Uutisen päiväys

5.5.2006← Takaisin

Dalen korostaa harjoittelun rytmittämistä

Maastohiihdon uusi päävalmentaja Magnar Dalen korostaa omassa valmennusfilosofiassaan rasituksen rytmittämistä.

- Pitää osata harjoitella todella kovaa ja sitten taas tarpeeksi löysätä. Alkukesän voi painaa täysillä, mutta elokuussa pitää palauttaa ja latautua syksyn tiukkaan harjoituskauteen.
 Kesällä juoksu menee Dalenin mielestä rullahiihdon edelle.
- Juoksu on peruskestävyyden kehittämisessä parempi kuin usein liian helpoksi käyvä rullahiihto. Lajivoimaa haetaan kuntosalilta ja raskaista rullahiihtomäistä.
Daleen näkee myös kenttätestit hyvin tärkeinä.
– Kun kaveri juoksee vakioradalla tai jossain kolmen kilometrin nousussa ennätyksensä, on 99 prosenttisen varmaa, että suksi kulkee talvella aiempaa kovemmin, Dalen painotti.
Alppimajan käyttöä Dalen ei kiellä. Suomalaisissa tiedotusvälineissä liikkuneet jutut alppimajakiellosta hän nimeää uutisankoiksi.
- Minulta ei koskaan asiaa kysytty. Jutut ovat ilmeisesti saaneet alkunsa välillisten tahojen kautta väärinkäsityksistä.
Dalen painottaa, että alppimaja on sallittu. Henkilökohtaisesti hän ei sitä kuitenkaan suosittele.
- Alppimaja kyllä nostaa veriarvoja, mutta sen käyttö aiheuttaa henkistä stressiä ja hidastaa palautumista. Paljon parempi on tehdä korkean paikan harjoittelu Alpeilla.
Dalen perustaa näkemyksensä siihen kokemukseen, jonka hän sai työskennellessään ruotsalaisen Per Elofssonin valmentajana. Tuolloin Elofssonin kotiin rakennettiin alppimaja.
– Elofsson käytti sitä puolitoista vuotta. Stressi vain nousi ja kunto laski tuona aikana. Harjoitus ei ollut tuottavaa, Dalen kertoi.

Sakari Kekki