8.12.2007← Takaisin

Bill Demong yhdistetyn gundersenin voittoon - Anssi Koivuranta kymmenes

Norjan Trondheimissä kilpaillussa yhdistetyn kilpailussa nähtiin yksi jännittävimmistä gundersen hiihtokilpailuista pitkään aikaan. Kilpailun ratkaisut jäivät viime kilometreille. Anssi Koivuranta oli kilpailun kymmenes.

Harmittavasti Suomen Hannu Manninen on ollut flunssainen tiistaista alkaen ja päätti jättää gundersen kilpailun väliin. Kuumetta Mannisella ei onneksi ole ollut ja hän pystyi keskiviikkona tekemään kilpailuun valmistavan harjoituksen. Ajatuksena on päävalmentaja  Jouko Karjalaisen mukaan säästellä voimia ja Hannun on tarkoitus osallistua sunnuntaina kilpailtavaan sprinttikilpailuun.

Hannun poissaolessa menestyspaineet jakautuivat useammille suomalaisharteille. Suomalaisista vahvimman panoksen maailmancup pistejahdissa tekivät myös Rukan avauskilpailuissa onnistuneet Anssi Koivuranta ja Janne Ryynänen. Jouko Karjalainen odotti suojateiltaan vahvempaa panosta kilpailussa, ja totesikin kilpailun jälkeen, että valmistautuminen kilpailuun ei ole ollut parasta mahdollista, koska urheilijoilla on ollut monia muita tapahtumia kilpailujen lomassa.

Yhdistetyn mäkikisaa ei viime viikonlopun tapaan aivan niin vakaa sää suosinut, ensimmäisellä kilpailukierroksella tuuliolosuhteet vaihtelivat tyynestä vastaisiin virtauksiin – suomalaisten huono-onnisin oli Anssi Koivuranta, joka joutui hyppäämään ensimmäisellä kierroksella liki tyyneen mäkeen, kun taas kierroksen pisimmät hypyt venytettiin vastaisten tuulten puhaltaessa. Päävalmentaja Karjalainen oli kuitenkin kokonaisuutena tyytyväinen mäkikisan olosuhteisiin ja piti kilpailua suhteellisen tasapuolisena. Kilpailun johdollisesti haasteena oli uuden jääladun luiston merkittävä heikkeneminen sateessa. Toisella mäkikierroksella kilpailu jouduttiin keskeyttämään lumisateen vuoksi puoleksi tunniksi. Koivuranta onnistui selvästi paremmin toisella kierroksella ja venytti kierroksen kärkipituuksille 127 metriin. Ensimmäisen kierroksen kärkikymmenikön hyppyjen mitat vaihtelivat sopivasti ja hiihto-osuudelle lähti mäkikilpailun kärkikolmikon: Wilhelm Denifl(AUT), Bernhard Gruber (GER), Eric Frenzel(GER) perässä 6 kilpailijaa 3 sekunnin sisällä. Anssi Koivuranta starttasi seitsemäntenä 42 sekuntia mäkiosuuden voittaneen Itävallan Deniflin perässä. Muiden suomalaisten sijoitukset mäkiosuuden jälkeen olivat Janne Ryynänen 9. , Jaakko Tallus 17., Jouni Kaitainen 24. ja Ville Kähkönen 33.

Hiihto-osuuden jopa poikkeuksellisen jännittävää asetelmaa kuvaavaa oli se, että koko kärkikymmenikkö hiihti vielä yhtenä ryhmänä (3,7 sekuntin sisällä) 5 kilometrin väliaikapisteessä, Anssi Koivuranta ja Janne Ryynänen hiihtivät hienosti kärkiryhmässä mukana yhdeksäntenä ja kymmenentenä. Koivuranta sinnitteli kärkiryhmän mukana 8 kilometriin saakka, Ryynänen jäi vauhdista hieman aikaisemmin. Koivuranta sijoittui lopulta kilpailun kymmenenneksi.
    Bill Demong (USA)nousi vahvalla hiihdollaan jännittävän kilpailun voittoon. Demongin haastajana loppusuoran kirikilpailussa oli vielä Björn Kircheisen. Saksan vahvaa panosta täydensi Ronny Ackermannin sijoittuminen kolmanneksi. Hiihto-osuuden palkintopallisijoitukset ratkaistiin vasta  11 kilometrin kohdalla kun Bill Demong(USA), Björn Kircheisen (GER) ja Ronny Ackermann(GER) olivat karistivat muun ryhmän kannoiltaan.

Päävalmentaja  Jouko Karjalainen odottaa sunnuntain sprinttikilpailussa nähtävän jälleen vahvempaa panosta suomalaisilta. Sääennuste Tronheimiin lupaa huomiseksi erinomaista keliä: -5 – 6 astetta pakkasta, 0,5-1 metrin tuulta ja auringon paistetta.