GrIFK Alpine paras seitsemättä kertaa!
GrIFK Alpinen menestys jatkuu. Seura on jälleen nimetty maan parhaaksi alppihiihtoseuraksi.
Moni pieni alppilupaus sai vastaanottaa seuramestaruusmitalin tai kiertopalkinnon GrIFK:n alppitähden Marcus Sandellin kädestä seuran kevätkokouksessa Kauniaisten kaupungintalolla viime tiistaina. Aplodeja saivat myös kotona tehty mansikkakakku, ensi kauden valmennussuunnitelmat ja tietenkin tieto siitä että Hiihtoliitto muutamia päiviä aikaisemmin oli jälleen kerran julistanut GrIFK Alpinen Suomen parhaaksi alppihiihtoseuraksi! Voitto, joka on seitsemäs peräkkäinen, oli ylivoimainen. Pisteitä kertyi fantastiset 1217,5 kun toiseksi tullut SantaClaus Ski Team Ounasvaaralta sai kokoon 417,8 ja kolmanneksi sijoittunut Espoo Slalom ylsi 414 pisteeseen. Pisteitä antavat eri osa-alueet kuten kilpailu-, koulutus, nuoriso-, ja harrastetoiminta.
Kauniaisten pujottelumäen toiminta on kasvanut vuosi vuodelta. 21 vuotta sitten perustetussa hiihtokoulussa on viime talvet käynyt noin 500 lasta viikottain. Heistä satakunta jatkaa ”porttikouluun” tutustumaan ratalaskuun ja jos innostuvat siitä seuraava askel on aloittaa valmennusryhmissä. Tällä kaudella seurassa on ollut noin 100 aktiivista kilpalaskijaa ja 8 valmentajaa. Mielenkiintoisena vertailuna voidaan mainita että vuonna 2000 Jussi Tennilä ja Mikko Heiskanen kävivät Hopeasompa-kisoissa neljän laskijan joukkueella kun he tämän vuoden Hopeasommassa lähettivät 34 kilpailijaa radalle.
Tällä kaudella Marcus Sandell löi itsensä läpi maailmancuplaskijana, edusti Suomea MM-kisoissa sekä voitti Eurooppa-cupin. Hän saa mahdollisesti seuraa kotimäestä pian sillä ensi kauden EC-joukkueeseen on nimetty Rukan alppikoulua käyvä Jonne Ruoppa ja nuorten maajoukkueeseen on valittu Joonas Räsänen joka käy Tahkon alppikoulua. Samat herrat kävivät jo tänä talvena Itävallassa nuorten MM-kisoissa, josta Marcus Sandell toi hopeamitalin Kauniaisiin.
Lisäksi kymmenkunta GrIFK:n urheilijaa on tänä talvena osallistunut kansainvälisiin FIS-kisoihin. Askel lasten kilpailuista (alle 15) aikuisten sarjaan on iso. Yhtäkkiä huomaa kilpailevansa Kalle Palanderia tai Tanja Poutiaista vastaan ja monen sekunnin häviö tuntuu kovalta. Onneksi voi lohduttautua sillä että kyseessä on vertailu maailman huippuihin. SM-kisat olivat menestys, kaikki Suomen huiput sekä moni ulkomaalainen osallistui loistavissa olosuhteissa käytyihin kisoihin Ylläksellä ja Sallassa. GrIFK saalisti mitaleita Marcus Sandellin ja Jonne Ruopan toimesta, junioreissa Joonas Räsänen (M20 pujottelu pronssia) ja Victor Malmström (M17 super-G kultaa). Naisissa Malin Mäkinen ja Amanda Mannström ovat seuran ainoat tytöt tällä tasolla. Malin Mäkinen loukkasi valitettavasti polvensa vakavasti super-G-kisassa. Amanda Mannström oli 10. suomalaisnainen sekä pujottelussa että suurpujottelussa mikä oli syksyllä sattunut sääriluunmurtuma huomioonottaen hyvä saavutus.
Kuten jo mainittiin GrIFK oli hyvin edustettuna 13- ja 15- vuotiaitten SM-kisoissa Suomulla. Seura otti yhteensä 11 mitalia. Parhaiten onnistuivat Corinne Grönholm joka voitti kaikki kolme lajia T13-sarjassa ja Tommi Hirvinen joka vei P13 pujottelun voiton. Näistä ikäluokista Hiihtoliitto nimeää vuosittain urheilijat edustamaan Suomea lasten kansainvälisiin kisoihin. Topolino-kisajoukkueeseen (lasten MM) valittiin Laura Nevalainen ja Max Luukko, Espanjan Trofeo Zagalesiin pääsivät Victor Barck ja Tuomas Soldan.
Kauniaislaiset pärjäsivät myös hienosti nuorimpien kisoissa. Kolmisenkymmentä alle 9- ja alle 11-vuotiasta GrIFK Alpinen laskijaa osallistui mitalitaistoihin HP-Photo Ski –kilpailuissa Vuokatilla. Nea Luukko oli palkintopallilla kaikissa lajeissa T11-sarjassa.
Seuran urheilijat ovat myös osallistuneet Audi Cup- ja Patrol Cup –kilpailusarjaoihin aktiivisesti ja menestyksekkäästi.
Kesällä ei kilpailla, nyt on aika kehittää kaikkia fyysisiä ominaisuuksia monipuolisella harjoittelulla. Monet nuoret alppihiihtäjät harrastavat myös muita lajeja. Suksia tarvitaan toki vuoden ympäri, lumella treenaaminen kuuluu yhä useamman kilpailijan kesä- ja syysohjelmaan.
Moni miettii miten on mahdollista olla paras alppihiihtoseura kun 48 m korkea kotimäki kuluu Suomen pienimpiin, tilapäinen parakki on vuosikymmenten ajan toiminut ainoana huoltorakennuksena ja talvi kestää huonoimmillaan runsaat 40 vuorokautta. Kauniaisten pujottelurinteellä on kuitenkin pitkät perinteet, onhan se Suomen vanhin (1934). Pujottelijat tamppasivat rinnettä ylös vuoteen 1951 asti jolloin hankittiin suksihissi, toinen Suomessa. Edistystä tapahtuu jatkuvasti, nykyinen hissi on vain muutaman vuoden takainen ja ensi kaudella parakki korvataan oikealla kahvilarakennuksella!
Kauniaislaiset voivat siis olla ylpeitä nyppylällään tapahtuvasta toiminnasta, se vaatii paljon vanhemmilta ja muilta vapaaehtoisilta mutta on myös palkitsevaa!