24.11.2006← Takaisin

Arttu Lapille voitto olosuhteiden pilaamassa mäkikisassa Rukalla

Suomen Arttu Lappi pystyi Rukalla normaalisuoritukseen kisassa, jossa olosuhteet veivät loppupään hyppääjiltä menestyksen mahdollisuudet.

Mäkihypyn maailmancupin ensimmäisessä osakilpailussa Kuusamon Rukalla olosuhteet nousivat pääosaan vaikka suomalaisittain tulos olikin hyvin tyydyttävä. Voiton otti viime viikkoina harjoituksissa ja kilpailuissa erinomaisia otteita esittänyt Arttu Lappi. Hän pystyi numerolla viisi hypänneenä tekemään ”normaalisuorituksen” eli 141 metriä. Yhden kierroksen kilpailuksi supistuneessa kisassa se toi voiton. Myös toinen maajoukkueeseen paluun tehnyt hyppääjä, Veli-Matti Lindström pääsi ”omalle tasolleen” ja sijoittui 132 metrin hypyllä neljänneksi. Kymmenen parhaan joukkoon pääsivät myös Kalle Keituri, yhdeksäs, ja Lauri Hakola, kymmenes.
Kilpailun kakkoseksi sijoittui Sveitsin Simon Amman ja kolmanneksi uransa ensimmäistä maailmancupia hypännyt Anders Jacobsen Norjasta.

Kilpailun luonteen kuitenkin osoitti jo karsinta, joka alun jälkeen muutettiin pelkäksi harjoituskierrokseksi, joka sekin sitten keskeytettiin. Olosuhteet eivät missään tapauksessa olleet tasapuoliset ja kärsijöinä olivat maailman viime kauden parhaat hyppääjät. Ilman karsintaa kilpailuun pääsevistä 15 parhaasta olisi kilpailukierroksen perusteella päässyt toiselle kierrokselle ainoastaan Matti Hautamäki (28:s) ja Itävallan Thomas Morgenstern, 22:s. Toista kierrosta ei kuitenkaan koskaan tullut.

Kuvaavaa tilanteelle oli Janne Ahosen kohtalo. Viimeistä edellisenä hyppääjänä hän oli suistua lumisessa ylämäessä nenälleen, pysyi kuitenkin pystyssä ja tuli päätään pyöritellen alas hypyn kantaessa 90. Ahosen sijoitus 55:s, edellä tasapistein Janne Happonen ja Jussi Hautamäki.

Toisenlaista tuuria oli kilpailun voittaneella Arttu Lapilla. Mikäli aloitettu karsintakilpailu olisi voitu viedä loppuun asti, hän ei olisi ollut ollenkaan mukana hypättyään karsinnassa lumen pilaaman 60-metrisen Rukan HS142 mäestä.