Uutisen päiväys

28.11.2007← Takaisin

Freestylemaajoukkue valmiina maailmancupkauteen

Freestylehiihtäjät pääsevät tositoimiin joulukuun 13. päivänä maailmancup-kauden käynnistyessä Ranskan Tignes’stä.


Ensimmäisessä osakilpailussa lasketaan kumparekisa, johon Suomen edustajina osallistuvat Tapio Luusua, Juuso Lahtela, Harri Kyllönen, Janne Salonen ja Arttu Kiramo. Joukkuetta täydennetään mahdollisesti 7.12.

 

Leirirytmiä muutettiin tälle kaudelle niin, että lumiharjoittelu aloitettiin jo kesäkuussa Norjan lumilta. Nuorentuneen joukkueen kanssa perusasioita on hiottu vahvalle pohjalle myös Sveitsissä ja kotimaan lumilla Rukalla.

 

Marraskuisten leirien tavoitteena on ollut kokonaissuoritusten kuntoon saaminen aikaisemmin kuin ennen koskien tulevaa kisakautta. Joukkue on pysynyt terveenä lukuun ottamatta Eemeli Kallaksen peukalovammaa, joka estää häntä osallistumasta ensimmäiseen MC-osakilpailuun Ranskassa.

 

- Kokonaisuutena joukkue on erittäin hyvässä kunnossa. Marraskuun alussa fyysisen kunnon testeissä tehtiin ennätystuloksia ja eri osa-alueiden tulokset ovat oikeassa suhteessa toisiinsa, kertoo kumparejoukkueen valmentaja Sami Mustonen.

 

Suomen Hiihtoliiton asettamat tavoitteet freestylekaudelle 2007–2008

 

Freestylen tavoitteissa ja suunnitelmissa heijastuu Vancouverin olympialaiset vuonna 2010. Freestylen lajipäällikkö Marko Mustonen linjaa kumparemaajoukkueen pitkäntähtäimen tavoitteista ensimmäiseksi vahvan joukkueen rakentamisen, jossa riittää menestymisennälkää. Valmennusstrategiaa on selkiytetty, ja uudet kausisuunnitelmat urheilijoiden henkilökohtaisine osioineen ovat käytössä. Suomalainen lajin tietotaito on Suomen joukkueen käytössä muun muassa Sami Mustosen siirryttyä urheilijasta valmentajaksi.

 

- Tuloksellisesti odotamme Tapio Luusuan nousemista omalle paikalleen maailmancupissa eli palkintopallille. Nuorempien tulisi murtautua finaaleihin eli 12 tai 16 parhaan joukkoon osakilpailusta riippuen, tiivistää Marko Mustonen viralliset tavoitteet.

 

Myös Ski Cross -joukkueessa puhaltavat uudet tuulet. Laji sai olympiastatuksen vuoden 2010 Vancouverin kilpailuihin, samaan aikaan Suomen joukkueelle nimettiin päätoiminen valmentaja Heikki Kervinen. Lisäresursseja on suunnattu joukkueen yhteisiin leiripäiviin sekä systemaattiseen harjoitteluun.

 

Ski Cross -laskijat avasivat kansainvälisen kilpailukautensa Söldenistä viikko sitten. Maailmancup alkaa tammikuun 12. päivänä Ranskan Les Contamines’ta. Tulokselliset tavoitteet on asetettu kymmenen parhaan joukkoon sijoittumiseen useasti maailmancupissa, mikä urheilijoiden tämän hetkisen kunnon perusteella näyttää erittäin realistiselta. Ski Cross -joukkueessa laskevat Juha Haukkala, Petri Ruotsalainen ja Juhani Vainio.

                                               

Kumparelaskun tärkeimmät sääntömuutokset lyhyesti

 

Kumparelaskun arvosteluperusteisiin on tehty muutoksia tulevalle kaudelle. Hyppyjen merkitys loppupisteissä on vähentynyt vaikeusasteiden laskun myötä. Vaikeusasteeltaan kaikkein vaikeimmista hypyistä voi saada maksimipisteet 3,75 p./hyppy.

 

Aikapisteitä on vastaavasti nostettu tulevalle kaudelle, jolloin yksi sekunti merkitsee 0,53 pistettä (aikaisemmin 0,40 p.). Ajan merkityksen kasvaessa laskutekniikan osaaminen korostuu. Sääntömuutoksilla on pyritty tasoittamaan eri osa-alueiden arvostusta ja korostamaan kokonaissuoritusta.