Uutisen päiväys

23.5.2006← Takaisin

Eero Hyvärinen valvoo lääkintätoimintaa alppihiihdon MM-kisoissa Åressa 2007

Kansainvälien hiihtoliiton (FIS) kevätkokouksia pidetään tällä viikolla Vilamourassa, Portugalissa.

Lääketieteellinen komitea

Lääketieteellisen komitean puheenjohtaja ruotsalainen Bengt Saltin jätti tehtävänsä ja hallituksen tehtäväksi jäi uuden puheenjohtajan nimittäminen. Saltin totesi viimeisessä kokouksessaan, että taistelua verimanipulaatioita vastaan ei valitettavasti ole vielä läheskään voitettu vaan tiukkaa linjaa mm. hemoglobiinirajojen suhteen tulee jatkaa.

Lääketieteellinen komitea toi esille huolensa suurista loukkaantumismääristä erityisesti alppihiihdossa, lumilautailussa ja freestylehiihdossa. Tilannetta seurataan ja seurantaa varten onkin perustettu erityinen vammaraportointi- ja tilastointijärjestelmä. Alussa järjestelmää testataan muutamissa maissa, Suomi mukaan lukien.

FIS:n lääketieteellisen komitean suomalaisjäsen Eero Hyvärinen valittiin Åren alppihiihdon MM-2007 kisojen Medical Supervisoriksi eli valvomaan kisojen lääkintäpalveluja ja tarkkailemaan myös kisojen dopingtestausta.

Alppihiihdon luokittelutyöryhmä

Alppihiihdon luokittelutyöryhmän suomalaisjäsen Seppo Heikkala toi hyviä uutisia kokouksestaan, sillä Suomessa järjestetyt alppihiihdon FIS-kilpailut olivat saaneet hyvän arvosanan ja huomautettavaa ei viime kaudelta löytynyt. "Järjestäjien koulutus ja tarkka sääntöjen noudattaminen ovat tuoneet tulosta", totesi Seppo Heikkala. Hyvin järjestetyt alppihiihdon FIS-kisat tukevat varmasti omalta osaltaan myös Levin maailmancupien saamista pysyvästi kilpailukalenteriin.

Lumilautailussa keskeinen tavoite on saada maailmancupien finaalit vuodelle 2008 Suomeen.

Freestyle

Freestylehiihdon kumparelaskuun on tulossa joitakin pieniä sääntömuutoksia. Mm. laskun loppuajan merkitys kasvaa lopputuloksia ajatellen. Myös videon käytöstä tuomaroinnin tukena keskustellaan ja sitä tultaneen kokeilemaan tulevien kausien aikana mm. tarkistettaessa hyppysuorituksia.

PR- ja mediakomitea sekä mainosasioiden komitea

PR- ja mediakomiteassa tuotiin esille huoli TV-oikeuksien hinnoista ja oikeuksien pirstaloitumisesta sekä internetin vahvistuvasta roolista tiedonvälittäjänä ja TV:n kilpailijana. Ensi talven MM-kisaisännät esittelivät mediatoimintojaan ja suunnitelmiaan PR- ja mediakomitealle. Komitean suomalaisjäsen Matti Leikoski totesi asioiden näiltä osin olevan ainakin tässä vaiheessa hyvällä mallilla.

Mainossääntöihin on tulossa mahdollisesti pieniä tarkennuksia ja lisäyksiä, mutta mitään suuria uudistuksia ei ole luvassa. Mainosasioiden komitea toi esille huolensa monista sääntörikkomuksista kuluneen kauden aikana koskien mm. ilmatäytteisten mainospallojen tai vastaavien figuurien kasvanutta ja sääntöjen vastaista määrää. Sääntö sallii maksimissaan viiden ko. mainoksen asettamisen kilpailualueen läheisyyteen, ei kuitenkaan keskeisille TV:n kuvausalueille.