Uutisen päiväys

17.4.2007← Takaisin

Eino Kalpalan pujottelukausi loistokas

Eino Kalpalalla on takana menestykäs Masters-kausi. Kalpala toi tällä kaudella Suomen ainoan alppilajien kristallipallon. Hänelle tuli myös menestystä alppihiihdon MM-kisoista.

80-vuotiaalle Kalpalle tämä kausi on ollut hyvä, vaikka loppukaudesta pieni flunssa haittasi kisoja.

- Kausi on ollut aika hyvä. MM-kisoista tuli kultaa, hopeaa ja neljäs tila, Masters cup finaaleista kultaa ja hopeaa, suomenmestaruuksia kaksi sekä Pietarin mestaruuksia, Kalpala kertoo. 

Kalpala pitää huolestumisen merkkinä kisojen päällekäisyyden. Arvokisojen ainakana järjestettiin myös muita kisoja.  

- Ainakaan viikko ennen arvokisoja ei saa olla mitään, jotta tärkeisiin kisoihin pystyy keskittymään. Alppihiihto edellyttää, että ennen kisoja pitää harjoitella myös isoissa rinteissä. Eteläsuomalaisilla ei ole ihan tarpeeksi jyrkkiä rinteitä, vaikka Suomesta löytyy hyviä harjoituspaikkoja, kuten Tahko, Suomen alppimaestro toteaa.

Alppihiihdolle kokonaisuudessaan kausi on ollut tänä vuonna heikko, vaikka maailmancupissa on tullut osakilpailuvoittoja. Tämän hetken kovimmat Suomen alppipujottelijat ovat Tanja Poutiainen ja Kalle Palander.

- Alppihiihdossa edellytykset ovat tällä hetkellä hyvät, kun ennen jouduttiin olemaan töissä. Suomen A-maajoukkueen harjoittelu on nyt ympärivuotista, mitä muut ovat jo tehneet monta kymmentä vuotta ennen suomalaisia. Masterissa tilanne on nyt sellainen, että kisoja on 27, joista tänä vuonna kymmenen kisaa peruttiin lumenpuutteen vuoksi. Masterin finaaleissa ja MM-kisoissa eniten osanottajia. Osallistun kotimaassa vain kahdella paikkakunnalla oleviin kisoihin, Kalpala kertoo.

Urheilu-ura yleensä ei ole pitkäaikainen, vaikka Kalpala aikoo vielä pujotella rinteillä pitkään.

- Olen ajatellut jatkaa uraani vielä kymmenen vuotta. Saa nähdä onnistuuko se. Tarvitaan lisää harjoittelua, Kalpala toteaa hymyillen.

Suomalaisella alppikonkarilla riittää vuoden aikana paljon matkustelua. Pitemmät matkat sujuvat lentokoneella ja joskus jopa autokyydillä. Kalpalan treenit eivät keskity pelkästään Suomen rinteisiin, vaikka täältä hyviä rinteitäkin löytyy.

- Treenaan suksilla lähes joka päivä. Aloitan harjoittelut yleensä hyvissä ajoin ennen kautta. Harjoittelukauteni aloitan Kalpalinnassa. Vuoden vaihteessa olen yleensä neljä viikkoa Ranskassa, kun sieltä löytyy erittäin jyrkkiä rinteitä. Kilpailen ensin Suomessa, sitten taas Venäjällä ja taas Suomessa. Kymmenen päivää ennen MM-kisoja lähden Ranskaan treenaamaan. Kalpalinnassa voi treenata pujottelua, kun mäki on tarpeeksi jyrkkä ja kova, alppitaituri toteaa.

Alppihiihto luonnollinen valinta

Eino Kalpalan ei tarvinnut montaa kertaa miettiä rinteille menoa. Lajin valinta oli Kalpalalle helppoa.

- Valinta oli luonnollinen, kun rinteet olivat ihan näköetäisyydellä. Olihan rinteillä silloin valaistuskin, taisi olla kolme 60 watin lamppua, jotka valaisivat rinnettä. Huoneen ikkunasta näki, koska siellä oli valoa. Rinteillä sitä penskana aina oltiin, kun oli mahdollista. Veljen kanssa harrastettiin yhdellä murtomaasuksella pujottelua. Rinne oli luvalla sanoen aina jäässä, Kalpala naurahtaa.

 Perheyritys voi hyvin

Eino Kalpalalle ei riitä, että saa itse laskea, kun kaiken kukkuraksi oma yrityskin vie aikaa.

 - Täytyy sanoa, että takana on surkea talvi. Keskimäärin Kalpalinna on avattu marraskuun toisella viikolla. Kolme viikkoa satoi tänä talvena yhtenään, etteivät rinteet ehtineet kunnolla jäätyä. 45 vuoden historiassa tällaista ei ole ollut koskaan, vaikka on ollut huonoja talvia, mutta aina on saatu lunta tehtyä vähintään tykkilumella. Kaikille tämä kausi on ollut huono. Muuten kuuluu hyvää, Kalpala naurahtaa.

Heidi Hautamäki