Uutisen päiväys

28.2.2009← Takaisin

Bill Demong yhdistetyn voittajaksi - Janne Ryynänen neljäs

    Yhdistetyn kilpailun voitto meni jälleen Yhdysvaltoihin Liberecin MM-kilpailussa. Tällä kertaa voittaja oli Bill Demong. Myös paras suomalaissijoitus oli tuttu: neljäs. Sillä sijalla Janne Ryynänen.

    Suomen joukkueelta mäkiosuus sujui mainiosti, Anssi Koivuranta toisena, Janne Ryynänen kolmantena ja Lauri Asikainen neljäntenä kärkihypyn tehneen Ranskan Jason Lamy Chappuisin jälkeen.

    Viime päivät kuumeisena maannut Anssi Koivuranta ei ollut hyppyynsä tyytyväinen ja tunsi olonsa edelleen sairaaksi. Tuloksena oli, että Suomen joukkueen lääkäri Harri Hakkarainen ilmoitti, että Koivuranta ei lähde hiihto-osuudelle, jotta alkava keuhkoputken tulehdus ei pilaa miehen loppukautta.

    Koivurannan oltua poissa kuvasta kämppäkaveri Janne Ryynänen otti suomalaisittain pääosan. Kun Ryynäsestä 16 sekunnin päässä lähtenyt Saksan hiihtotykki Björn Kircheisen ja 24 sekunnin päässä startannut USA:n Bill Demong ajoivat Ryynäsen reilun kilometrin jälkeen kiinni, hän pysyi ryhmässä mukana aina kilpailun puoliväliin saakka, kunnes nämä lähtivät tosissaan metsästämään johtavaa ranskalaista. Kärkikaksikko saavutti ja jätti Lamy Chappuisin taakseen seitsemssä kilometrissä ja ratkaisi keskinäiset välinsä vasta viimeisillä sadoilla metreillä. Bill Demongin tehtävänä oli täydentää kisojen iso yllätys: kaikki yhdistetyn henkilökohtaiset kultamitalit Yhdysvaltoihin. Miettimään joutuu vain sitä, olisiko myös joukkuekilpailun kulta jenkkien kaulassa, mikäli juuri Demong ei olisi sekoillut rintanumeronsa kanssa. Joukkuekisassahan USA:n joukkue hylättiin kun Demong ei löytänyt ajoissa numeroaan, joka lymyili miehen haalarin puntissa. Vähemmästäkin sitä sisuuntuu.

    Kiitettävän sisuuntunut suomalaisten huonoon onneen Liberecin MM-kisassa oli myös Janne Ryynänen, joka otti tähän asti parhaan MM-sijoituksensa henkilökohtaisella matkalla sijoittumalla neljänneksi. Pronssia ottaneen Ranskan Jason Lamy Chappuisin lyömiseen eivät voimat vielä riittäneet.

    "Onnistuin mäessä jo koekierroksella (paras hyppy) ja kilpailussa hyppy oli samaa luokkaa jos ei parempi. Harmitti kun näin tuloksista, että vauhti oli lumisateen vuoksi jo selvästi tippunut. Normaalivauhdilla olisi metrejä tullut vielä lisää," Ryynänen arvioi ja samoilla linjoilla oli myös päävalmentaja Kimmo Savolainen.

    "Hiihdossa sovittiin Reijon kanssa (hiihtovalmentaja Reijo Jylhä), että huilaan alussa niin kauan kuin Björn (Kircheisen) ja Bill (Demong) ajavat kiinni ja siinä sitten roikun perässä niin pitkään kuin kestän. Se oli sellaista kaikki tai ei mitään meininkiä. Valitettavasti jouduin puolimatkan jälkeen antamaan periksi. Tiukoilla siinä oltiin. Yhtään ei kestänyt antaa periksi kun tiesin, että takaa tulee iso letka. Eikä se Jasonkaan (Lamy Chappuis) niin kaukana ollut. Sain häntä viimeisellä kierroksella kiinni ja kyllä toisenkin kerran tuli mieleen, että jospa jostain löytäisin vielä sen verran voimia, että..." mietti Ryynänen.

    Suomalaisista Lauri Asikainen oli 33:s ja mäessä epäonnistunut Jaakko Tallus 39:s.

    Kertaa suomalaisten MM-kisatunnelmat täältä