6.3.2009← Takaisin

Demong voittoon, Koivuranta toisena Salpausselällä

Maailmanmestari Bill Demong, USA, voitti Salpausselällä perjantaina. Anssi Koivuranta oli toinen ja Ranskan Jason Lamy Chappuis kolmas.

Marraskuusta 2008 yhdistetyn maailmancupia johtanut Anssi Koivuranta lisäsi johtoaan kakkosena olevaan Norjan Magnus Moaniin 30 pisteellä. Moan oli päivän kilpailussa neljäs.

Anssi Koivuranta osoitti toipuneensa Liberecin MM-kisat pilanneesta flunssasta hyppäämällä Salpausselän kisojen perjantain yhdistetyn mäkiosuuden voittoon. 128 metriä kantanut hyppy antoi niukan kolmen sekunnin johdon ennen MM-kisoissa kaksi pronssia ottanutta Ranskan Jason Lamy Chappuisia. Kilpailun pisimmän hypyn, 130 metriä, tehnyt Janne Ryynänen oli kolmas, 12 sekuntia Koivurannasta. Neljänneksi hyppäsi Saksan Eric Frenzel, 14 sekuntia kärjestä ja viidenneksi Itävallan Wilhelm Denifl (+15 s) ja kuudenneksi USA:n Bill Demong 19 sekuntia Koivurannasta.

Salpausselän maastoon 10 km:n hiihdon kärkeen erottui nopeasti kolmen hiihtäjän kärki, Koivuranta, Lamy Chappuis ja Demong. Takana kärkiryhmää tavoitti ennen muuta mc-kakkonen, Magnus Moan. Kärkiryhmä vaihteli vetopaikkaa reiluun kahdeksaan kilometriin, missä Demong jätti kaksikon ja eteni lopulta kilpailun voittajaksi. Moan saavutti edellä menijöitä tasaisesti, mutta ei riittävästi. Maalissa eroa kärkeen oli 31,7 sekuntia, Koivurantaan 24,5 sekuntia. Koivuranta näytti sisunsa Salpausselän viimeisessä nousussa. Hän lähti vauhtiin kuin Norjan hiihdon nykysankari Petter Northug ja jätti Lamy Chappuisin kuin seisomaan. Kakkossija sai kuusamolaisen hymyilemään iloisesti. Huono onni on lopulta kääntynyt ja Koivuranta on palannut palkintopallille.
    - Ei se spurtti ihan tyypillistä minulle ole. Oli varmaan paineita kertynyt, myhäili Koivuranta ja oli iloinen siitä, että arkipäivästä huolimatta paikalle oli tullut runsaasti yleisöä. Järjestäjät ilmoittavat perjantain yleisömääräksi 6 000 henkeä.
    - Toivottavasti huomenna tulee vielä enemmän, hän toivoi lupasi kilpailla täysillä maailmancupin pisteistä myös lauantaina.
    - Kaikki pisteet ovat tarpeen ennen kuin tilanne ratkennut. Jaossa on vielä 300 pistettä, Koivuranta sanoi. Maailmancupissa hänellä on nyt pisteitä 1249 ja Magnus Moanilla 79 pistettä vähemmän.

Mäen jälkeen sijalla 13 ollut Jaakko Tallus nousi hiihto-osuudella sijalle yhdeksän. Jalkavaivoista kärsineelle Janne Ryynäselle hiihto oli rankkaa ja hän joutui antamaan periksi sijoittuen lopulta 18:ksi.