kilpailussa.
- Jannen ensimmäisessä hypyssä oli vähän vanhaa vikaa, mutta toinen näytti jo oikein hyvältä. Janne jätti koekierroksen väliin säästellen energiaa kisaan, kertoi Nikunen.

Matti Hautamäki ei sen sijaan saanut lentomäessä tänäänkään irti parastaan, ja oli vasta 14:s. Nikunen kertoi kuitenkin olosuhteiden vaikuttaneen etenkin Hautamäen suorituksiin.
- Tässä mäessä 150 ja 250 metrin välillä keli tekee hypyssä paljon. Toki pitää myös hypätä hyvin, mutta Matilla olisi voinut käydä parempikin tuuri tuulten kanssa, Nikunen harmitteli.
Muista suomalaisista Tami Kiuru oli 19:s, Joonas Ikonen 29:s ja ainoana toiselta kierrokselta karsiutunut Harri Olli 31:nen. Ensikertaa lentomäessä ollut Ikonenkin onnistui parantamaan omaa pituusennätystään toisella kierroksella 193,5 metriin.

Maiden välisessä maailmancupissa Suomi putosi viikonlopun aikana kolmanneksi. Edelle jäivät Itävalta ja Norja. Päävalmentajalle jäikin kaudesta kaksijakoiset tunnelmat.
- Kaksijakoinenhan tämä kausi oli. Hyviä hetkiä oli paljon; saatiin 3 maailmancupin osakilpailuvoittajaa, mäkiviikon voitto, palkintosija Nordic Tournamentilla, olympiamitaleita ja yksi kolmoisvoittokin. Loppu kausi oli kuitenkin aika lattea, mutta onneksi Happosen Janne paikkasi tilannetta, ruoti Nikunen päättynyttä kautta ja joukkuettaan.