19.2.2005← Takaisin

Benkovic Obersdorfin normaalimäen yllätysvoittaja – Ahoselle pronssia

Slovenian maaliskuussa 19 vuotta täyttävä Rok Benkovic otti selvän voiton Oberstdorfin MM-kisojen HS100 mäen kilpailussa. Tshekin Jakub Janda oli toinen ja Janne Ahonen kolmas, vain puolen pisteen päässä hopeasta.

Slovenialaisen koululaisen voitto perustui ennen kaikkea ensimmäisellä kierroksella mainioissa olosuhteissa hypättyyn komeaan, 101 metriä kantaneeseen hyppyyn. Sillä hän sai hyvän kaulan pahimpiin uhkaajiinsa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen toisena olleeseen Norjan Björn Einar Romöreniin eroa oli viisi pistettä ja neljäntenä olleeseen Janne Ahoseen yhdeksän pistettä. Toisella kierroksella slovenialainen oli 13:nneksi paras 91 metriä kantaneella hypyllään. Se riitti 6,5 pisteen voittoon ja sai aikaan mahtavan riemutanssin mäkimontussa. Yllätyksestä voidaan puhua, vaikka Benkovic jo harjoituksissakin oli esittänyt hyviä otteita Oberin pikkumäessä. Benkovicia ei ole koskaan nähty maailmancupissa palkintopallilla. Hänen paras sijoituksensa on kahdeksas sija Pragelatossa, cupin viimeisessä ennen MM-kisoja pidetyssä osakilpailussa. Edellinen arvokisamitali on nuorten MM-kisojen hopea vuodelta 2003.

Janne Ahonen iloitsi mitalista

Janne Ahosen mukaan hänen ensimmäisen kierroksen 97 metriä kantanut hyppynsä oli paras, mitä hän Oberstdorfissa on tähän mennessä esittänyt. Toisella kierroksella tuulettomassa mäessä hän venytti 92 metriin. Tämä kierroksen 10:ksi paras hyppy toi mitalin, josta Janne sanoi olevansa erittäin onnellinen kaiken sen jälkeen, mitä hän viime viikkoina on kokenut.
- Tuntuu hyvältä, kiteytti Janne Ahonen tunnelmansa kun pronssimitali oli tosiasia.

Epätasaiset kierrokset

Ensimmäisen kierroksen jälkeen suomalaisasetelmat olivat erittäin lupaavat. Janne Ahonen ja Risto Jussilainen jakoivat neljännen sijan ja Matti Hautamäen sijoitus oli 10:s. Myös Jussi Hautamäki selvitti tiensä toiselle kierrokselle oltuaan 27:s.
Jo ensimmäisen kierroksen loppupuolella, mutta varsinkin toisella kierroksella olosuhteet muuttuivat hyvin haastaviksi, kun tuuliapuja ei ollut ollenkaan. Kun normaalimäessä metrinkin ero hypyn pituudessa voi merkitä monen sijan menetystä, menivät listat monelta osin uusiksi ensimmäiseen kierrokseen verraten. Asemiaan menettivät mm. Norjan Romören, joka putosi kakkossijalta neljänneksi, Slovenian Jernej Damjan, joka putosi kolmannelta sijalta kuudenneksi ja oli toisella kierroksella vasta 22:s. Myös Suomen Risto Jussilainen joutui antamaan periksi toisella ja oli lopputuloksissa 11:s oltuaan ensimmäisellä neljäs.
Kilpailun jälkeen Jussilainen oli kuitenkin suoritukseensa erittäin tyytyväinen.
- Kukaan ei olisi uskonut, että olen ensimmäisen kierroksen jälkeen neljäntenä, tuumi Jussilainen, joka viihtyy huonosti pienissä mäissä ja odottaa sitä, että Oberissakin päästäisiin siirtymään suurmäkeen.
- Toisellakin tein mielestäni hyvän hypyn. Olosuhteet olivat kuitenkin sitä mitä olivat ja sijoitus olisi voinut olla parempi.
Myös Matti Hautamäelle toinen kierros merkitsi monen sijan putoamista -  paikalta 10 sijalle 17 ja suomalaisista heikoimmalle sijalle.
- Heti kun hyppy lähti keulalta, tiesin ettei siitä tule mitään, kommentoi puijolainen hymähtäen toisen hyppynsä jälkeen.
Toisen kierroksen yllätyksellisyyttä kuvaa hyvin se, että kierroksen parhaan hypyn teki Suomen Jussi Hautamäki, 95.5 metriä ja pisteitä 126.0. Sillä hän nousi hienosti 27. sijalta 15:nneksi.