Uutisen päiväys

18.2.2005← Takaisin

Antti Kuisma teki elämänsä hiihdon

Yhdistetyn Gundersen-kilpailusta odotettiin suomalaisia mitalijuhlia, mutta sen sijaan Oberstdorfin hiihtostadionilla juhli värikkään kisan jälkeen Saksa. Ronny Ackermann voitti maanmiehensä Björn Kircheisenin tiukassa taistossa 1,4 sekunnilla Itävallan Felix Gottwaldin sijoituttuessa kolmanneksi. Suomalaisista kovimman tuloksen latasi yllättäen viidenneksi sijoittunut Antti Kuisma.

Kilpailun mäkiosuus muistutti lähinnä farssia, joka sai suomalaisfanit helposti pärryyttelemään Seppo Rädyn kuuluisaksi tuomaa lausetta MM-kisojen järjestäjämaasta. Kun toisen kierroksen seitsemän viimeistä miestä olivat enää jäljellä, katsoi kilpailun jury, ettei heillä ollut tarpeeksi hyviä tuulirakoja ja päätti aloittaa kierroksen uudelleen.
Tästä juryn päätöksestä kärsi etenkin Hannu Manninen, joka oli toisella hypyllään pedannut itselleen loistavat asemat hiihto-osuudelle. Muun muassa päivän voittaja ja Mannisen kenties pahin vastustaja Ronny Ackermann oli häntä kuusi sekuntia jäljessä. Toisella hypyllään rovaniemeläinen ei enää onnistunutkaan, vaan tömähti 84,5 metriin.
- Hyppy tuntui hyvältä, mutta lento vain loppui, Manninen harmitteli.
Hän ei myöskään täysin ymmärtänyt juryn päätöstä, sillä virallisella toisella kierroksella loppupään hyppääjät joutuivat odottelemaan hyviä tuulirakoja vieläkin enemmän kuin aikaisemmin.
- Olisivat voineet odottaa niille viimeisille miehille kunnon hyppyraot. Minäkin olin jo vaihtanut hiihtokamat päälle ja ajatus oli kaikessa muussa kuin mäkihypyssä siinä vaiheessa, kun päätös tehtiin.
Toisen kierroksen uusiminen ei kuitenkaan haitannut muita suomalaisia, sillä Jaakko Tallus hyppäsi kauden parhaimmat hyppynsä ja hyväksi hiihtäjäksi tiedetty Antti Kuismakin teki varsin hyvät suoritukset. Vasta 16-vuotias Anssi Koivurantakin leiskautti ensimmäisellään 96-metrisen ja pääsi starttaamaan hiihto-osuuteen kuudentena.
Hiihto-osuudella alun suurin kysymys oli saako Hannu Manninen kärkeä kiinni, olihan hän startissa 2.40 jäljessä. Vaikka Manninen napsikin miehiä erityisesti ensimmäisillä kierroksilla kiinni, tiesi hän jo alussa, ettei tänään ollut mitalipäivä. Lopulta hän sijoittui 9:nneksi.
Anssi Koivuranta hyytyi rankassa maastossa 26:nneksi, mutta muut suomalaiset vastasivatkin päivän iloisimmista uutisista. Tallus teki myös hiihdossa tehokasta tulosta, vaikka olikin pari edellistä päivää taistellut flunssaa vastaan.
- Kauden parhaita kisoja, tuntui, että ladullakin sain itsestäni 100-prosenttia irti. Suunta on nyt oikea ja kisoja on vielä jäljellä, joten samalla tavalla jatketaan. Marginaalit kärkeen ovat todella pienet, kahdeksanneksi sijoittunut Tallus totesi.
Päivän jymy-yllätyksestä vastasi kuitenkin Antti Kuisma, joka hiihti elämänsä hiihdon ja sijoittui lopulta maalikameran päätöksellä viidenneksi, neljä sekuntia voittajasta.
- Kyllä taisin yllättää tällä itsenikin, ”Quide” virnisti maalissa.
- Ihan näin korkealle en itseäni odottanut, mutta mitali jäi nyt ajateltuna vähän liian lähelle.
Kärkiryhmän kiinnisaaminen tuli sijalta 21 lähteneelle Kuismallekin yllätyksenä, mutta tarttuipa hän hetkeksi vetojuhdan asemaankin.
- Minulle huudettiin koko ajan, että älä mene kärkeen, mutta pitihän sitä nyt käydä kärjessä ainakin seuraavaan televisiokameraan asti, hän naurahti.
Oberstdorfin radan profiili oli Kuisman mielestä optimaalinen, lisäksi hänen suksivalintansa oli varsin onnistunut.
- Seuraavaksi siirrytään isoon mäkeen ja se ei ole ollut minulle sopiva, ainakin edellisenä kautena minulla oli siinä ongelmia. Ja jos kelit jatkuvat yhtä vaihtelevina, niin varmaan mitalit ja kolme pistesijaa arvotaan seuraavaksi, Quide piikitteli.

Tutustu myös Suomen joukkueen kuulumisiin täällä.